Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ ΕΤΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [02] EUROSTAT - ΑΝΕΡΓΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] UNESCO - ΛΕΥΚΑΡΙΤΙΚΟ
  • [04] ΚΟΕ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ ΕΤΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) Πλούταρχος Σακελλάρης υπέγραψαν Συμφωνία Εγγύησης για την παραχώρηση δανείου ύψους 30 εκ. ευρώ από την ΕΤΕ προς την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ). Η υπογραφή της Συμφωνίας έγινε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας η οποία πραγματοποιείται στη Λεμεσό. Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή, ο κ. Σταυράκης σημείωσε ότι ``η ΕΤΕ συνεχώς χρηματοδοτεί σημαντικές κυπριακές εταιρείες και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα``, υπενθυμίζοντας παράλληλα ``την πρωτοποριακή συμφωνία δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ποσό της τάξης των 228 εκ. ευρώ``.

    Αυτή η συνεργασία, πρόσθεσε ο κ. Σταυράκης, `` είναι προς το συμφέρον και της κυπριακής οικονομίας και του Κύπριου φορολογούμενου, διότι γίνεται με τους πλέον ανταγωνιστικούς και ελκυστικούς όρους και όσον αφορά το επιτόκιο και όσον αφορά τους όρους αποπληρωμής``. Από την πλευρά του, ο κ. Σακελλάρης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και ευχαρίστησε τον Υπουργό για την πρόσκλησή του να μιλήσει στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας. Πρόσθεσε ότι ``αυτή η συμφωνία εγγυοδότησης συνδέεται με τη χρηματοδότησή μας προς την ΑΗΚ, γι` αυτό το σημαντικό έργο της παραγωγής ενέργειας``.

    Ακολούθως, αναφέρθηκε στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου ``για το πρώτο, μοναδικό και πρωτοποριακό έργο αιολικής ενέργειας στην περιοχή Ορείτες στην Πάφο``. Οπως είπε, πρόκειται για ``ένα σημαντικό, ιδιωτικό, έργο σταθμός και για μας αλλά και για την Κύπρο για το οποίο αποφασίσαμε ως Τράπεζα να αναλάβουμε κινδύνους, κάτι που συνήθως δεν κάνουμε``. Διαβεβαίωσε πως ``θα συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στην Κύπρο, ειδικά και σε ό,τι αφορά την ΑΗΚ, στο Βασιλικό, στη Δεκέλεια, αλλά και σε δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικού``. Κληθείς να αναφερθεί στο έργο της ΑΗΚ για το οποίο υπογράφηκε η συμφωνία σύναψης του δανείου, είπε ότι ``είναι ένα έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δεκέλεια με ντίζελ``.

    [02] EUROSTAT - ΑΝΕΡΓΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Αλλο ένα ρεκόρ δεκαετίας κατέγραψε η ανεργία στην ΕΕ τον Αύγουστο, όπου χάθηκαν 236.000 θέσεις απασχόλησης, εκ των οποίων 165.000 στις χώρες της ευρωζώνης. Στην Κύπρο η ανεργία αυξήθηκε στο 5,6% από 5,4% τον Ιούλιο. Πρόκειται για το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στην Κοινότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 9,6% του ενεργού πληθυσμού στην ευρωζώνη και 9,1% στο σύνολο της ΕΕ.

    Ο συνολικός αριθμός των ανέργων έφτασε στο τέλος Αυγούστου τα 21,87 εκατομμύρια στις 27 χώρες μέλη, εκ των οποίων 15,16 εκατομμύρια αφορούσαν τις χώρες της ευρωζώνης. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008, δηλαδή μέσα σε 12 μήνες χάθηκαν 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Ενθαρρυντικό θεωρείται στις Βρυξέλλες το γεγονός ότι η απώλεια θέσεων απασχόλησης συνέχισε να επιβραδύνεται στα περισσότερα κράτη μέλη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

