Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΑΡΟΖΟ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΜΠΑΡΟΖΟ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    «Η Τουρκία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την αποτελεσματική έρευνα για την διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων, οι οποίοι έχουν εξαφανισθεί κάτω από συνθήκες απειλής της ζωής τους», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε απαντητική επιστολή προς την Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Ελένη Θεοχάρους.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η θέση του αυτή στηρίζεται επί της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Κύπρος εναντίον Τουρκίας της 10ης Μαΐου του 2001. Οπως επισημαίνει ο κ. Μπαρόζο, η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί επειγόντως με την απόφαση του Δικαστηρίου και προσθέτει ότι, εάν τα στοιχεία, τα οποία υπέπεσαν στην αντίληψή του επιβεβαιωθούν, τότε θα πρόκειται για καταπάτηση της Συνθήκης της Γενεύης.

    Τα στοιχεία αυτά αφορούν στην ουσία τους πέντε δολοφονηθέντες από τον τουρκικό στρατό, με χαριστική βολή στο κεφάλι, Ελληνοκύπριους στρατιώτες στο χωριό Τζιάος. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν παραλείπει να εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του στην Επιτροπή Εξεύρεσης Αγνοουμένων, της οποίας ο στόχος, όπως τονίζει, είναι καθαρά ανθρωπιστικός.

    Η επιστολή Μπαρόζο συνιστά απάντηση προς την κ. Θεοχάρους, η οποία με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την Παγκύπρια Επιτροπή Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, κατέθεσε (στον Πρόεδρο της Κομισιόν), φωτογραφικό και άλλο υλικό από τους πέντε Ελληνοκύπριους δολοφονηθέντες στρατιώτες στο Τζιάος. Ταυτοχρόνως, στην επιστολή της, η κ. Θεοχάρους θίγει το γενικότερο ζήτημα των αγνοουμένων και των υποχρεώσεων της Τουρκίας να βοηθήσει στον τερματισμό ενός τέτοιου ανθρωπιστικού ζητήματος, ανοίγοντας τα στρατιωτικά της αρχεία.

    [02] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό και την Τουρκία είναι είναι καθαρή. Μιλώντας από τη Σλοβενία, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ο κ. Παπούλιας, αντιφωνώντας τον ομόλογό του Ντανίλο Τουρκ στο δείπνο που ο τελευταίος παρέθεσε προς τιμή του, είπε ``δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε την προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρώπη όταν στην Κύπρο λειτουργεί ως δύναμη κατοχής. Είναι αδιανόητο μια χώρα που φιλοδοξεί να καταστεί πλήρες μέλος να μην αναγνωρίζει μια χώρα που είναι ήδη πλήρες μέλος``.

    Τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Οχι μόνο δεν το κάνει, είπε, αλλά και δεν εφαρμόζει το υπογεγραμμένο από την ίδια Πρωτόκολλο της Αγκυρας για την τελωνειακή σύνδεση με την Κυπριακή Δημοκρατία. "Το Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η αξιολόγηση δεν θα είναι προσχηματική. Οι όροι και οι προϋποθέσεις έχουν τεθεί με σαφήνεια, ανέφερε ο κ. Παπούλιας. Η πορεία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι πρόβλημα αξιοπιστίας και κύρους της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης``, συνέχισε.

    Κάλεσε επίσης τους ισχυρούς της ΕΕ να ενισχύσουν τα αδύναμα μέλη της ενώ αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση που όπως είπε πλήττει κυρίως της ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, δημιουργεί καταστάσεις απαράδεκτης εκμετάλλευσης των εργαζομένων και εντείνει τις οικονομικές ανισότητες.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν συναντάται την Τετάρτη με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Ολι Ρεν στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης του στις Βρυξέλλες, ο κ. Καρογιάν παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του η Ομάδα Φιλίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Βρετανικής Κοινοπολιτείας και ακολούθως παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στην ΕΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Ο κ. Καρογιάν θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Martin Schulz, τον Συμπρόεδρο της Πολιτικής Ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας Nigel Farage και τον με τον Πρόεδρο των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Michal Tomasz Kaminski.

    Θα συναντηθεί επίσης με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σταύρο Λαμπρινίδη, τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Libor Roucek, με τον Βρετανό Ευρωβουλευτή Andrew Duff από την ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και τη Βρετανίδα Ευρωβουλευτή της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Μαρίνα Γιαννακουδάκη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κ. Καρογιάν θα μιλήσει σε συγκέντρωση Μελών της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ακολούθως θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει συναντήσει με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 18 November 2009 - 10:29:14 UTC