Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΡΦΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΡΦΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κύπρος υποστηρίζει με συνέπεια την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά όχι άνευ όρων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στην αντικατοχική πορεία του Δήμου Μόρφου.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε, επίσης, ότι αν η Αγκυρα δεν επιδείξει την απαραίτητη διαλλακτικότητα και θετική προσέγγιση για να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, τότε Κύπρος και Ελλάδα θα μελετήσουν από κοινού τις πιθανές αντιδράσεις τους.

    Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φθάσει σε προχωρημένο στάδιο ούτε βρίσκονται κοντά στην τελική λύση του προβλήματος.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι η Κύπρος τη στηρίζει, με την πεποίθηση ότι η εναρμόνισή της με το κοινοτικό κεκτημένο και η τελική ένταξη της, θα την βοηθήσουν να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς και την κοινωνία της, γεγονός που αναμφίβολα θα αποβεί επωφελές τόσο για την περιοχή μας όσο και για την ίδια την Κύπρο.

    «Αυτή η υποστήριξη, όμως, δεν είναι άνευ όρων. Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρούμε απαραίτητη την εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα και ιδιαίτερα της ΕΕ και την άσκηση επιρροής προς την τουρκική ηγεσία ώστε η Αγκυρα να επιδείξει την απαραίτητη διαλλακτικότητα και θετική προσέγγιση και να προχωρήσει με την υλοποίηση των υποχρεώσεων της», συνέχισε ο Πρόεδρος.

    «Διαφορετικά», πρόσθεσε, «Κύπρος και Ελλάδα δεν μπορεί παρά να μελετήσουμε από κοινού τις πιθανές αντιδράσεις μας» και σημείωσε: «προσβλέπουμε, πέραν όλων των άλλων, και γι αυτό το λόγο η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο να αποβεί δημιουργική, παραγωγική και αποτελεσματική».

    Σε σχέση με τις απευθείας συνομιλίες, είπε ότι οι προσδοκίες υπήρξαν μεγαλύτερες στην έναρξη των συνομιλιών.

    Εχει επιτευχθεί, πρόσθεσε, κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, «η πρόοδος όμως δεν είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει σήμερα να σας πω ότι βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο και πολύ περισσότερο κοντά στην τελική λύση του προβλήματος».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρά τις ειλικρινείς μας προσπάθειες η τουρκοκυπριακή πλευρά, υποστηριζόμενη από την Τουρκία, συνεχίζει να καταθέτει θέσεις και προτάσεις οι οποίες είναι εκτός των πλαισίων των περί Κύπρου ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Συμφωνιών Κορυφής, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

    «Εχουμε τονίσει επανειλημμένα στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και στη διεθνή κοινότητα ότι θέσεις όπως αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Τυχόν υιοθέτηση τέτοιων θέσεων θα οδηγούσε στην αποδοχή των συνεπειών της κατοχής, στην παραβίαση των διεθνών Συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και θα οδηγούσε σε μια λύση η οποία δεν θα είναι ούτε βιώσιμη, ούτε λειτουργική», επανέλαβε.

    Ο στόχος, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα οδηγήσει στην Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, με μια και μοναδική κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων στο νησί και την ευημερία και την προκοπή των επόμενων γενεών και θα διασφαλίζει, επίσης, την πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Αναφερόμενος στους Τ/κ, είπε ότι «οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας είναι Κύπριοι πολίτες και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με συνέπεια για τα δικαιώματα και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα τους. Τα δικαιώματα αυτά όμως, δεν μπορούν να εφαρμόζονται σε βάρος των δικαιωμάτων της μεγαλύτερης κοινότητας, που είναι η ελληνοκυπριακή. Πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και αλληλοκατανόηση».

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων, που μόλις έχει αρχίσει, θα υπάρξει αναθεώρηση των τουρκικών θέσεων ούτως ώστε να μπορέσουμε όσο το δυνατό πιο σύντομα να συμφωνήσουμε μεταξύ μας, χωρίς επιδιαιτησία και χωρίς άσκηση πιέσεων μέσω τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, στην πολυπόθητη λύση του προβλήματος.

    «Μια λύση συμφωνημένη που θα είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, την οποία θα θέσουμε ενώπιον του λαού για έγκριση σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε λύσεις δοτές», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η επιτυχία των προσπαθειών μας για λύση του προβλήματος εξαρτάται από τη βούληση της Τουρκίας και τις πολιτικές που εφαρμόζει. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να συνδράμει στις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης.

    «Από την Τουρκία εξαρτάται η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ο τερματισμός του εποικισμού και η επίλυση της πτυχής της Ασφάλειας. Η λύση του Κυπριακού εξυπηρετεί τα ίδια τα συμφέροντα του τουρκικού λαού. Αντί τούτου όμως, η Τουρκία δηλώνει θεωρητικά υποστήριξη στις συνομιλίες, αλλά στην πράξη συνεχίζει να αρνείται να εφαρμόσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ που την καλούν να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

    Η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πέραν του ότι αρνείται να εφαρμόσει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, αρνείται ως σήμερα πεισματικά να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και στην αναγνώριση της, όπως προνοούν οι υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της.

    Πρόσθεσε ότι παράλληλα και ταυτόχρονα συνεχίζει τις προσπάθειες της για υπόσκαψη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, προωθώντας τη συνεχή αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

    Επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα για ανάπτυξη διαλόγου με την Τουρκία παράλληλα με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ώστε να ενισχυθούν οι πιθανότητες για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, είπε ότι τα εμπόδια και οι δυσκολίες που βρίσκουμε στο δρόμο μας και η στάση της κατοχικής δύναμης δεν μας πτοούν.

    «Με υπομονή, επιμονή και αποφασιστικότητα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για επιστροφή στην γεμάτη λεμονανθούς αγκαλιά της Μόρφου, στο γραφικό λιμανάκι της Κερύνειας, στη χρυσή αμμουδιά της Αμμοχώστου και σε όλες τις κατεχόμενες πόλεις και χωριά μας. Για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να ζήσουν ειρηνικά μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους σε μια πατρίδα ενωμένη, ελεύθερη, ανεξάρτητη και ευημερούσα», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Κατέληξε λέγοντας ότι η σημερινή εκδήλωση στέλνει το ηχηρό μήνυμα ότι οι πρόσφυγες, οι συγγενείς των αγνοουμένων μας και ο κυπριακός λαός γενικότερα, δεν ξεχνά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 11 October 2009 - 11:29:13 UTC