Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Το τείχος που διαχωρίζει τη Λευκωσία είναι ακόμα ορθωμένο μπροστά μας, γεγονός που γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευχή να συνδράμουν στα πλαίσια των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, την επανένωση της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 20χρονα της επανένωσης της Γερμανίας και τη πτώση του τείχους του Βερολίνου ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «η υπόθεση Γερμανία και Βερολίνο έχει συμβολισμούς για μας, παρ όλο που» όπως είπε «οι συνθήκες διαμελισμού της Γερμανίας είναι εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας».

    Εξήγησε ότι «η Γερμανία διαμελίστηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τη νίκη των συμμάχων κατά της χιτλερικής Γερμανίας και τη προέλαση των στρατευμάτων των συμμάχων. Στη δική μας περίπτωση είναι γνωστές οι συνθήκες, πραξικόπημα, εισβολή, κατοχή και διχοτόμηση της πατρίδας μας τα τελευταία 35 χρόνια και βεβαίως με το τείχος που διαχωρίζει τη Λευκωσία να είναι ακόμα ορθωμένο μπροστά μας» σημείωσε.

    Ανέφερε ακόμα ότι «οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν αυτό βεβαίως και θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας θα συνδράμουν και αυτοί στα πλαίσια των προσπαθειών για επανένωση της Κύπρου μέσα από ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, να επανενωθεί η πατρίδα μας στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών και με την μετεξέλιξη του νέου κράτους σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία όπως προβλέπουν οι Συμφωνίες Υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979».

    Ερωτηθείς κατά πόσον κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο έχουν διευθετηθεί συναντήσεις με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως «χρόνος για επαφές, εκτός από κουβέντα στο πόδι δεν προσφέρεται» λόγω του βεβαρημένου προγράμματος των παρευρισκομένων.

    Εξήγησε ότι η άφιξη των ξένων ηγετών στο Βερολίνο θα είναι μεταξύ 4 - 6 το απόγευμα και στη συνέχεια θα μεταβούν «στο Προεδρικό Μέγαρο για δεξίωση την οποία παραθέτει ο Πρόεδρος της Γερμανίας που μας έχει προσκαλέσει. Μετά μεταβαίνουμε απευθείας στην Πύλη του Βρανδεμβούργου όπου θα γίνει η εκδήλωση και αμέσως μετά θα παρατεθεί δείπνο από την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέργκελ» είπε.

    Ανέφερε ακόμα ότι αυτό «μπορεί να αξιοποιηθεί μετέπειτα, σε Συμβούλια, σε συναντήσεις τις οποίες θα έχουμε με ομολόγους μας και αρχηγούς κυβερνήσεων και κρατών».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι μετά το Βερολίνο θα μεταβεί στο Λονδίνο «κατόπιν πρόσκλησης του Βρετανού Πρωθυπουργού Gordon Brown για να διαβουλευθούμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Καμία παραχώρηση αρχής από τις θέσεις μας στο περιουσιακό, που είναι καλά γνωστές, δεν γίνεται με τη συζήτηση του θέματος αυτού με τον Τ/κ ηγέτη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, στην οποία τον τελικό λόγο θα έχει ο κυπριακός λαός και όχι ο ίδιος.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε, επίσης, θλιβερή την κατάσταση που δημιουργείται με τις αντιδράσεις των κομμάτων στο περιουσιακό, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν τέθηκε από τον ίδιο καμία εισήγηση προς το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τη διακοπή των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ενόψει των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλιο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 20χρονα της επανένωσης της Γερμανίας και την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτήθηκε για το περιουσιακό, θέμα που συζητείται αυτό το διάστημα στις απευθείας συναντήσεις του με τον Τ/κ ηγέτη, ενόψει και των αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν από ορισμένα κόμματα.

    «Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι εργολαβικά ορισμένοι έχουν αναλάβει με τις τοποθετήσεις τους, την συνεχή, να μου επιτρέψετε να πω, όχι απλώς κριτική, όχι απλώς μηδενισμό, αλλά είναι θλιβερό γιατί υποσκάπτονται και οι προσπάθειες μας. Καμία παραχώρηση από τις θέσεις μας οι οποίες είναι καλά γνωστές δεν γίνεται με τη συζήτηση αυτή τη στιγμή του περιουσιακού», σημείωσε.

    Ανέφερε ακόμα ότι «το να βάλεις κάτω ποιες περιουσίες υπάρχουν δεν σημαίνει τίποτε σε σχέση με την ουσία του θέματος. Καμία απολύτως παραχώρηση», είπε και επεσήμανε ότι «είναι θλιβερή η κατάσταση όπως δημιουργείται. Εγώ θα συνεχίσω, θα συνεχίσω με αποφασιστικότητα τις συνομιλίες για λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Και στο κάτω - κάτω τον τελικό λόγο θα τον έχει ο κυπριακός λαός, δεν θα τον έχω εγώ», είπε.

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, απασχόλησε την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην παρουσία της Επιτρόπου Υγείας της Ενωσης Ανδρούλας Βασιλείου και Κύπριων ευρωβουλευτών.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κλεάνθους είπε ότι «είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική συνάντηση και συζήτηση για θέματα που αφορούν το ρόλο της Επιτροπής, αλλά κυρίως για τον αυξημένο ρόλο που αναλαμβάνουν τα εθνικά κοινοβούλια με την αναμενόμενη πλέον έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας».

    Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Ανδρούλα Βασιλείου χαρακτήρισε τη συζήτηση ως «πολύ εποικοδομητική» και επισήμανε ότι με τη Συνθήκη της Λισαβόνας τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν αυξημένο ρόλο.

    «Συζητήσαμε τρόπους και μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μπορέσει η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να παίξει το σημαντικό ρόλο που θα πρέπει να παίξει», πρόσθεσε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι «σε μια χώρα όπως η Κύπρος που δεν έχει Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είναι και αναγκαία και χρήσιμη».

    Η κ. Βασιλείου είπε ακόμη ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2010.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

    Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης εμπορίας προσώπων από 38χρονο Ελληνοκύπριο, πολλοί αλλοδαποί, υπήκοοι και άλλων κρατών πέραν της Ρουμανίας, προσήλθαν στο Τμήμα Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων Λευκωσίας (ΤΑΕ) καταγγέλλοντας ότι και οι ίδιοι έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης από το συλληφθέντα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός.

    Ανέφερε ότι θα ληφθούν καταθέσεις για όλες τις καταγγελίες, είπε πως το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας σύσκεψη για ανασκόπηση της πορείας των ερευνών και σχεδιασμό των περαιτέρω ενεργειών για τη διερεύνηση της υπόθεσης εμπορίας προσώπων κατά 38χρονου Ελληνοκύπριου.

    Αφού πρόσθεσε πως οι ανακρίσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και ότι ήδη λήφθηκε πολύ μεγάλος αριθμός καταθέσεων, αλλά υπολείπεται η συλλογή σημαντικού ανακριτικού υλικού, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε πως όπως είναι αυτονόητο για την υπόθεση επέδειξαν ενδιαφέρον τόσο η Ιντέρπολ όσο και η Γιούροπολ.

    Τόνισε πως δεν νοείται και δεν επιτρέπεται ο άνθρωπος να τυγχάνει εκμετάλλευσης από τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος να μετατρέπεται σε αντικείμενο επιδεκτικό σε κάθε είδους χειρισμούς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 9 November 2009 - 14:29:14 UTC