Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΡΙΠΗ Α

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

    Δύο θέματα είχε στην ημερήσια διάταξη το Εθνικό Συμβούλιο, τη συζήτηση των απευθείας διαπραγματεύσεων, όπου προηγήθηκε συζήτηση για το περιουσιακό και τα ευρωτουρκικά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου διαβάζοντας το ανακοινωθέν μετά την τετράωρη συνεδρία του Σώματος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, ενημέρωσε το Σώμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση. Συμφωνήθηκε, συνέχισε, όπως η συζήτηση για το περιουσιακό συνεχιστεί από την υποεπιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον κ. Ιακώβου, όπου τα κόμματα θα καταθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους.

    ``Για τα ευρωτουρκικά και την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το Δεκέμβριο, το Εθνικό Συμβούλιο, υπό το φως του κοινού ανακοινωθέντος του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενημερώθηκε για τις επαφές και τις ενέργειες που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή και τα κόμματα καθώς και για τις διαβουλεύσεις και τις επαφές που έγιναν από τον Υπουργό Εξωτερικών με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης``.

    Το Εθνικό Συμβούλιο, ανέφερε, θα συνέλθει σε συνεδρία για να ασχοληθεί με το θέμα αυτό στις 4 Δεκεμβρίου στις 08.30 το πρωί.

    Ερωτηθείς για το εάν υπήρξε αλληλοκατανόηση μέσα από τη συζήτηση στο Εθνικό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εκεί που υπάρχει διάλογος και συζήτηση υπάρχει αλληλοκατανόηση και χαμηλοί τόνοι έστω και εάν υπάρχουν διαφορές στις τοποθετήσεις.

    Το περιουσιακό, εξήγησε, στην ουσία δεν έχει συζητηθεί, διότι δεν έχουμε εισέλθει στη διαπραγμάτευσή του, αφού η κατηγοριοποίηση δεν αφορά συζήτηση επί της ουσίας αλλά γίνεται για τη διαμόρφωση μιας πλήρους εικόνας για το τί συμβαίνει με τις περιουσίες.

    ``Θα συζητηθεί το θέμα στην υποεπιτροπή και τα κόμματα θα μπορούν να καταθέσουν και τις απόψεις τους και τις θέσεις τους αναφορικά με αυτό το θέμα ενόψει της συζήτησης για το περιουσιακό``.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των Προέδρων των κομμάτων που διαφωνούν με την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα της κατάθεσης πρότασης για την εκτελεστική εξουσία και την εκ περιτροπής προεδρία δεν είναι σημερινό, ``είναι αρκετά παλιό``. Δεν θέλησε όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, λέγοντας όμως ότι υπάρχει ένας διάλογος και μια συζήτηση, ``να μην αρχίσουμε να σκοτώνουμε αυτή τη συζήτηση και αυτό το διάλογο``.

    Αυτό που επηρέαζε, συνέχισε, αυτό το διάστημα και είχαμε το κλίμα που δεν βοηθούσε την ψύχραιμη ανταλλαγή απόψεων, ήταν το γεγονός ότι γινόταν δηλώσεις ``πολύ κάθετες, με διάφορα επίθετα, πράγμα που δεν εξυπηρετεί κανένα. Γι` αυτό έχουμε πει ότι επιτέλους πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση, ένας διάλογος ψύχραιμος με χαμηλούς τόνους ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες. Εμείς δεν ζητήσαμε από κανένα να αναιρέσει τις απόψεις του ή να μην τοποθετεί τις διαφωνίες του``. Αλλά, πρόσθεσε, ενόψει των διαπραγματεύσεων, αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για να βοηθείται ο διαπραγματευτής.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξαν νέες προτάσεις από τα κόμματα για τα δύο θέματα που ήταν στην ατζέντα της συνεδρίας, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι για τα ευρωτουρκικά υπήρξε ένας προβληματισμός και μια συζήτηση, χωρίς λήψη αποφάσεων και αυτός ο προβληματισμός θα συνεχιστεί.

    Οσον αφορά τις θέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων για απόσυρση της πρότασης του Προέδρου Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι γνωστές οι θέσεις όλων, του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συγκυβερνώντων κομμάτων.

    Σε ερώτηση εάν η συζήτηση επί του θέματος επαναλήφθηκε στη συνεδρία του Εθνικού, απάντησε ότι δεν έγινε μεγάλης έκτασης συζήτηση γι αυτό, ``περισσότερο ασχοληθήκαμε με το δεύτερο που έχει να κάνει με τα ευρωτουρκικά και ενημερώθηκαν τα κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Είναι φανερό ότι τα κόμματα διατηρούν τις θέσεις τους``.

    Ερωτηθείς εάν έχει καθορισθεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση της υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό θα το καθορίσουν τα κόμματα με τον κ. Ιακώβου και πως αυτό θα γίνει πριν τις 4 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή προς τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επισημαίνοντας - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές - το ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ενωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλιώς δεν μπορεί να μείνει αλώβητη από τη Σύνοδο των 27 το Δεκέμβρη.

