Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΕΕ - ΑΕΠ - Κύπρος

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα συνεχίσουν την Πέμπτη τη συζήτηση επί του κεφαλαίου της διακυβέρνησης.

    Αυτό ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κλίμα κατά τη συνάντηση ήταν καλό και ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν ακόμη δύο συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί και ότι για αυτό το λόγο αναβλήθηκε η τελετή φύτευσης δύο δέντρων ελαίας που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

    Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά την αναχώρησή του από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών, λέγοντας ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι ηγέτες είχαν αρχικά μια κατ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη διευρυμένη συνάντηση που ακολούθησε με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, συζητήθηκε το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και το θέμα της προεδρίας.

    Οι ηγέτες θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη για να συνεχίσουν τη συζήτηση επί της διακυβέρνησης και ξανά την ερχόμενη εβδομάδα, Τετάρτη και Πέμπτη», είπε.

    Ερωτηθείς πώς ήταν το κλίμα στη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ήταν πολύ φιλικό και η συζήτηση ήταν πολύ άνετη και επεκτάθηκε σε διάφορες προσεγγίσεις πάνω στα υπό συζήτηση θέματα, γεγονός που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.

    Ανέφερε επίσης ότι θα παρευρίσκεται στην συνάντηση της Πέμπτης των ηγετών αλλά θα απουσιάζει την ερχόμενη εβδομάδα λόγω μιας άλλης υποχρέωσης στο εξωτερικό και θα επιστρέψει μετά σε μια πιο τακτική βάση μέχρι το τέλος του έτους.

    Ερωτηθείς κατά πόσον κάνει σκέψεις να μετακομίσει στην Κύπρο, είπε ότι ενοικιάζει ήδη ένα σπίτι στην Κύπρο και ότι θα έρθει και η σύζυγός του την μεθεπόμενη εβδομάδα.

    «Οσο η διαδικασία προχωρεί με τη δεύτερη ανάγνωση, θα περνώ όλο και περισσότερο χρόνο εδώ», συνέχισε.

    Σε σχέση με όσα ακούστηκαν για ενδεχόμενη μονογραφή συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου έτους, ο κ. Ντάουνερ εξήγησε ότι δεν προέβη ο ίδιος σε τέτοια δήλωση μετά την συνάντηση με τον κ. Ταλάτ και διευκρίνισε ότι αυτό ήταν το λεκτικό της ερώτησης που του τέθηκε.

    «Ρωτήθηκα για αυτό το θέμα. Δεν το είπα εγώ. Κάποιος με ρώτησε. Δεν γνωρίζω όμως, το θέμα αυτό επαφίεται στους δύο ηγέτες», είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απόφαση επί αυτού.

    Πρόσθεσε ότι αν και υπάρχουν πολλές εικασίες για το θέμα αυτό, δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση για επίσκεψη του Μπαν Γκι μουν αυτό το διάστημα.

    Σε ερώτηση κατά πόσον είναι ενοχλημένος με τα όσα ακούγονται για το όνομά του, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτά δεν αποτελούν το επίκεντρο της δουλειάς του στην Κύπρο, ούτε είναι το κύριο θέμα.

    «Είναι πραγματικά σημαντικό όπως ο κόσμος εδώ στην Κύπρο επικεντρωθεί στο κύριο ερώτημα που είναι η επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Ντάουνερ και σημείωσε ότι ο ρόλος των ανθρώπων από τα ΗΕ είναι να είναι υποβοηθητικοί.

    «Ο ρόλος μας είναι να είμαστε υποβοηθητικοί. Δεν είμαστε ντόπιοι. Οποιαδήποτε λύση βρουν οι Κύπριοι δεν θα επηρεάσει τις προσωπικές μας ζωές γιατί θα πάμε πίσω στις χώρες μας και θα συνεχίσουμε τη ζωή μας. Εμείς ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε. Φύγαμε από τα σπίτια και τις οικογένειές μας για να έρθουμε εδώ και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε, να κάνουμε τη δουλειά των ΗΕ. Είναι μέρος του όμορφου ρόλου που αναλαμβάνει ο ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο», είπε.

    Κάθε μέρα, συνέχισε, ακούγονται διάφορα για τα ΗΕ, «αλλά το κύριο θέμα είναι να επικεντρωθεί ο κόσμος πραγματικά στην επίλυση του Κυπριακού και όχι σε ξένες προσωπικότητες».

    [02] ΕΕ - ΑΕΠ - Κύπρος

    H ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεχίστηκε και το δεύτερο τρίμηνο του 2009, αλλά με ρυθμό αισθητά βραδύτερο σε σχέση με τα προηγούμενη τρίμηνα. Στην Κύπρο το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το πρώτο, το ΑΕΠ υποχώρησε στο σύνολο της ΕΕ κατά 0,3% και στην ευρωζώνη 0,2%. Η κατάσταση δείχνει σαφώς βελτιωμένη, παρά το γεγονός ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη συνεχίστηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.

    Σε ετήσια βάση (Β τρίμηνο 2009-Β τρίμηνο 2008) το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 4,8% στην ευρωζώνη και 4,9% στο σύνολο της ΕΕ. Στην Κύπρο υποχώρησε 0,7% και στην Ελλάδα 0,3%. Οι δύο χώρες είχαν και τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες της ευρωζώνης. Η χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη καταγράφηκε στην Ιρλανδία με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,3%.

    Η εξέλιξη του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2008 ήταν στις χώρες της ευρωζώνης η εξής: Κύπρος -0,7%, Ελλάδα -0,2%, Βέλγιο -3,7%, Γερμανία -5,9%, Ιρλανδία -7,3%, Ισπανία -4,2%, Γαλλία -2,8%, Ιταλία -6,0%, Λουξεμβούργο -5,3%, Μάλτα -3,0%, Αυστρία -4,5%, Πορτογαλία -3,7%, Σλοβενία -9,0%, Σλοβακία -5,3%, Φινλανδία -8,9%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 7 October 2009 - 15:29:36 UTC