Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ - ΑΗΚ
  • [04] ΜΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕ-ΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ

    Προκλητικές και απαράδεκτες χαρακτήρισε η Κυβέρνηση τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τη λύση του Κυπριακού.

    Η Λευκωσία υποδεικνύει ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για την Αγκυρα να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της διαφορετικά η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της πρέπει να αντιδράσουν γιατί η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ενωση δεν μπορεί να δέχεται αυτόν τον ``συνεχή εμπαιγμό``.

    ``Οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου οι οποίες μάλιστα έγιναν μετά από συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ είναι προκλητικές και απαράδεκτες``, ανάφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας στις δηλώσεις αυτές ``εμφανίζεται μια αλαζονεία από μια χώρα που δυστυχώς ανενόχλητα παραβιάζει για 35 χρόνια την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Οπως πρόσθεσε, αυτή η συμπεριφορά επιβάλλεται να προβληματίσει τη διεθνή κοινότητα και ειδικά την ΕΕ στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί μέλος, τα κράτη μέλη της Ενωσης, την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρό της.

    ``Εμείς θεωρούμε ότι μέχρι τον Δεκέμβρη η Τουρκία έχει ακόμα χρόνο στη διάθεσή της για να αλλάξει την απαράδεκτη στάση της, να ακολουθήσει θετική πολιτική, πρώτα απ` όλα για τον ίδιο της τον εαυτό, να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και των κρατών-μελών της συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    ``Αν δεν το πράξει αυτό``, πρόσθεσε, ``τότε η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα πρέπει να αντιδράσουν γιατί η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ενωση δεν μπορεί να ανέχεται συνεχή εμπαιγμό και ότι λαμβάνει μέτρα για την υλοποίηση των δικών της αποφάσεων``. Κληθείς να σχολιάσει το ότι ο Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν υποδεικνύει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να εφαρμόσει να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας και να δείξει εποικοδομητική στάση σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, οκ. Στεφάνου είπε ότι αυτό εννοεί η Λευκωσία, ``ότι δηλαδή η ΕΕ θα πρέπει να υποδεικνύει συνεχώς στην Τουρκία ότι έχει αναλάβει υποχρεώσεις, αυτές οι υποχρεώσεις είναι αποφάσεις της ΕΕ και ότι θα πρέπει να υλοποιήσει αυτές τις αποφάσεις και αυτές τις υποχρεώσεις``.

    ``Αυτή είναι ο οδός για την Τουρκία, για να βοηθήσει, επαναλαμβάνω, πρώτα απ` όλα τον δικό της τον εαυτό αφού θέλει να καταστεί χώρα-μέλος της ΕΕ, να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και ταυτόχρονα η ΕΕ θα πρέπει να επιμένει και στην υλοποίηση των δικών της των αποφάσεων``, συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση αν η Τουρκία μέχρι τον Δεκέμβριο δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου παρέπεμψε στην στρατηγική που διαμόρφωσε το Εθνικό Συμβούλιο, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο Σώμα.

    ``Αυτή την στρατηγική υπηρετούμε, υλοποιούμε και εφαρμόζουμε με στόχο να πάρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από αυτό το χρονικό ορόσημο``, είπε.

    Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι στόχος που το Εθνικό Συμβούλιο έθεσε είναι ότι ``μέσα από αυτή τη διαδικασία της αξιολόγησης η Τουρκία να συνεργαστεί για λύση στο Κυπριακό, να βοηθήσουμε δηλαδή την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλιώς η Τουρκία δεν θα μπορεί να συνεχίσει αλώβητη χωρίς την υλοποίηση των υποχρεώσεών της``.

    ``Στη βάση αυτού του σκεφτικού, στη βάση αυτού του στόχου, δηλαδή της υποβοήθησης της λύσης του κυπριακού προβλήματος ακολουθούμε και την στρατηγική που έχουμε χαράξει``, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση για το τι θα πράξουν οι εταίροι της Κύπρου στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι τα ενταξιακά ζητήματα είναι διακυβερνητικά ζητήματα και όχι κοινοτικά, με τα κράτη-μέλη να αποφασίζουν.

    ``Είναι στη βάση αυτής της πραγματικότητας που υπάρχει, ισχύει και εφαρμόζεται και η στρατηγική του ΕΣ``, κατέληξε.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε την στάση και τις δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ αναφορικά με την θέση της Εκκλησίας της Κύπρου στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β.

    Ως εκπρόσωπος, είπε, των ΗΕ δεν μπορεί να αντιστρατεύεται τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Οργανισμού.

    Ο εκπρόσωπος των ΗΕ, συνέχισε, πρέπει να είναι θεματοφύλακας του Χάρτη των ΗΕ και των αποφάσεων που παίρνει εκάστοτε και «δεν μπορεί να τροχοδρομεί τα πράγματα και να πιέζει ούτως ώστε να επιτύχει μία λύση η οποία αύριο θα καταρρεύσει».

