Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΙΠΝΟ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΙΠΝΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα στέκεται σταθερά στην απαίτηση η αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ να είναι δίκαιη αλλά και αντικειμενική και εκεί όπου διαπιστώνονται ελλείμματα να μην υπάρξουν εκπτώσεις.

    Παράλληλα, σημείωσε στην προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου ότι «στόχος δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας αλλά η εκπλήρωση των αναληφθεισών υποχρεώσεων και, πρωτίστως, η θετική συμβολή της στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εάν όμως η Τουρκία συνεχίσει να συμπεριφέρεται αλαζονικά και να αρνείται προκλητικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι δεν θα μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα, χωρίς επιπτώσεις, την ενταξιακή της πορεία», είπε.

    Σε αυτή την προσπάθεια, είπε, «έχουμε αρωγό την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό και είμαστε αισιόδοξοι ότι με υπομονή και επιμονή σε αρχές θα πετύχουμε».

    Καλωσορίζοντας τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει σε μια τόσο δύσκολη αλλά καθοριστική στιγμή.

    Κύπρος και Ελλάδα, είπε, «συνδέονται από τα πανάρχαια χρόνια και διαχρονικά καθ όλην τη διάρκεια των αιώνων. Έλληνες και Κύπριοι πάντα προσέτρεχαν στο κάθε κάλεσμα της Κύπρου και της Ελλάδας για βοήθεια στις δύσκολες τους στιγμές, έτοιμοι για κάθε ατομική και συλλογική συνδρομή και θυσία».

    Εκ μέρους του κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά εξέφρασε θερμές ευχαριστίες, γιατί όπως επανειλημμένα και δημόσια ο κ. Παπανδρέου έχει δηλώσει, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «η Κύπρος αποτελεί προσωπική σας προτεραιότητα και προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησής σας. Η διεθνής αποδοχή και εκτίμηση που τυγχάνει το πρόσωπό σας καθώς και η δραστήρια ακούραστη εμπλοκή σας με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα ωφελήσουν αναμφίβολα την κοινή μας προσπάθεια για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Μια λύση που θα τερματίζει την παράνομη τουρκική κατοχή και θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένα στρατεύματα και παράνομους εποίκους».

    Σε αυτή την προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου, κύριε Πρωθυπουργέ, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων αλλά πρωτίστως προσβλέπουμε στη δική σας αρωγή και συνεργασία επί τη βάσει της αλληλοϋποστήριξης και του αλληλοσεβασμού δύο κρατών που τα δένουν σχέσεις αδελφικές».

    Διαβεβαίωσε ότι στενή και καθημερινή θα είναι η συνεργασία για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τα όποια προβλήματα έχουν αναφυεί στη διάρκεια των σχέσεων των δύο χωρών «δεν ήταν ικανά να ρίξουν σκιά στις πολύπλευρες εξαίρετες αδελφικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου», επισημαίνοντας ότι η εμβάθυνση των πολύπλευρων, εξαίρετων σχέσεων ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα υπήρξε ραγδαία μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού οι ορίζοντες των δύο χωρών για κοινές δράσεις σε όλους τους τομείς έχουν διευρυνθεί δραματικά και οι δυνατότητες συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα, τόσο διμερώς όσο και στους διεθνείς οργανισμούς, έχουν πολλαπλασιαστεί.

    Στις σημερινές συνομιλίες, είπε, «διαπιστώσαμε μια φυσιολογική σύμπτωση απόψεων στα θέματα φλέγοντος κοινού ενδιαφέροντος, το Κυπριακό και τα ευρω-τουρκικά. «Εκφράστηκε συνάμα η θέληση για περαιτέρω ανάπτυξη των πολύπλευρων εξαίρετων διμερών μας σχέσεων και η συναντίληψη μας σε περιφερειακά και διεθνή θέματα: στα πολιτικά προβλήματα της περιοχής μας αλλά και σε ευρύτερα διεθνή προβλήματα όπως η μάστιγα της πείνας, ο κίνδυνος από τις κλιματικές αλλαγές, η παγκόσμια οικονομική κρίση και άλλα``.

    Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι από τη πρώτη στιγμή της εκλογής του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέλαβε πρωτοβουλίες και προέβη σε χειρονομίες καλής θέλησης «για να ξεπερασθούν, επιτέλους, τα αδιέξοδα και να πετύχουμε τη πολυπόθητη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της Κύπρου. Αφού προηγήθηκε προκαταρτική εργασία και το ξεκαθάρισμα της βάσης των συνομιλιών αρχίσαμε στις 3 Σεπτεμβρίου 2008 μια εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με τον κ. Ταλάτ».

    Η βάση των συνομιλιών, είπε, «είναι καθορισμένη και πηγάζει από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Αυτή τη βάση της Ενωμένης Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας που θα συνθέτουν δύο ομοσπονδιακές μονάδες και θα είναι ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια επαναβεβαιώσαμε με τον κ. Ταλάτ πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών».

    Επίσης, ανέφερε, το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ βρέθηκε στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας υποστηριζόμενος από προοδευτικές, φιλειρηνικές δυνάμεις λόγω των θέσεων του υπέρ της ανάγκης για σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος που να επανενώνει την Κύπρο δημιούργησε την προσδοκία στο λαό ότι η πρόοδος στις συνομιλίες θα ήταν φυσιολογικά σχετικά εύκολη. Η προσδοκία αυτή δυστυχώς, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν επαληθεύτηκε. Παρά τις συγκλίσεις σε κάποια θέματα, εντούτοις εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές αποκλίσεις και διαφωνίες σε ουσιώδεις πτυχές του προβλήματος.

    «Θέλω να σας διαβεβαιώσω όμως ότι δεν απογοητευόμαστε από τις δυσκολίες και παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, εμμένοντας σε αρχές και αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες με ψυχραιμία αλλά και με καλή θέληση και ευελιξία. Το διακύβευμα είναι ζωτικής σημασίας και σχετίζεται με την επιβίωση μας. Άρα έχουμε ιστορική ευθύνη να εργασθούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την επιτυχία της προσπάθειας», είπε.

    Στόχος μας, είπε, «είναι μια Κύπρος ελεύθερη, ανεξάρτητη, ευημερούσα όπου όλοι οι πολίτες της ανεξαρτήτως εθνοτικής προέλευσης θα χαίρουν ισότητας και θα απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματά και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους χωρίς περιορισμούς και χωρίς ξένες κηδεμονίες».

    Η ελληνοκυπριακή κοινότητα υπό την ηγεσία του αείμνηστου Προέδρου Μακαρίου έκανε τον μεγάλο ιστορικό συμβιβασμό αποδεχόμενη την μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού.

    Δυστυχώς, ανέφερε, «ο παράγοντας Τουρκία δεν υπήρξε μέχρι τώρα υποβοηθητικός. Με τις επίσημες ανακοινώσεις του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αλλά και με πανομοιότυπες δηλώσεις η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, τοποθετείται υπέρ μιας λύσης αντίθετης με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και εκτός της κοινής βάσης που συμφωνήθηκε πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Κατά συνέπεια», ανέφερε, «δημόσιες δηλώσεις περί υποστήριξης της διαδικασίας από την Τουρκία παραμένουν άνευ ουσιαστικού περιεχομένου».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι «έχουμε την πολιτική βούληση και είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία που να επανενώνει την χώρα, την οικονομία, τους θεσμούς και το λαό μας. Εάν η Τουρκία επιδείξει θετικό πνεύμα και συμπεριφερθεί μέσα στα πλαίσια σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τότε θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για σύντομη λύση του Κυπριακού, γιατί μια τέτοια συμπεριφορά θα επιδράσει θετικά ώστε στις συνομιλίες και οι δύο πλευρές να μιλούν τη γλώσσα της Ομοσπονδίας και να καταλήξουμε σε λύση.

    Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «είναι υποχρέωση της Τουρκίας να το πράξει, όπως υποχρέωσή της είναι η αναγνώριση και η εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Δυστυχώς, όμως, η Τουρκία εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, συνειδητά τοποθετούνται υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ένταξη όμως, δεν συνεπάγεται μόνο οφέλη για την Τουρκία, αλλά και υποχρεώσεις, όπως και για κάθε άλλη υποψήφια χώρα, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 October 2009 - 19:29:13 UTC