Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ ΕΚΘΕΣΗ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΠΡΑΙΑΝΤ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [04] ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΟΗΕ ΕΚΘΕΣΗ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Επιδόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η έκθεση του ΓΓ για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), η οποία σήμερα θα κυκλοφορήσει ως έγγραφο του ΟΗΕ.

    Η δεύτερη έκθεση, για τις καλές του υπηρεσίες, θα δοθεί στο Συμβούλιο στις 3 Δεκεμβρίου. Η έκθεση καλύπτει το διάστημα μεταξύ 11ης Μαΐου και 20ης Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που δόθηκε από μέλος του Σ.Α., στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι στρατιωτικές παραβιάσεις από τις δύο πλευρές ήταν σχετικά ισόπεδες κι αυτό «εξ αιτίας της μείωσης των παραβιάσεων εκ μέρους των τουρκικών δυνάμεων, μετά τη θετική προσέγγιση που πήραν τους τελευταίους μήνες».

    Επισημαίνεται ότι η κατάσταση παρέμεινε ήρεμη, ωστόσο οι προσπάθειες για προώθηση συνομιλιών για στρατιωτικά ΜΟΕ δεν καρποφόρησαν.

    Σημειώνεται με ικανοποίηση ότι οι τουρκικές δυνάμεις κι οι τ/κ δυνάμεις ασφαλείας ήραν σχεδόν όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καλώντας παράλληλα για επείγουσα άρση και των υπολοίπων.

    Παράλληλα επισημαίνεται η συνεχιζόμενη παραβίαση του στάτους κβο στα Στροβίλια.

    Στην έκθεση υπάρχει και πάλι η γνωστή αναφορά για τη σημασία της δημιουργίας οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών επαφών και δεσμών, επισημαίνοντας ότι «παρόμοιες επαφές θα γαλουχήσουν αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του αισθήματος απομόνωσης που νιώθουν οι Τ/κ.

    Επιπρόσθετα, συνεχίζει, μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ισότητα μεταξύ των πλευρών θα καταστήσει την τελική επανένωση όχι μόνο ευκολότερη, αλλά και πιθανότερη. «Στο πλαίσιο μιας διεθνώς καθιερωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας, προσπάθειες προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορούν μόνο αντιπαραγωγικές να είναι».

    Σε σχέση με το σχέδιο αναμόρφωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες μετά τη λύση, αναφέρει πως «αν και σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη μελετήσει εις βάθος το ρόλο που αναμένεται να παίξουν τα Ηνωμένα Εθνη προς υποστήριξη της διευθέτησης».

    «Αρα είναι ακόμη νωρίς για να είναι δυνατή η ταυτοποίηση με αρκετή πιστότητα των παραμέτρων της εμπλοκής του ΟΗΕ στο πλαίσιο πιθανής λύσης. Την ίδια στιγμή η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέλαβε προπαρασκευαστικές δραστηριότητες, βασισμένες σε εύρος πιθανών αποτελεσμάτων και σεναρίων, στο πλαίσιο του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης που ζήτησε το Σ.Α. Για την ώρα, παρόμοιος σχεδιασμός θα συνεχίσει να προχωρά κατά ευέλικτο τρόπο, καθοδηγούμενος από την πορεία των συνομιλιών και των απόψεων των πλευρών πάνω στο ρόλο που θα ήθελαν να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη στην εφαρμογή μιας συμφωνίας», προστίθεται.

    Ο Μπαν Γκι-Μουν εκφράζει την σταθερή πεποίθηση ότι «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να διαδραματίζει ζωτικό και μοναδικό ρόλο στη νήσο, συμπεριλαμβανομένης και της υποστήριξης της αποστολής των καλών του υπηρεσιών» και εισηγείται στο Σ.Α. «την επέκταση της εντολής της αποστολής για έξι ακόμη μήνες, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2010».