    «Εμείς» πρόσθεσε ο Μακαριότατος, «σίγουρα θέλουμε λύση, η Κύπρος είναι η πατρίδα μας την οποία και αγαπούμε και θέλουμε να βρεθεί μια λύση σωστή για να ζήσει ευτυχισμένος όλος ο κυπριακός λαός και οι Έλληνες και οι Τούρκοι».

    Αυτή είπε είναι «η προσωπική του επιθυμία αλλά και της εκκλησίας δηλαδή επιθυμεί αυτή την λύση που θέλει ο λαός δεν επιθυμεί διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας» .

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ - ΑΗΚ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης κάλεσε όλους όσοι διαθέτουν στοιχεία για ύπαρξη καρτέλ είτε στα καύσιμα είτε οπουδήποτε αλλού να τα παραδώσουν στο αρμόδιο Σώμα που είναι η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού για περαιτέρω διερεύνηση.

    Ο Υπουργός μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Καζακστάν όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού στην οποία θα συζητηθούν γενικά θέματα του τουρισμού αλλά ειδικότερα οι αρνητικές συνέπειες λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνουν είτε χώρες της Μεσογείου είτε ομάδες χωρών που περιλαμβάνονται στο Παγκόσμιο Συμβούλιο.

    Ο Υπουργός Εμπορίου κλήθηκε να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Αλήθεια» σύμφωνα με το οποίο, αριθμός πρατηριούχων πετρελαιοειδών θα προχωρήσουν σε καταγγελία συγκεκριμένης εταιρείας πετρελαιοειδών για καθορισμό των τιμών καυσίμων μέσω των πρατηρίων της.

    «Οπουδήποτε εμείς διαπιστώνουμε συγκεκριμένα στοιχεία είτε για καρτέλ οποιασδήποτε μορφής είτε στα καύσιμα είτε οπουδήποτε αλλού, αυτά αναφέρονται στο αρμόδιο σώμα που είναι η ΕΠΑ. Δεν είμαι σίγουρος σε ποια χρονική περίοδο αναφέρεται η εφημερίδα, αλλά καλό είναι αν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία να παραδοθούν αμέσως στον αρμόδιο φορέα» είπε.

    Οσον αφορά το θέμα της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι «η αίτηση της ΑΗΚ αξιολογείται και μελετάται από τον αρμόδιο φορέα που είναι ο Ρυθμιστής. Εμείς θέλουμε η Αρχή Ηλεκτρισμού να είναι ένας εύρωστος οργανισμός» είπε και επανέλαβε πως «είπαμε και συμφωνούμε και με την ΡΑΕΚ ότι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα και να παρουσιαστούν δείγματα γραφής προς πιο αποτελεσματικούς οργανισμούς».

    [04] ΜΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕ-ΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Με κύριο σύνθημα «Ναι Στη Διαφορετικότητα, Όχι στις διακρίσεις», πραγματοποιούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας ολοήμερες εκδηλώσεις για την Μέρα Διαφορετικότητας την οποία διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κατά των διακρίσεων και για να προωθήσει τα οφέλη της διαφορετικότητας σε τοπικές κοινωνίας.

    Τελώντας τα εγκαίνια της εκδήλωσης, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κύπρο, Αντρούλα Καμιναρά είπε ότι το φεστιβάλ έχει στόχο να αναδείξει την άλλη διάσταση της διαφορετικότητας και να αποδείξει ότι το διαφορετικό έχει θέση στη ζωή μας. Στην ομιλία της, η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανδρούλα Βασιλείου επεσήμανε ότι ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της διαφορετικότητας. Και το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς μεταχειριζόμαστε αυτή τη διαφορετικότητα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε αναξιοποίητες τις ικανότητες, τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία τόσων πολλών ανθρώπων.

    Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά είπε ότι λόγω των σημαντικών αλλαγών που συνέβηκαν, κυρίως, ως εκ της ένταξής μας στην ΕΕ, έχει αυξηθεί εντυπωσιακά ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών και υπηκόων τρίτων χωρών.

    Σε ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους, την οποία ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Γιώργος Παπαγεωργίου, η Υπουργός τονίζει ότι το οικουμενικό δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης και η εξάλειψη των διακρίσεων αποτελεί μια από τις βασικές αξίες, στις οποίες πρέπει να στηρίζεται το οικοδόμημα κάθε κοινωνίας.

    Η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου είπε ότι το γραφείο της και η Αρχή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων αγωνίζονται με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να περάσουν το μήνυμα ότι η διαφορετικότητα είναι μέρος της δική μας ζωής και δεν αποτελεί κίνδυνο, ούτε και υποσκάπτει την ασφάλειά μας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 3 October 2009 - 13:29:14 UTC