Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αλληλοκατανόηση μεταξύ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου αναμένει πως θα υπάρξει κατά τη συνεδρία του Σώματος το απόγευμα της Τρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, επιστρέφοντας το μεσημέρι από τη συνάντηση που είχε στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίον -όπως ανέφερε- άρχισαν τη συζήτηση στο κεφάλαιο που αφορά τους εποίκους.

    ``Αρχίσαμε την κουβέντα με τον κ. Ταλάτ και θα συνεχιστεί. Ακόμα τίποτα δεν έχουμε να ανακοινώσουμε``, είπε.

    Σε ερώτηση ως προς το τι αναμένει από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το απόγευμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ``Αναμένω να υπάρξει αν θέλετε, αλληλοκατανόηση. Τίποτα άλλο δεν μπορώ να αναμένω διότι λέγονται πολλά δημόσια και εγώ ακόμη προσωπικά δεν έχω τοποθετηθεί. Θέλω να κουβεντιάσω με τους εθνοσυμβούλους, αυτά που λέγονται κι αυτά που γίνονται``.

    Σε ερώτηση κατά πόσον θα γίνει πλήρες ξεκαθάρισμα είτε αυτό αφορά επικρίσεις σε σχέση με την εκ περιτροπής προεδρία ή τη στάθμιση ή στο θέμα των εποίκων ή σε άλλα επιμέρους θέματα, όπως είναι ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``αυτά είναι ξεκάθαρα``.

    Θέματα, συνέχισε, τα οποία έχουν τεθεί ως προτάσεις της ε/κ πλευράς εδώ και πάνω από ένα χρόνο, όταν σήμερα αμφισβητούνται, διερωτώμαι γιατί.

    ``Αρα αυτά τα θέματα κατ εμένα προσωπικά, τουλάχιστον, είναι ξεκάθαρα. Θέματα εποίκων κ.λπ. και αυτά είναι ξεκάθαρα. Κάναμε τις τοποθετήσεις μας. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει τις δικές του τοποθετήσεις, χωρίς βέβαια να θεωρώ λογικό αυτή την ώρα να ζητούν από τον Πρόεδρο να αποσύρει προτάσεις``, πρόσθεσε.

    Κατά τη δική μου εκτίμηση, σημείωσε, αυτό θα είναι καταστροφικό.

    ``Γιατί δεν έγινε αυτό πριν ένα χρόνο, πριν να αρχίσουμε τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών ή όταν τις αρχίσαμε, και γίνεται τώρα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θέλω κι εγώ να απαντηθεί εν πάση περιπτώσει κι ελπίζω να απαντηθεί. Γιατί τώρα;``, διερωτήθηκε.

    Ερωτηθείς, επίσης, αν υπήρξε απάντηση από κυπριακής πλευράς προς τον κουβανικής καταγωγής Αμερικανό Δημοκρατικό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε πως ``δεν χρειάζεται απάντηση``.

    ``Ο ίδιος ο γερουσιαστής λέει δεν χρειάζεται απάντηση``, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Παραγωγική ήταν η συζήτηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα των αλλοδαπών, της υπηκοότητας, της μετανάστευσης και του ασύλου στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τους ίδιους, δήλωσε την Τρίτη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

    Οπως ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ζεριχούν, οι δύο ηγέτες είχαν μια κατ ιδίαν συνάντηση, μετά το πέρας της οποία ανέφεραν ότι ήταν παραγωγική και αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συζήτηση επί του ιδίου θέματος. Ο κ. Ζεριχούν είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν όπως η επόμενή τους συνάντηση πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου το απόγευμα, για να συζητηθεί το πρόγραμμα των συναντήσεων από τις 3 Δεκεμβρίου και μετά. Πρόσθεσε ότι ήδη έχει συμφωνηθεί μια συνάντηση για τις 3 Δεκεμβρίου μεταξύ των δύο ηγετών.

    Παράλληλα, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ανέφερε ότι συμφωνήθηκε προκαταρκτικά οι σύμβουλοι των δύο ηγετών Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί να συναντηθούν στις 2 και 4 Δεκεμβρίου. Στις συναντήσεις αυτές συμφωνήθηκε ότι θα συζητηθούν τα θέματα της οικονομίας και του περιουσιακού και ότι η κάθε συνάντηση θα αφιερωθεί σε ένα από αυτά τα θέματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 November 2009 - 16:29:12 UTC