    Ταυτόχρονα, υπό το φως προηγούμενων εκκλήσεων ψηφισμάτων του Σ.Α. και της προηγούμενης πρόθεσης του ιδίου να θέσει όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις υπό αναθεώρηση, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπό στενή επιθεώρηση, «λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους, τις απόψεις των πλευρών και θα επιστρέψει στο Σ.Α. με τις κατάλληλες εισηγήσεις και τροποποιήσεις στην εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το επίπεδο δυνάμεων και το νόημα των επιχειρήσεων, το συντομότερο δυνατό».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι υπάρχουν σημεία στα οποία συγκλίνουν οι δύο πλευρές και σημεία στα οποία αποκλίνουν, στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυναμική.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι το Κυπριακό δεν είναι εύκολο να λυθεί, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν κάνει πρόοδο.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια ήταν ``μια ευκαιρία να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί, ανασκοπώντας την πρόοδο στις συνομιλίες``, και αναφέρθηκε στις συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των συμβούλων τους, καθώς και σε εκείνες που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες.

    ``Το σημαντικό είναι η διαδικασία να διατηρήσει τη δυναμική της και πιστεύω ότι αυτή η σειρά συναντήσεων είναι πολύ εποικοδομητική``, πρόσθεσε.

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΠΡΑΙΑΝΤ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Ο Βρετανός Yφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κρις Μπράιαντ δεν θεωρεί τη Συνθήκη Εγγύησης ως αναχρονισμό αλλά δηλώνει ότι το Λονδίνο δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, σε σχέση με αυτό το θέμα, σε μια λύση.

    Ο κ. Μπράιαντ είπε ότι το πραγματικό πρόβλημα, όπως διαπίστωσε από τις επαφές του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, είναι το αίσθημα ασφάλειας.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μπράιαντ ανέφερε ότι άκουσε Ελληνοκυπρίους να λέγουν ότι αν δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα θα διακατέχονται από φόβο και Τουρκοκυπρίους ότι θα διακατέχονται από φόβο αν αυτά δεν παραμείνουν.

    «Το τί θέλουμε», συνέχισε, «είναι να φθάσουμε σε μια κατάσταση όπου δεν χρειάζεται εγγύηση της Κύπρου από κανένα διότι η Κύπρος είναι ασφαλής. Ουδέποτε θα θέλουμε να αποτελέσουμε το εμπόδιο σε μια λύση. Αν κάποιος ξαφνικά μας πει ότι η Συνθήκη Εγγύησης είναι το πρόβλημα, θα είμαστε ευτυχείς να καθίσουμε με οποιονδήποτε και να συνομιλήσουμε γι αυτό. Μέχρι τώρα κανένας δεν μας είπε κάτι τέτοιο Θα είμαστε ευτυχείς να το συζητήσουμε. Και, φυσικά, θα πρόκειται για ένα θέμα που θα πρέπει να το συζητήσουμε με την Ελλάδα και με την Τουρκία».

    [04] ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Αντιπροσωπεία από την Ομάδα των Πρεσβυτέρων που θα αποτελείται από τους Desmond Tutu, Jimmy Carter και Lakhdar Brahimi, θα επισκεφθεί την Κύπρο για τα εγκαίνια του νέου Κυπριακού Κέντρου για ΜΜΕ, που στηρίζεται από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP - ACT).

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του UNDP, σκοπός της επίσκεψης των Πρεσβύτερων στην Κύπρο θα είναι «να προσφέρουν την στήριξή τους σε άτομα και οργανώσεις που επιθυμούν να οικοδομήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και διάλογο ανάμεσα στις κοινότητες στο νησί». Αναφέρει επίσης ότι το Κέντρο ΜΜΕ στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο ζωντανού και ποικίλου δημοσιογραφικού τοπίου μέσα από τη δουλειά του με την κοινωνία των πολιτών, επιθυμώντας παράλληλα να ενθαρρύνει το διάλογο για τη συμφιλίωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 December 2009 - 14:29:28 UTC