Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ
  • [02] ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

  • [01] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Μέσα σε λαμπρή ατμόσφαιρα τελέστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια τα εγκαίνια του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας.

    Ο νέος Αερολιμένας Λάρνακας είναι τρεις φόρες μεγαλύτερος από τον υφιστάμενο και θα εξυπηρετεί 7,5 εκ. επιβάτες το χρόνο. Διαθέτει 16 αερογέφυρες (φυσούνες), 67 σημεία ελέγχου επιβίβασης, 5 ζώνες παραλαβής αποσκευών (ιμάντες), 2.450 θέσεις στάθμευσης, αίθουσες επισήμων και επιχειρηματιών, καταστήματα αδασμολόγητων και άνετους λειτουργικούς χώρους με πολλαπλές επιλογές από καταστήματα και καφεστιατόρια.

    Η τελετή άρχισε με μουσική από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αστυνομίας και συνέχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, συμπαραστατούμενος από το Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο.

    Ακολούθησε προβολή σύντομου βίντεο το οποίο παρουσίασε τα εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας, τα φροντισμένα οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, τα έργα τέχνης και τη γενικότερη αίσθηση του χώρου που προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, μαζί με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του αεροδρομίου.

    Οι προσκεκλημένοι ψυχαγωγήθηκαν με τραγούδια από το μουσικό σχολείο «Μάριος Τόκας».

    Μετά τους χαιρετισμούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Hermes Airports Νίκο Σιακόλα, τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Νίκο Νικολαϊδη και τον Υφυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Γαλλίας Pierre Lellouch, πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια πλάκας εγκαινίων του νέου αερολιμένα.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Hermes Airports Νίκος Σιακόλας προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων και στον Υφυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Γαλλίας αναμνηστικό δώρο που ήταν αυθεντικό πρότυπο της προτομής του Ζήνωνα του Κιτιέα.

    Ακολούθησε το χοροθεατρικό δρώμενο με τίτλο «Προσνήνωση» το οποίο έχει δημιουργηθεί ειδικά για την τελετή των εγκαινίων του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας από τη διεθνούς φήμης Κύπρια χορογράφο Λία Χαράκη και το γνωστό μουσικοσυνθέτη Κώστα Κακογιάννη. Η παράσταση ταξίδεψε το κοινό στην Κύπρο του χτες αλλά και του σήμερα. Το έργο ήταν μια διαδρομή μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση, τη φύση, και τον έρωτα, ενώ μέσα από το σύγχρονο χορό, τη μουσική και τα πολυμέσα οι θεατές βίωσαν στοιχεία του κυπριακού πολιτισμού και της ξεχωριστής του ταυτότητας.

    Στη συνέχεια ο τραγουδιστής Νικόλας Μεταξάς ερμήνευσε ένα τραγούδι το οποίο γράφτηκε αποκλειστικά για τη βραδιά των εγκαινίων του νέου αερολιμένα.

    Οι χορευτές και χορεύτριες που πήραν μέρος στο χοροθεατρικό δρώμενο, κατέβηκαν από τη σκηνή και περπάτησαν ανάμεσα στα καθίσματα των προσκεκλημένων προσφέροντας τους παραδοσιακά εδέσματα, κλαδάκια βασιλιτζιάς, δεντρολίβανου και λεβάντας, ενώ έδωσαν στον κόσμο να ψηλαφίσει πέτρες της θάλασσας και κοχύλια.

    Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας και παρευρέθηκαν σε δεξίωση, προσφορά των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Μεταξύ των προσκεκλημένων στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, Υπουργοί, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, πρεσβευτές χωρών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, Δήμαρχοι της Επαρχίας Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, πρώην Υπουργοί, επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες της Κύπρου.

    [02] ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως και χωρίς επιφυλάξεις τη βούληση και τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της, κάτι που πράττει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ο Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γαλλίας Pierre Lellouche. Πρόσθεσε ακόμα ότι η χώρα του επιθυμεί όπως η διαδικασία που αναλήφθηκε από τους Κυπρίους και για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εργάζεται σκληρά, να οδηγήσει το συντομότερο δυνατό σε μια λύση συμφωνημένη από τους ίδιους τους Κυπρίους.

    Σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας, ο Γάλλος επίσημος ανέφερε ότι «η δύναμη της σχέσης μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία της επανένωσης της νήσου» και σημείωσε πως «τη στιγμή που η Γαλλία ετοιμάζεται να γιορτάσει με τη Γερμανία την 20η επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, σύμβολο της λύσης του ψυχρού πολέμου και την ειρηνική επανένωση ολόκληρης της Ευρώπης, η διαίρεση της Κύπρου προσφέρει σε όλο τον κόσμο εδώ και 35 χρόνια το θλιβερό θέαμα αυτού που πρέπει να ονομάζουμε το τελευταίο τείχος της Ευρώπης». Ανέφερε ότι «έχει έρθει η ώρα να θέσουμε ένα τέρμα σ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Είναι απαραίτητο να πούμε ότι η πτώση αυτού του τείχους θα έφερνε στις δυο κοινότητες όχι μόνο τη χαρά της τελικής επανένωσης αλλά και την επανάκτηση της ευημερίας που θα ωφελούσε όλους;» διερωτήθηκε και σημείωσε πως γνωρίζει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες είναι πεπεισμένες γι αυτό».

    Ο κ. Lellouche υπενθύμισε ότι «παρ` όλα τα εμπόδια, η Ευρώπη κατάφερε να γίνει μια πραγματικότητα χωρίς ιστορικό προηγούμενο και ένα παράδειγμα για τον κόσμο. Το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ιδέας είναι πάνω απ όλα η ειρήνη και η συμφιλίωση», είπε και πρόσθεσε πως «αυτοί που οικοδόμησαν την Ευρώπη μπόρεσαν και έκαναν τις παραχωρήσεις που επέβαλε ο ανώτερος στόχος που είχαν θέσει. Μέσα από αυτές τις δημιουργικές προσπάθειες κατάφεραν να νικήσουν τις δυσκολίες, να ξεπεράσουν τη πικρία και πολλές φορές τα μίση που είχαν κληρονομήσει από ένα παρελθόν πολύ πρόσφατο».

    Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Γάλλος Υπουργός ανέφερε ότι «η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως και χωρίς επιφυλάξεις τη βούληση και τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί ώστε να βρεθούν οι οδοί για την επανένωση της Κύπρου και των Κυπρίων. Αυτό η Γαλλία το πράττει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ως ενεργό μέλος της ΕΕ. Επιθυμεί η διαδικασία που αναλήφθηκε από τους Κυπρίους και για την οποία εργάζεστε σκληρά και το γνωρίζω, να οδηγήσει το συντομότερο δυνατό σε μια λύση συμφωνημένη από τους ίδιους τους Κυπρίους μεταξύ τους», είπε.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

    Με τη λειτουργία του Νέου Αερολιμένα Λάρνακας η Κύπρος αποκτά τα εχέγγυα ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στα εγκαίνια του νέου τερματικού κτηρίου του Αερολιμένα Λάρνακας.

    ``Κάτω από τις διαμορφούμενες συνθήκες, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αξιοποιώντας παράλληλα την κομβική γεωγραφική της θέση και τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, στοχεύουμε να εξελιχθεί η χώρα μας σε γέφυρα ειρήνης και εμπορικής, οικονομικής και διαπολιτισμικής ανάπτυξης στην περιοχή``, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε πως η Κύπρος, με δύο πλέον σύγχρονους αερολιμένες, αποκτά όλες τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των αερομεταφορών της. Στρατηγικός μας στόχος εξακολουθεί να παραμένει να καταστεί το νησί μας ένας σημαντικός διαμετακομιστικός σταθμός της περιοχής και διαβεβαίωσε πως για την επίτευξη του στόχου αυτού η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη που θα προσδίδει νέα δυναμική και μια ανανεωμένη ώθηση στην οικονομία του τόπου.

    Πρόσθεσε πως ``κάνουμε βήματα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών του τόπου, μέσα από έργα που διευρύνουν και διευκολύνουν το πεδίο της οικονομικής δραστηριότητας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών μας`` και σημείωσε πως ένα τέτοιο έργο είναι χωρίς αμφιβολία και ο Αερολιμένας Λάρνακας, ένα έργο υποδομής καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη ολόκληρης της Κύπρου, που σχεδιάστηκε και άρχισε η οικοδόμηση του από προηγούμενες Κυβερνήσεις της Δημοκρατίας και ολοκληρώνεται κατά τη δική μας διακυβέρνηση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 8 November 2009 - 12:29:13 UTC