Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Αρχισε γύρω στις 08:45 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα ασχοληθεί με την αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ και τη θέση που θα διατυπώσει η Λευκωσία.

    Της συνεδρίας προεδρεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και σε αυτήν συμμετέχουν εκ μέρους του ΑΚΕΛ οι Αντρος Κυπριανού και Νίκος Κατσουρίδης, του ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, του ΔΗΚΟ οι Μάριος Καρογιάν και Γιώργος Κολοκασίδης, του ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, του Ευρωπαϊκού Κόμματος οι Δημήτρης Συλλούρης και Ρίκκος Ερωτοκρίτου, και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Ιωάννα Παναγιώτου και Ντίνος Πασπαλλίδης.

    Συμμετέχουν, επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου. ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, και το μέλος της ομάδας του Κυπριακού Τουμάζος Τσελεπής και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του Κινήματος Κτηματιών Κατεχομένων πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ το μέλος του Κινήματος Γιώργος Ματθαίου, το Κίνημα ζητά την αποχώρηση των εποίκων από τις περιουσίες των Ε/κ στα κατεχόμενα θεωρώντας ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι ιερό. «Εμείς, οι ιδιοκτήτες δεν δεχόμαστε να διαπραγματεύονται άλλοι τη δική μας περιουσία», είπε ο κ. Ματθαίου

    [02] ΓΓ ΟΗΕ ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη δυνατότητα να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, στην έκθεσή του για τις καλές του υπηρεσίες, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Σημειώνει με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και τη σμίκρυνση των χασμάτων σε αριθμό σημαντικών θεμάτων, όμως διαφορές παραμένουν και χρειάζεται ακόμη να γίνει αρκετό έργο.

    Η έκθεση είναι πεντασέλιδη και στα έξι κεφάλαιά της καλύπτει τις εξελίξεις στο κυπριακό από τις 10 Μαΐου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου. Το πρώτο κεφάλαιο που είναι η εισαγωγή, αναφέρεται στο ψήφισμα 1873 του περασμένου Μαϊου, όπου το Σ.Α. καλωσορίζοντας την πρόοδο που είχε σημειωθεί μέχρι τότε, προσδοκούσε επιπρόσθετη πρόοδο στο εγγύς μέλλον στην κατεύθυνση μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης.

    Το δεύτερο κεφάλαιο δίδει το φόντο των συνομιλιών, με αναφορές εν συντομία σε βασικά σημεία που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες από τις 21 Μαρτίου 2008 μέχρι σήμερα. Αναφέρεται στις βασικές πτυχές της συμφωνίας της 21 Μαρτίου 2008, τα συμφωνηθέντα στις συναντήσεις της 23ης Μαϊου 2008, 1ης Ιουλίου 2008 και 25ης Ιουλίου 2008.

    [03] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε πως δεν βλέπει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία κατάληξη και μία λύση σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως συνεχώς η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας δηλώνει ότι είναι εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας η Κύπρος για τα συμφέροντα της Αγκυρας.

    Σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Τσεχίας ``Πράβο``, ο κ. Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τσεχία, αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι υπάρχουν οι συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζοντας παράλληλα ότι ``θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κ. Ταλάτ είναι όργανο της πολιτικής της Αγκυρας``.

    Ανέφερε ότι δεν νομίζει πως η Κύπρος θα συμφωνήσει ποτέ με την προοπτική να καταστεί η Τουρκία μέλος της ΕΕ, εφόσον η Τουρκία διατηρεί κατοχικό στρατό στο έδαφος μιας χώρας-μέλους της ΕΕ, και πρόσθεσε: ``Δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος. Aλλωστε, συνεχώς η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας δηλώνει ότι είναι εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας η Κύπρος για τα συμφέροντα της Τουρκίας``.

    [04] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Τέσσερις Ευρωβουλευτές, ενεργώντας εξ ονόματος της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ να τους πληροφορήσουν ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που ελήφθησαν σχετικά με το ένα πρόβλημα που δεν έχει όμοιό του στην Ευρώπης, αυτό της πόλης της Αμμοχώστου στην Κύπρο, «πόλης φάντασμα» υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή εδώ και 35 χρόνια.

    Πρόκειται για την Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (Σοσιαλιστική ομάδα), τον Carlos Iturgaiz (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), τον Willy Meyer (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) και την Pascale Gruny (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα). Η ανακοίνωση φέρει τον τίτλο: «Η κατοχή της Αμμοχώστου και η στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, χώρας μέλους της ΕΕ, από την Τουρκία, χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ: Μια απαράδεκτη κατάσταση».

    Οπως επισημαίνεται, ο τουρκικός στρατός βρίσκεται παντού, και ολόκληρη η πόλη έχει εγκαταλειφθεί. Η λειτουργία του σταθμού ελέγχου των Ηνωμένων Εθνών στα Βαρώσια είναι περιορισμένη, εξαιτίας της παρουσίας του τουρκικού στρατού και οι επισκέπτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση χωρίς άδεια των τουρκικών στρατιωτικών αρχών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 December 2009 - 10:29:14 UTC