Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΡΑΟΥΝ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΑΘΗΝΑ - ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΡΑΟΥΝ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Σημειώσαμε θετικά την προσφορά της Βρετανίας προς τα ΗΕ σχετικά με μέρος του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά την συνάντησή του στο Λονδίνο με το Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

    Αναμένουμε, πρόσθεσε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνδράμει στη βάση των προνοιών του Μνημονίου Συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου στις 5 Ιουνίου 2008, προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση 45 λεπτών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Μπράουν για τις διαπραγματεύσεις και τον πληροφόρησε ότι επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος στους τομείς της διακυβέρνησης και των θεμάτων της ΕΕ.

    «Με βαθιά θλίψη αναγκαστήκαμε να σημειώσουμε ότι στον τομέα της οικονομίας, παρά τις αρχικές υποσχέσεις, η πρόοδος υπήρξε ελάχιστη καθώς οι Τουρκοκύπριοι έχουν υπαναχωρήσει από προηγούμενες δεσμεύσεις. Με λύπη μου ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό ότι ουδεμία πρόοδος έχει σημειωθεί στον τομέα των περιουσιών, της ασφάλειας, του εδαφικού και του θέματος των εποίκων».

    Η Τουρκία, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ισχυρίζεται δημόσια ότι υποστηρίζει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών ενώ προσποιείται ότι θλίβεται για το γεγονός ότι δεν θα εξευρεθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου. «Θεωρώ την Τουρκία υπεύθυνη για την έλλειψη επαρκούς προόδου. Ταυτόχρονα, η Τουρκία δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ σχετικά με το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. Ο χρόνος εξαντλείται για την Τουρκία σ αυτό το θέμα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο του ενδιαφέροντος και της κατανόησης που βρήκε από το Βρετανό Πρωθυπουργό, ενώ σε αναφορά του στο Μνημόνιο Συναντίληψης σημείωσε ότι αυτό κάλυπτε πολλά θέματα και έθετε το πλαίσιο στις σχέσεις των δυο χωρών. Οι συμφωνημένες πρόνοιες, είπε, είναι εποικοδομητικές προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και το περιεχόμενο του Μνημονίου επαναβεβαιώθηκε από τις δύο πλευρές.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του Βρετανού Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Μπράουν είναι έτοιμος να βοηθήσει προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να έχουμε το συντομότερο μια λύση που να βασίζεται στη συναντίληψη που είχαμε μέσα από το Μνημόνιο που είχαν υπογράψει το 2008.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συντομότερο δυνατό η Τουρκία θα κατανοήσει το δικό της συμφέρον στην υποβοήθηση για να έχουμε πρόοδο στη λύση του Κυπριακού, διότι - συνέχισε - η δική του εκτίμηση είναι ότι δεν βοηθά.

    Χρειάζεται η βοήθεια της Τουρκίας ώστε ο κ. Ταλάτ να προχωρήσει προς την κατεύθυνση επίτευξης προόδου για το καλό και των δύο κοινοτήτων και να τεθεί τέρμα σε αυτή την τραγωδία.

    Σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου για την υπόθεση Οραμς, η εκδίκαση της οποίας στο Εφετείο του Λονδίνου αρχίζει αύριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι θέμα απόφασης του δικαστηρίου.

    Σε γραπτή ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρεται ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή για τις συνομιλίες. «Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει επιδείξει πολύ μεγάλο θάρρος και αποφασιστικότητα για την πρόοδο των συνομιλιών μέχρι τώρα. Ξέρω ότι και οι δύο Κύπριοι ηγέτες είναι πλήρως δεσμευμένοι στην εξεύρεση μιας λύσης. Και σήμερα παρότρυνα τον Πρόεδρο Χριστόφια να εκμεταλλευτεί αυτή τη μοναδική ευκαιρία και να κινηθεί ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα προς όφελος όλων των Κυπρίων».

    Ο κ. Μπράουν καλωσόρισε τη σε βάθος συνεργασία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου και επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να εργαστεί πάνω στη βάση προηγούμενων συμφωνιών. «Είναι σημαντικό, η λύση του κυπριακού προβλήματος να είναι κυπριακή, μια λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους».

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε «την προσφορά που έχει γίνει προς τα ΗΕ να διαθέσουμε σχεδόν 50% του εδάφους των κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων σε μια ενωμένη Κύπρο, σε περίπτωση λύσης. Εναπόκειται στους δύο ηγέτες να διαπραγματευτούν τι θα γίνει με αυτό το έδαφος». Οι Βάσεις, πρόσθεσε, θα μπορούν να λειτουργούν και με μειωμένη εδαφική επικράτεια.

    «Σήμερα, το μήνυμά μου προς τους ηγέτες της Κύπρου και στο λαό τους είναι: μπορείτε να γράψετε ιστορία. Να είστε τολμηροί, να είστε θαρραλέοι. Το Ηνωμένο Βασίλειου θα σας υποστηρίξει».

    Στη συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό παρέστησαν ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία Αλέξανδρος Ζήνων, ο Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής Δημήτρης Χατζηαργυρού και η Σύμβουλος Μαρία Παπακυριακού. Παρών ήταν και ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στη Λευκωσία Πίτερ Μίλετ.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΑΘΗΝΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Αθήνα, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Κυπριανού έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την υποδοχή του κ. Κυπριανού, που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην κινητικότητα που παρατηρείται αυτή την περίοδο γύρω από το Κυπριακό και έδειξε ενδιαφέρον για τις επαφές που θα έχει σήμερα στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, επίσης, με τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Νωρίτερα, σε συνάντησή του με τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Δημήτρη Δρούτσα, ο ελλαδίτης αξιωματούχος εξέφρασε την «απόλυτη στήριξη» της ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού και στις συνομιλίες. Τόνισε επίσης την ελληνική θέση για λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, στη βάση των συνθηκών και των αρχών της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο κ. Κυπριανού ενημερώθηκε από τον Ελληνα ΥΠΕΞ για τις συναντήσεις με τον ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι- μουν, για τις προοπτικές συνεργασίας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και για τις επαφές με την τουρκική πλευρά, την επιστολή του κ. Ερντογάν προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του κ. Παπανδρέου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Δρούτσας πρόσθεσε ότι «καλούμε τους πάντες για άλλη μια φορά να αφήσουν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συζητήσουν ελεύθερα, να διαπραγματευθούν ελεύθερα το κοινό τους μέλλον, το κοινό τους ευρωπαϊκό τους μέλλον ως κράτος μέλος της ΕΕ και -έχουμε πει επανειλημμένως και το τονίζω και πάλι σήμερα- ότι τεχνητά χρονοδιαγράμματα και απειλές περί τελευταίας ευκαιρίας δεν βοηθούν στις προσπάθειες που γίνονται και στην όλη διαδικασία αντιθέτως, είναι αντιπαραγωγικές και απορριπτέες. Εχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο ορόσημο, θέλω να είναι ξεκάθαρο προς όλους αυτό, το Δεκέμβριο η Τουρκία θα αξιολογηθεί από την ΕΕ, θα αξιολογηθεί αντικειμενικά, θα αξιολογηθεί αυστηρά, θα αξιολογηθεί βάσει των πεπραγμένων της, χωρίς εκπτώσεις, θα αξιολογηθεί για την ανταπόκριση της στις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στην ΕΕ και τα κράτη μέλη για τις σχέσεις καλής γειτονίας και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και το σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και βεβαίως για την εφαρμογή πρωτοκόλλου της Αγκυρας και την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, για το Κυπριακό».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 11 November 2009 - 20:29:13 UTC