    Επίσης, η διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί, ενόψει της Συνόδου της ΕΕ, σε επίπεδο κυρίως Υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και εάν χρειαστεί σε υψηλότερο επίπεδο.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αισιόδοξος για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, μετά τις συναντήσεις που είχε στην Κύπρο και ιδιαίτερα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρουσιάστηκε ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Κρις Μπράιαντ. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μπράιαντ παρομοίασε τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ως ένα μαραθώνιο αγώνα δρόμου και την παρούσα φάση ως το στάδιο στο οποίο φαίνεται το τέλος του δρόμου. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Βρετανία θα κάνει ότι μπορεί ώστε να επιτευχθεί λύση, ενώ ανέφερε πως δεν θα πρέπει να διακοπεί το Δεκέμβριο η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ώστε να συνεχίσει να έχει κίνητρο να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο. «Πιστεύω, ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία τώρα, με τέσσερις ανθρώπους - στην Αγκυρα, στην Αθήνα και τους δύο ηγέτες στην Κύπρο - να έχουν διακηρύξει ότι είναι δεσμευμένοι για λύση», πρόσθεσε.

    Ο κ. Μπαράιντ εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του επειδή, όπως είπε, θα υπάρξει μια εντατικοποίηση των απευθείας συναντήσεων μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. «Αισιόδοξος γιατί και οι δύο ηγέτες, απ όσο έχω δει, είναι άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να πετύχουν. Ετσι, εύχομαι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όλοι να δουν ότι είναι η ευκαιρία όχι να βρουν λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να πετύχει (η διαδικασία), αλλά για να βρουν τους λόγους που μπορεί να πετύχει», σημείωσε. Σε ερώτηση για τη θέση της Βρετανίας στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Μπράιαντ είπε πως η χώρα του δεν επιθυμεί να είναι το εμπόδιο στη λύση. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι μια διαρκής λύση είναι εφικτή στο νησί, η οποία θα είναι προς το συμφέρον όλης της Κύπρου, όλων των Κυπρίων, προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Τουρκίας, προς το συμφέρον της ΕΕ και της Βρετανίας. Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη λύση», σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο Βρετανός Υπουργός χαρακτήρισε τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος ως ένα μαραθώνιο αγώνα δρόμου.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μπράιαντ είπε πως βρισκόμαστε στο στάδιο όπου γνωρίζεις ότι το τέλος είναι ορατό. «Και η ερώτηση είναι κατά πόσο επιλέγουμε να περάσουμε αυτό το σημείο ή όχι, και αυτό είναι ένα ερώτημα όχι μόνο για τους δύο ηγέτες, αλλά ένα ερώτημα για όλους», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι με αποφασιστικότητα μπορούμε να περάσουμε αυτό το σημείο. Σε ερώτηση αν μιλάμε για μήνες ή για εβδομάδες από αυτό το σημείο, ο κ. Μπράιαντ είπε πως μιλάμε για μήνες και εβδομάδες, ίσως και λίγο παραπάνω, όπως είπε. Ο κ. Μπράιαντ, αφού εξέφρασε για άλλη μια φορά την αισιοδοξία του, είπε πως τώρα είναι η στιγμή κλειδί, για το Κυπριακό, και «τέτοια στιγμή ενδεχομένως να μην έρθει ποτέ ξανά».

    Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Μπράιαντ είπε πως η Αγκυρα αντιμετωπίζει το δίλημμα μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού προσανατολισμού της. Ωστόσο, ο Βρετανός Υπουργός, είπε πως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας δεν είναι χωρίς κόστος, και για αυτό το λόγο η Τουρκία υπέγραψε το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, το οποίο πρέπει να υλοποιήσει.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΡΙΠΗ Α

    Η προσέλευση ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για εμβολιασμό για τη γρίπη Α «είναι ελαφρώς καλύτερα από χτες», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, βάσει της ενημέρωσης που έτυχε επί του θέματος. «Θεωρώ ότι μέρα με την ημέρα θα μπορούν και τα μηνύματα να περνούν καλύτερα και οι ανησυχίες να λιγοστεύουν», είπε ο Υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της γρίπης Η1Ν1. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρουσίασης της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι οι ευπαθείς ομάδες για τη δική τους ασφάλεια θα πρέπει να εμβολιάζονται και ανέφερε ότι αυτές είναι και οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών.

    Σε ερώτηση αν παρουσιάστηκαν παρενέργειες σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά. Στις επόμενες βδομάδες θα κριθεί και η επόμενη ομάδα που θα ακολουθήσει τον εμβολιασμό, αλλά αυτή τη στιγμή προτεραιότητα δίνεται σε λειτουργούς υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έγκυες και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ηλικίας 15 έως 45 χρόνων. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν άτομα με μέτριο ή σοβαρό άσθμα, χρόνια νόσο των πνευμόνων, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή καρδιοπάθεια, χρόνια νεφρική νόσο, σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, χρόνια νευρολογική νόσο, άτομα με ανοσοανεπάρκεια ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και εξαιρετικά παχύσαρκα άτομα.

    Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση, η ενθάρρυνση του κόσμου για να προσέλθει για να εμβολιαστεί. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την κατάσταση δύο ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Α και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ο Υπουργός είπε ότι η κατάσταση τους παραμένει η ίδια. Αναφορικά με τις αντιδράσεις των θαλασσαιμικών για θέματα που σχετίζονται με τις κτηριακές εγκαταστάσεις αλλά και τη διανομή αίματος, ο Υπουργός είπε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη ήδη διαδικασίες για την πλήρωση μιας θέση για Διευθυντή, γεγονός που θα βοηθήσει στη λύση των προβλημάτων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 November 2009 - 22:29:12 UTC