Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
  • [02] ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [03] ΑΘΗΝΑ - ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
  • [04] Η1Ν1 ΔΥΟ ΘΑΝΑΤΟΙ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Στην άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει την υποχρέωση της σχετικά με την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης, καθώς και στη μη επίτευξη προόδου από την πλευρά της Αγκυρας στην ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρονται τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στο πλαίσιο συζήτηση για τη διεύρυνση της Κοινότητας.

    Η Τουρκία καλείται να στηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς επίσης να αποφεύγει κάθε είδους τριβή ή ενέργεια που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

    Οι «27» τονίζουν ακόμη τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Οι αναφορές των συμπερασμάτων που ενδιαφέρουν την Κύπρο, γίνονται στις παραγράφους 12, 13 και 14, που εξέδωσε αργά το απόγευμα το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων. Στις εν λόγω παραγράφους επισημαίνονται τα εξής:

    12. Σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και προηγούμενα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί χωρίς προϋποθέσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με προσφυγή, αν χρειασθεί, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση προτρέπει στην αποφυγή κάθε είδους απειλής, πηγής τριβής ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Περαιτέρω, η ΕΕ τονίζει εκ νέου όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    13. Υπενθυμίζοντας τα Συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και τη διακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Συμβούλιο σημειώνει με βαθειά θλίψη ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, εξακολουθεί να αρνείται να εκπληρώσει την υποχρέωση πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης. Απουσία προόδου στο θέμα αυτό, το Συμβούλιο θα διατηρήσει τα μέτρα του 2006 που θα έχουν διαρκή επίπτωση στη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Περαιτέρω, η Τουρκία δεν έχει πραγματοποιήσει πρόοδο προς την ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να παρακολουθεί στενά και ειδικότερα να προχωρήσει σε αναφορά σε όλα τα θέματα που καλύπτονται από τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 στην ερχόμενη ετήσια έκθεσή της. Στη βάση αυτή το Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την πρόοδο που πραγματοποιείται, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα της 11ης Δεκεμβρίου 2006. Αναμένεται πρόοδος χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή.

    14. Όπως τονίζεται από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, το Συμβούλιο αναμένει επίσης από την Τουρκία να στηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις που σαν στόχο έχουν μία δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τις ιδρυτικές αρχές της Ένωσης. Η δέσμευση της Τουρκίας και η συμβολή της σε πραγματικούς όρους σε μία τέτοια συνολική λύση είναι κρίσιμη.

    [02] ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της διήμερης συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία, εξέφρασαν την Τρίτη σε δηλώσεις που έκαναν από κοινού, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού και ο Αναπληρωτής Υπουργός της Ελλάδας, Δημήτρης Δρούτσας.

    Ο κ. Κυπριανού αφού ευχαρίστησε τον κ. Δρούτσα και την ελληνική κυβέρνηση για τη συμπαράσταση και το συντονισμό που είχαν (Ελλάδα και Κύπρος) όλο αυτό το διάστημα, επισήμανε ότι «είχαμε αρκετές δυσκολίες αλλά μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα».

    «Στόχος της Κύπρου ήταν να ενισχυθεί η γλώσσα των συμπερασμάτων και δεύτερο να μην περιέχουν κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει την Κύπρο σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ενέργειες», και αυτό το επιτύχαμε», ανέφερε. Ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να μην περάσει αλώβητη η Τουρκία από το Συμβούλιο Υπουργών και αν δεν είναι εφικτή η ομοφωνία σε επίπεδο «27» σε συγκεκριμένα μέτρα να μην υπάρχει αδυναμία ή δυσκολία για την Κύπρο να πάρει τις δικές της αποφάσεις μαζί με άλλους εταίρους και υποστηρικτές και αυτό το επιτύχαμε», είπε. «Υπό τις περιστάσεις αυτές είμαστε ικανοποιημένοι και ταυτόχρονα για εμάς ήταν πολύ σημαντικό το ότι είχαμε την υποστήριξη της Ελλάδας σε αυτή τη διαδικασία», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    [03] ΑΘΗΝΑ - ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και στο ίδιο χαράκωμα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντηση του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Καρογιάν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Κατά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, διάρκειας 45 περίπου λεπτών, Παπούλιας και Καρογιάν συζήτησαν το Κυπριακό, την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και διεθνή θέματα.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε την ανάγκη Ελλάδα και Κύπρος να είναι δυνατές ώστε να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα, ενώ ο κ. Καρογιάν είπε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει ``τώρα μια πολύ λεπτή και δύσκολη φάση``, ενόψει της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς από τον κ. Παπούλια για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, ο κ. Καρογιάν είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο ``αξιολόγησε πριν λίγες ημέρες την όλη κατάσταση`` και έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος ``χθες και σήμερα δίνει τη μάχη``, όπως είπε, ``εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου`` στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι ``είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά νοιώθω ότι είναι σταθερές οι διεκδικήσεις της πλευράς μας``, προσθέτοντας ότι ``έχουμε κάποια προβλήματα με τη Σουηδική Προεδρία και με τα διάφορα προσχέδια που έχει καταθέσει, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά``.

    [04] Η1Ν1 ΔΥΟ ΘΑΝΑΤΟΙ

    Η Κύπρος μετρά το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα της γρίπης Α (Η1Ν1).

    Πρόκειται για μια γυναίκα 65 ετών η οποία ``απεβίωσε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου νοσηλευόταν με σοβαρή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και η οποία είχε διαγνωσθεί ότι έπασχε από γρίπη Α ``, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν στη γρίπη Α, του Υπουργείου Υγείας.

    ``Η ασθενής ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό``, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Για το πρώτο περιστατικό το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ``την 7η Δεκεμβρίου, απεβίωσε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, στη Λευκωσία, βρέφος ηλικίας πέντε μηνών, το οποίο νοσηλευόταν με σοβαρή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και το οποίο είχε διαγνωσθεί ότι έπασχε από γρίπη Α (Η1Ν1)``.

    ``Το βρέφος έπασχε, επίσης, από σοβαρή υποκείμενη νόσο εγκεφαλικής παράλυσης``, καταλήγει η ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 December 2009 - 18:29:15 UTC