    Αναφορικά με την Κύπρο, το ποσοστό ανεργία στους άνδρες ήταν τον Αύγουστο 5,4% (από 5,3% τον Ιούλιο) και στις γυναίκες 5,8% (5,5% τον Ιούλιο). Στους νέους κάτω των 25 ετών, τα τελευταία στοιχεία για την Κύπρο αφορούν τον Ιούνιο όπου είχε κυμανθεί στο 12,1% , ενώ ο μέσος όρος στην Κοινότητα ήταν 19,8% και στην ευρωζώνη 19,7%. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε στα κράτη μέλη τον Αύγουστο ήταν το εξής: Ολλανδία 3,5%, Αυστρία 4,7%, Κύπρος 5,6%, Δανία 5,9%, Σλοβενία 5,9%,Ρουμανία 6,4% (Β τρίμηνο 2009), Λουξεμβούργο 6,6%, Τσεχία 6,9%, Βουλγαρία 7,1%, Μάλτα 7,2%, Ιταλία 7,4% (Β τρίμηνο 2009), Γερμανία 7,7%,Ηνωμένο Βασίλειο 7,8% (Ιούνιος 2009), Βέλγιο 7,9%, Πολωνία 8,0%, Φινλανδία 8,7%, Πορτογαλία 9,1%, Ελλάδα 9,27% (Β τρίμηνο 2009), Σουηδία 9,4%, Ουγγαρία 9,6%, Γαλλία 9,9%, Σλοβακία 11,6%, Ιρλανδία 12,5%, Εσθονία 13,3% (Β τρίμηνο 2009), Λιθουανία 13,7% (Β τρίμηνο 2009) , Λετονία 18,3%, Ισπανία 18,9%.

    [03] UNESCO - ΛΕΥΚΑΡΙΤΙΚΟ

    Στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ εντάσσεται επισήμως από χθες το λευκαρίτικο κέντημα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λευκάρων, Ανδρέας Σώσειλος, ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς την Πέμπτη ότι η Γενική Συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ ενέκρινε τη σχετική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της οργάνωσης, όπου είχε υποβληθεί αρχικά το αίτημα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου σε συνεργασία με το Δήμο Λευκάρων πριν από ενάμιση χρόνο.

    Για την υποβολή του αιτήματος είχε γίνει πολυσέλιδη μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η οποία αφορούσε την ιστορική, κοινωνιολογική και οικονομική επίδραση της τέχνης στην κοινότητα των Λευκάρων, την ιστορία του κεντήματος, τα σχέδια και τις μορφές του.

    Ερωτηθείς για τη σημασία αυτής της απόφασης για το Δήμο Λευκάρων και πώς θα την αξιοποιήσει, ο κ. Σώσειλος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ``γεννάται μια μεγάλη ευθύνη για μας για τη διατήρηση αυτής της τέχνης που πλέον είναι κτήμα όλου του κόσμου. Θα αποταθούμε όπου χρειάζεται στο εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στην ΟΥΝΕΣΚΟ για να στηρίξουν τις προσπάθειές μας για διατήρηση, επέκταση της τέχνης με τη διασφάλιση πρώτων υλών, την αρωγή προς τις κεντήτριες, τη βοήθεια στη διάθεση των προϊόντων τους και την προβολή γενικά της τέχνης σε εκθέσεις, τοπικά, εθνικά και διεθνώς``.

    Ο Δήμαρχος Λευκάρων διευκρίνισε επίσης ότι στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ δύο είναι τα κεντήματα που έχουν ενταχθεί παγκοσμίως, εκείνο της Κροατίας και το λευκαρίτικο. Σε αυτό τον κατάλογο, πρόσθεσε, έχουν ενταχθεί τραγούδια, συνήθειες, έθιμα, αλλά σε ό,τι αφορά το κέντημα ``είναι αυτά τα δύο``.

    [04] ΚΟΕ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

    Στη συνάντηση του Ολυμπιακού Κογκρέσου 2009, που θα γίνει από τις 2 μέχρι τις 5 Οκτωβρίου στην Κοπεγχάγη και στην οποία θα αποφασιστεί η πόλη που θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, θα συμμετάσχει η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΚΟΕ.

    Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 διεκδικούν το Σικάγο, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, η Μαδρίτη και το Τόκιο.

    Στην ανακοίνωση η ΚΟΕ αναφέρει ότι στην πρωτεύουσα της Δανίας θα μεταβούν, για να εκπροσωπήσουν το Ολυμπιακό Κίνημα της Κύπρου, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ουράνιος Ιωαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Χαράλαμπος Λόττας και η Διευθύντρια της ΚΟΕ Ολγα Πιπερίδου.

    Σήμερα το πρωί θα γίνει η επίσημη παρουσίαση από τις υποψήφιες πόλεις και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 19:30.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 2 October 2009 - 9:29:15 UTC