Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ελλάδα και Κύπρος αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για προώθηση λύσης του Κυπριακού και για αξιοποίηση του οροσήμου του Δεκεμβρίου, όταν θα αξιολογηθεί η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, δήλωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από επίσημες συνομιλίες στη Λευκωσία.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη στις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και να εναρμονίζεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ανέφερε πως είναι περήφανος για τη συμβολή της Ελλάδας στην επίτευξη της μεγάλης επιτυχίας της ίδιας της Κύπρου και του κυπριακού λαού για ένταξη στην ΕΕ.

    Είναι κοινή πεποίθηση της Ελλάδας και της Κύπρου ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ είναι προς όφελος και των δύο χωρών, είπε.

    Πρόσθεσε ότι δεν είναι υπέρ της ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά της δυνατότητας, του δικαιώματος της Τουρκίας να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ, αλλά επεσήμανε ότι πέραν από αυτό το δικαίωμα πρέπει να πληροί υποχρεώσεις προς την ΕΕ και να συμβάλει προς τη λύση του Κυπριακού.

    Ανέφερε ότι χρειάζεται επίσης να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, και σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι σημαντικό διότι θα αξιολογήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία θα αξιολογηθεί και αντικειμενικά και αυστηρά.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες, έχοντας πάντα στόχο την ειρήνη και συνεργασία των λαών της περιοχής, προσθέτοντας ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι και δίκαιη και βιώσιμη.

    Είπε, επίσης, ότι με την πρώτη αυτή επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια αποφάσισαν να συνεχίσουν στενά τη συνεργασία τους, εντατικά μέχρι το Δεκέμβριο και μετά στο μεγάλο θέμα του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε συγχαρητήρια στον κ. Παπανδρέου για την ανάληψη των καθηκόντων του, και καλή επιτυχία στο τιμόνι της Κυβέρνησης της Ελλάδας.

    Επίσης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη γιατί η Κύπρος και το Κυπριακό αποτελούν προσωπική προτεραιότητα του κ. Παπανδρέου και της Κυβέρνησής του.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον κ. Παπανδρέου σε στιγμές δύσκολες, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία.

    Ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί το βασικό στήριγμα στον αγώνα που διεξάγεται για επίλυση του Κυπριακού, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι διαπιστώνεται πλήρης σύμπτωση απόψεων.

    Πρόσθεσε ότι συζήτησαν και διάφορα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα, όπου επίσης διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων και διαβεβαίωσε ότι θα εργαστούν από κοινού.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στις προσπάθειες και τη θέληση της ε/κ πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να εργάζεται για τη λύση του Κυπριακού, και σημείωσε ότι το ίδιο αναμένει και από την τ/κ πλευρά.

    Πρόσθεσε ότι χρειάζεται και η καλή θέληση και συνεργασία της Τουρκίας, η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα στην ουσία τίποτα δεν έχει κάνει προς την κατεύθυνση της λύσης, ούτε έκανε οτιδήποτε για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ.

    Ανέφερε ότι Κύπρος και Ελλάδα στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις, και επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης του οροσήμου του Δεκεμβρίου.

    [02] ΥΠΕΞ - ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

    Διαδοχικές επισκέψεις σε Γαλλία και Ιταλία θα πραγματοποιήσει στις 21-22 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο Παρίσι, ο Υπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με το Γάλλο ομόλογό του Bernard Kouchner, ενώ στη Ρώμη θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών Franco Frattini.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης, 22 Οκτωβρίου, προστίθεται.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

    Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα επίσημα το πρώτο έτοιμο προϊόν του έργου καταγραφής της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας (ΚΝΓ), η Γραμματική Παραδοσιακού Τύπου.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή επίσημης παρουσίασης του έργου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Αντρέας Δημητρίου ανέφερε ότι η καταγραφή της ΚΝΓ συμβάλλει στην αποτελεσματική κοινωνική ένταξη των κωφών πολιτών του τόπου και στην προώθηση της παιδείας και του πολιτισμού σε ολόκληρη την κοινωνία της Κύπρου.

    Το έργο αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Σχολής Κωφών και της Ομοσπονδίας Κωφών Κύπρου.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός, το έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2007 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2010. Ο κ. Δημητρίου είπε ότι σκοπός του έργου αυτού είναι να γίνει, με βάση τις προδιαγραφές της θεωρητικής και εφαρμοσμένης γλωσσολογίας, η τεκμηριωμένη καταγραφή της ΚΝΓ υπό μορφή τριών προϊόντων, της Γραμματικής Παραδοσιακού Τύπου, του Εννοιολογικού Λεξικού και της Επικοινωνιακής Γραμματικής.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

    Στο Νο 66 της παγκόσμιας κατάταξης τένις βρίσκεται ο Μάρκος Παγδατής. Ο Κύπριος τενίστας, με 705 βαθμούς, έκανε άλμα 21 θέσεων, μετά την κατάκτηση του τουρνουά Challenger, που διεξήχθη στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν.

    Στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης εξακολουθεί να βρίσκεται ο Ρότζερ Φέντερερ.

    Ο Ελβετός τενίστας έχει 10.805 βαθμούς, ενώ ο Ισπανός Ραφαέλ Ναδάλ παραμένει στη δεύτερη θέση με 9.095 βαθμούς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 October 2009 - 13:29:19 UTC