Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΟΗΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΟΗΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
  • [04] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΠΟΙΚΟΙ

  • [01] ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελση, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου και συνεργάτες του έφτασε στις 8 το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού βρίσκεται στην πόλη από το Σάββατο.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η κυπριακή αντιπροσωπεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τη Γενική Συνέλευση, αλλά και τις επαφές που θα έχει με τουλάχιστον δέκα ηγέτες κρατών και τις συναντήσεις του με την Ομογένεια.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι «ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα είναι αποδεκτή η επιδιαιτησία και συγκεκριμένα και πιεστικά χρονοδιαγράμματα», επισημαίνοντας ότι «τονίζω με κάθε ευκαιρία ότι προσωπικά δεν είμαι πλασιέ και δεν έχω σε καμιά περίπτωση κατά νου να πουλήσω πατρίδες. Τοποθετούμαι πολύ έντιμα, με πολλή καλή θέληση, έχω κάνει και γενναίες προσφορές προς την τ/κ κοινότητα και αναμένω από την Τουρκία αλλά και τα Ηνωμένα Εθνη να εκτιμήσουν δεόντως αυτές τις προσφορές. Απ εκεί και πέρα έχουμε τα όριά μας και αυτά τα όρια τα τονίζω και στον κ. Ντάουνερ και σε όποιους συνομιλητές έχω απέναντί μου».

    Στο ερώτημα τι θα απαντήσει αν κάποιοι ανταποκρινόμενοι στις προσκλήσεις της Τουρκίας έλθουν και πιέσουν την πλευρά μας, είπε: «Θα απαντήσω με ένα χαμόγελο όπως απαντώ τώρα, ένα χαμόγελο διαμαρτυρίας. Η Τουρκία ακολουθεί μίαν επικοινωνιακή πολιτική η οποία είναι δυστυχώς εμποτισμένη και με λίγο θράσος. Η Τουρκία είναι που αντί να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Σ.Α. έχει ιδρύσει το λεγόμενο κράτος στην Κύπρο, η Τουρκία είναι που αγωνίζεται στην Ισλαμική Διάσκεψη για την αναβάθμιση του λεγόμενου κράτους και να ονομάζεται τουρκικό κράτος της Κύπρου, για άρση της λεγόμενης απομόνωσης, με στόχο την αναβάθμιση δεύτερου κράτους».

    Η Τουρκία, συνέχισε, «δεν μίλησε ως τώρα για λύση ομοσπονδίας. Ολες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας ουσιαστικά μιλούν για λύση συνομοσπονδίας. Κατά συνέπεια η απάντηση είναι απλή: Ο δυνατός θέλει να επιβάλει τη θέλησή του. Ο αδύναμος αρνείται να δεχθεί την επιβολή της δύναμης του δυνατού και απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα ως το αποκούμπι, για να βρει δικαίωση. Αυτό εμείς συνεχίζουμε να πράττουμε και στα Ηνωμένα Εθνη και στην Ε.Ε. και στο ΣτΕ και σ όλους τους διεθνείς οργανισμούς».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τελικά η Κύπρος θα δικαιωθεί. Δεν μπορεί στις σύγχρονες συνθήκες να δημιουργήσει η κατοχή δίκαιο. Να επιβληθεί η δύναμη του ισχυρού για πάντα. Περάσαμε βεβαίως τη νέα τάξη πραγμάτων, η οποία ως φιλοσοφία ήταν η επιβολή της δύναμης του ισχυρού, εν πάση περιπτώσει, πάντως, νομίζω οι λαοί δεν την αποδέχονται κι αυτό νομίζω το έχει κατανοήσει και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα».

    Εξέφρασε τη λύπη του που για μία ακόμη χρονιά «είμαστε υποχρεωμένοι να συνδυάσουμε την παρουσίαση της κατάστασης στο Κυπριακό και την ίδια ώρα βεβαίως να τοποθετηθούμε και για τα θέματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με βάση τη δική μας αντίληψη γι αυτό, τα θέματα των κλιματολογικών αλλαγών κι όλων των άλλων προβλημάτων που ταλανίζουν την ανθρωπότητα κι έχουν σχέση ασφαλώς με την πείνα, τις αρρώστιες, που είναι απότοκον της αδικίας που επικρατεί στον κόσμο».

    Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι «θα σημειώσουμε τη σχετική πρόοδο που έχει σημειωθεί, όμως με σαφήνεια θα τονίσουμε ότι η μέχρι στιγμής πρόοδος στις συνομιλίες δεν μας δίδει τη δυνατότητα να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για σύντομη λύση του προβλήματος. Οι διαφορές που υπάρχουν σε κεφαλαιώδη θέματα, όπως είναι το περιουσιακό, το θέμα της ασφάλειας, το θέμα της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (και εννοώ τα δικαιώματα των προσφύγων και των βασικών ελευθεριών) είναι πολύ μεγάλες».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «να αλλάξει στάση η τουρκική πλευρά, να αλλάξει φιλοσοφία, ούτως ώστε να δυνηθούμε να προχωρήσουμε με ταχύτητα σε λύση των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού. Αυτό βεβαίως έχει να κάνει με την ίδια την Τουρκία, την πολιτική της και την φιλοσοφία της. Εχει βεβαίως να κάνει με τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι και υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο».

    Αποκάλυψε ότι στη Γενική Συνέλευση θα θέσει το ερώτημα, το πόσο παράδοξο είναι, μία χώρα η οποία είναι τώρα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να παραβιάζει δεκάδες ψηφίσματα του Σ.Α. και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να διατηρεί στρατεύματα κατοχής σε μία χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το ίδιο ισχύει και με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που αφορούν στην ευρωπαϊκή της πορεία».

    [02] ΟΗΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΕΠΑΦΕΣ

    Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Ο Υπουργός θα συμμετάσχει την Τρίτη στην έναρξη της ειδικής Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και στις 6 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, Grigol Vashadze. Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Λιβυής Musa M. Abdussalam Kousa και του Ισραήλ, Avigdor Liberman.

    Στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης θα λάβει μέρος στην καθιερωμένη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και στη συνέχεια θα παρακαθίσει στο δείπνο που θα παραθέσει η κ. Κλίντον προς τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

    [03] ΟΗΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

    Με τη συμμετοχή περισσότερων των 100 ηγετών χωρών μελών του ΟΗΕ, πραγματοποιείται σήμερα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού η ειδική σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική. Μεταξύ των αρχηγών κρατών που θα συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ για το καυτό αυτό θέμα του πλανήτη μας, είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Η σημασία της συνάντησης αυτής έγκειται στο ότι θα δώσει την ευκαιρία στους ηγέτες και στους ανώτερους αξιωματούχους όλων των χωρών του κόσμου που θα συμμετάσχουν σ αυτή, να συζητήσουν συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας, ενισχύοντας έτσι τις πιθανότητες να προκύψει μία νέα συμφωνία το φετινό Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Αυτό εξάλλου ανέφερε χθες κι ο ίδιος ο Μπαν Γκι-μουν, μιλώντας σε μεγάλη εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, ζητώντας την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, καλώντας τους σε συσπείρωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Αναφορικά με την Κοπεγχάγη, οι στόχοι που έχει θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ αφορούν, σε σχέση με τις αναπτυγμένες χώρες, να δεσμευθούν σε φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους στόχους, με χρονικό ορίζοντα το 2020 και παράλληλα να συμφωνήσουν στην κλίμακα της οικονομικής και τεχνολογικής υποστήριξης, που θα προσφέρουν για το ζήτημα αυτό στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    [04] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΠΟΙΚΟΙ

    Θα πρέπει πρώτα από όλα η Τουρκία να αποδεχθεί ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και όταν αποδεχθεί ότι είναι έγκλημα πολέμου εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την παραμονή εποίκων στη βάση ανθρωπιστικών κριτηρίων, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Σε δηλώσεις του, αφού υπέγραψε στην Πρεσβεία της Κούβας στη Λευκωσία το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του Μέλους του Πολιτικού Γραφείου και Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του κράτους της Κούβας, Comandante της Επανάστασης Χουάν Αλμέιντα Μπόσκε, και ερωτηθείς εάν το θέμα των εποίκων μετά την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου υπάρχει ακόμα στο τραπέζι, ο κ. Καρογιάν είπε πως η θέση του Εθνικού είναι πως στόχος μας είναι να μην υπάρχουν έποικοι με τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    «Θα πρέπει πρώτα από όλα η Τουρκία να αποδεχθεί ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και όταν αποδεχθεί ότι είναι έγκλημα πολέμου εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε - όχι να αποδεχθούμε- την παραμονή εποίκων στη βάση ανθρωπιστικών κριτηρίων», ανέφερε.

    «Αυτή είναι η σωστή θέση, αυτή είναι η θέση που νομίζω όλοι υιοθετούμε στο Εθνικό Συμβούλιο και προς αυτή την κατεύθυνση όλοι μας θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε αυτή τη βασική θέση και τον Πρόεδρο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά και σε σχέση με τα μηνύματα που πρέπει να σταλούν στο εξωτερικό», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 September 2009 - 11:29:26 UTC