Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συναντώνται εκ νέου την Πέμπτη, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ, για να συνεχίσουν τη συζήτηση επί του κεφαλαίου της διακυβέρνησης.

    Χθες, επικεντρώθηκαν στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

    Χριστόφιας και Ταλάτ είχαν κατ` αρχάς μία κατ` ιδίαν συνάντηση στην παρουσία και των αντιπροσώπων τους και το κλίμα ήταν καλό, πρόσθεσε.

    Ο κ. Ζεριχούν ανακοίνωσε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τελετή φύτευσης δύο δέντρων ελαίας από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο χώρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες.

    Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί μία δικοινοτική εκδήλωση από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες θα εκφράσουν τη στήριξή τους προς τις προσπάθειες των ηγετών.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

    Την έγκριση ποσού 3.279.200 δολαρίων ζητά από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για την κάλυψη των αναγκών της αποστολής των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο, το 2010, ο Γενικός Γραμματέας, Μπαν Γκι-μουν. Αυτό αναφέρει σε έκθεση που συντάχθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου και κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης. Με το ποσό αυτό θα καλυφθούν οι δαπάνες κι οι μισθοί 19 μελών του προσωπικού του ΟΗΕ που υπηρετούν σήμερα, δαπάνες συμβούλων, μετακινήσεις τους καθώς και έξοδα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.

    Το ποσό είναι μικρότερο σε σύγκριση με το περυσινό, εξ αιτίας της κατάργησης μίας θέσεως πολιτικού συμβούλου και της δωρεάν παραχώρησης από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ γραφειακού εξοπλισμού που αγοράστηκε πέρυσι. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κάποιες υπηρεσίες προς τη μονάδα που χειρίζεται τις συνομιλίες στην Κύπρο παραχωρούνται δωρεάν από την UNDP. Στην ανάλυση που συνοδεύει την έκθεση προνοούνται για το 2010: αυξημένος αριθμός συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών, αυξημένος αριθμός συναντήσεων των κ.κ. Ιακώβου και Ναμί, ένταση των συνομιλιών στις Τεχνικές Επιτροπές και στις ομάδες εργασίας, εφαρμογή ΜΟΕ που συμφωνήθηκαν από τις τεχνικές επιτροπές και ενέκριναν οι ηγέτες.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μας περιμένουν δύσκολες στιγμές στο άμεσο μέλλον και απαιτείται από όλους μας η επίδειξη της μέγιστης δυνατής αυτοσυγκράτησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του στα εγκαίνια του Πάρκου Μαθηκολώνης και στα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν του αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής του 1974, Μιχαλάκη Μιχαήλ. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε στην ομιλία του πως «με τις απευθείας συνομιλίες που αρχίσαμε το Σεπτέμβριο του 2008, ανοίξαμε ένα παράθυρο ελπίδας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος», σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι προσδοκίες μας υπήρξαν μεγαλύτερες και παρόλο που έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η πρόοδος δεν είναι τέτοια ώστε να μας ικανοποιεί».

    «Οι προσπάθειες μας είναι ειλικρινείς αλλά το έργο μας είναι δύσκολο. Μόνο αν επιδειχθεί καλή θέληση και από τις δύο πλευρές και αν εμείς πορευθούμε με ενότητα και ομοψυχία μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια και να καταφέρουμε την επανένωση της πατρίδας μας, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε.

    Ανέφερε ακόμη πως «η λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με ένα κράτος που θα έχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στην οποία να υπάρχει πολιτική ισότητα των κοινοτήτων, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια λύση που θα πρέπει να στηρίζεται επίσης στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μας περιμένουν δύσκολες στιγμές στο άμεσο μέλλον και απαιτείται από όλους μας η επίδειξη της μέγιστης δυνατής αυτοσυγκράτησης, πολιτικής ωριμότητας αλλά και αποφασιστικότητας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας χωρίς να παραβιάζουμε βασικές αρχές».

    [04] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ

    Την επιδείνωση των ελλειμμάτων και του χρέους σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, καταγράφει έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, η οποία προειδοποιεί τα κράτη μέλη για την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων. Στην ομάδα των χωρών υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται 13 χώρες μέλη μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Ελλάδα.

    Οπως επισημαίνεται στην Εκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα, μαζί με την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Σλοβενία και τη Μεγάλη Βρετανία έχουν «έλλειμμα βιωσιμότητας» των δημοσίων οικονομικών άνω του 12% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξάνονται τα έσοδα σε μόνιμη βάση στο παραπάνω ποσοστό, προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Στην Κύπρο, τη Τσεχία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, το έλλειμμα βιωσιμότητας εκτιμάται στο 6% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάπτυξη που θα σημειωθεί τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται από μόνη της να οδηγήσει σε εξυγίανση των δημοσιονομικών των κρατών μελών. Κι αυτό γιατί η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας είναι οι περιορισμένες επιλογές που έχουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το οξύτατο αυτό πρόβλημα, αναφέρει η Επιτροπή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 October 2009 - 9:29:19 UTC