Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΙΑΝΝΟ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ
  • [02] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ
  • [04] EUROSTAT - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΙΑΝΝΟ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ

    Η απουσία του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη είναι ιδιαίτερα αισθητή για την Κύπρο και τον αγώνα της αυτές τις κρίσιμες μέρες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) ``Ανδρέας Παπανδρέου``, που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι παρά το σύντομο της ζωής του, ο Γιάννος Κρανιδιώτης σφράγισε τις πολιτικές εξελίξεις στις κρίσιμες δεκαετίες του `80 και `90 για να καταξιωθεί ως πολιτικός και ως διπλωμάτης, που με επιτυχία συνδύαζε την τεχνοκρατική κατάρτιση με την πολιτική διορατικότητα και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη.

    «Παρόλο που η ζωή του Γιάννου ήταν σύντομη, η προσφορά και το έργο του ήταν ουσιαστικό και ιδιαίτερα επωφελές για Κύπρο και Ελλάδα. Παρακαταθήκη του δεν αποτελεί μόνον η αδιαμφισβήτητη συμβολή του στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αλλά κυρίως οι αρχές στις οποίες στήριξε την πολιτική του δράση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι «η απουσία του Γιάννου για την Κύπρο και τον αγώνα της είναι ιδιαίτερα αισθητή τούτες τις κρίσιμες μέρες που το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας βρίσκονται και πάλιν επιτακτικά μπροστά μας».

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι παρά τη βιολογική του απουσία, ο Γιάννος Κρανιδιώτης, μέσα από τις παρακαταθήκες που άφησε, «είναι μαζί μας στο δύσκολο αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού».

    «Σήμερα που καταβάλλουμε την κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να γεφυρώσουμε τις διαφορές για να επανενώσουμε την πατρίδα μας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, σήμερα που παλεύουμε να πείσουμε την Τουρκία να μπει στην ορθή τροχιά λύσης, συνενωτικής και βιώσιμης, σήμερα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές προκλήσεις στο εσωτερικό αλλά και σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέτρεξε σε κείμενα του Γιάννου Κρανιδιώτη σε σχέση με την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι τότε «σοφά είχε επισημάνει ότι η πορεία είναι μια πορεία βήμα προς βήμα που απαιτεί ψυχραιμία, μετριοπάθεια, επιμονή, εμμονή και υπομονή στους στόχους μας, ώστε να δούμε σύντομα ξανά μια Κύπρο ενωμένη, κυρίαρχη, με το λαό της να ζει ειρηνικά και ευτυχισμένα στις πατρογονικές του εστίες».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι «με κύριο στόχο την επανένωση του τόπου μας συμμεριζόμαστε και κάνουμε πράξη τα λόγια του, δεσμευόμαστε σε μια επίμονη προσπάθεια, όπως ακριβώς την περιέγραφε πριν χρόνια ο Γιάννος Κρανιδιώτης. Είναι μια πορεία για τη λύση του Κυπριακού και όχι τη διχοτόμηση. Μια μονόδρομη για μας πορεία που απαιτεί όντως ψυχραιμία, μετριοπάθεια, εμμονή και υπομονή ώστε να δούμε όσο πιο σύντομα γίνεται μια Κύπρο ενωμένη, με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν ειρηνικά σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας».

    Οπως είπε, «διαθέτουμε και την επιμονή και την υπομονή και ως το καλύτερο δυνατό μνημόσυνο ανδρών επιφανών, όπως ήταν ο Γιάννος, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε και εμείς με πείσμα και αποφασιστικότητα τους ίδιους υψηλούς στόχους που στη ζωή του υπηρέτησε ο Γιάννος. Για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Για την επανένωση του τόπου μας. Για το κοινό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια πατρίδα χωρίς εσωτερικούς φραγμούς και συρματοπλέγματα».

    Αφού υπενθύμισε τα κύρια στάδια της σταδιοδρομίας του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, ο Πρόεδρος είπε ότι η παράθεση και μόνον των ιδιοτήτων και θέσεων που κλήθηκε να αναλάβει ο Γιάννος Κρανιδιώτης τις δύο πολύ κρίσιμες, για Ελλάδα, Κύπρο αλλά και για την Ευρώπη, δεκαετίες του `80 και του `90 μαρτυρούν την εμπιστοσύνη που στο πρόσωπο του έδειξε η Ελληνική Πολιτεία, μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες της εποχής και διαφορετικές Κυβερνήσεις και «το ότι για τον Γιάννο η Κύπρος δεν ήταν απλώς σημείο συναισθηματικής αναφοράς. Αντιθέτως, αποτελούσε κεντρικό άξονα της πολιτικής του σκέψης και δράσης».

    Ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης και θέσεων, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οραματίστηκε και δούλεψε προσωπικά για την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου, ενώ ήταν αξιωματούχος της Ελλάδας, όχι εξαιτίας κάποιας προσωπικής εμμονής αλλά επειδή, κατόπιν τεκμηριωμένης μελέτης και πολιτικού σχεδιασμού, είχε πεισθεί ότι η Κύπρος θα ενίσχυε τη θέση της εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα μπορούσαν σε αυτό το πλαίσιο αποτελεσματικότερα να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους».

    Στο σημείο αυτό υπενθύμισε μια προφητική, όπως την χαρακτήρισε, ομιλία του Γιάννου Κρανιδιώτη, στην οποία ανέφερε ότι «κατά την άποψη μου η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ έστω και χωρίς να έχει [επιλυθεί] το πολιτικό πρόβλημα Οι αντιδράσεις που θα προκληθούν από ορισμένους κύκλους και κράτη μέλη [που πιστεύουν] ότι θα πρέπει να προηγηθεί η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένη πολιτική. Ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι και τότε καθοριστικός. Θα πρέπει η ελληνική Κυβέρνηση να συνδέσει και πάλι την ένταξη της Κύπρου με κάποια άλλα κοινοτικά ζητήματα όπως π.χ. την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και να συναρτήσει τη συναίνεση της από την αποδοχή της εισδοχής της Κύπρου». Και συνεχίζει: «Οταν μιλούμε για ένταξη της Κύπρου, εξυπακούεται ότι αναφερόμαστε στην ένταξη ολόκληρης της νήσου, ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενιαίας επικράτειας και όχι μόνο του ελεύθερου τμήματος. Είναι γνωστό ότι η κυριαρχία είναι ενιαία και βάσει του διεθνούς δικαίου δεν εκχωρείται προς μία κατοχική δύναμη.»

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη θέση ότι «ο Γιάννος δικαιωματικά, λοιπόν, τιμάται σήμερα από Κύπρο και Ελλάδα. Η Κύπρος ένιωθε ότι είχε τον άνθρωπο της στην Αθήνα και η Αθήνα γνώριζε ότι οι λύσεις του Γιάννου θα ήταν επωφελείς για το κοινό συμφέρον. Πίστευε βαθύτατα στην ανάγκη στενής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας, συμβάλλοντας προσωπικά σε αυτό».

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, είπε, έχει τους δικούς του ιδιαίτερους λόγους να τιμά τον Γιάννο Κρανιδιώτη, αφού επιδείκνυε μεγάλο ενδιαφέρον για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου, διατηρώντας στενή επαφή με τον Πρόεδρο και τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος.

    «Eίχε διατελέσει, ως προσωπικότητα επιλογής της Συγκλήτου, μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, ενώ διατηρούσε στενές σχέσεις και είχε άριστη συνεργασία τόσο με τον πρώην όσο και με τον νυν Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, τον Γιώργο Γεωργή και τον Ιωσήφ Ιωσήφ, και οι δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου», πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι στο Γιάννο Kρανιδιώτη οφείλεται και η ιδέα για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ελληνα διπλωμάτη και ποιητή Γιώργου Σεφέρη.

    [02] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Με στόχο τον καθορισμό της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Κύπρος μέχρι το Δεκέμβριο συνεχίζεται την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που άρχισε τη Δευτέρα.

    Η απογευματινήσυνεδρία του Εθνικού τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5.30. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις ούτε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ούτε από τους πολιτικούς αρχηγούς.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ

    Αρχισαν στην Κοπεγχάγη, υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας Χρίστου Πατσαλίδη, οι εργασίες της 59ης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 17 Σεπτεμβρίου.

    Στην ομιλία του κατά την έναρξη της Συνόδου, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι σκοπός της Συνόδου είναι η συζήτηση των θεμάτων υγείας που απασχολούν την Ευρώπη, η ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές που υιοθετούνται και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για προώθηση κοινών δράσεων και πολιτικών.

    Οπως είπε, ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, οι οποίες συνδέονται με την οικονομική κρίση, τις ραγδαίες δημογραφικές αλλαγές, την κοινωνική ανισότητα και τις αλλαγές στο περιβάλλον, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις στον τομέα της υγείας από τους παράγοντες αυτούς μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές σε περίπτωση που δεν τύχουν σωστής διαχείρισης και αντιμετώπισης.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα εξεταστεί και το θέμα της βελτίωσης της διακυβέρνησης στον τομέα της υγείας, οι ευρύτερες πολιτικές που αφορούν το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας, η εφαρμογή των Διεθνών Κανονισμών Υγείας, και ο ρόλος που διαδραματίζει το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας της νέας γρίπης Α (Η1Ν1).

    [04] EUROSTAT - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Μείωση της απασχόλησης, αλλά σε μικρότερο ποσοστό από τους μέσους όρους της ευρωζώνης και της ΕΕ, καταγράφηκε στην Κύπρο το δεύτερο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η απασχόληση μειώθηκε στην Κύπρο το δεύτερο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, κατά 0,5%. Στο σύνολο της ΕΕ η μείωση ήταν της τάξης του 1,9% και στην ευρωζώνη 1,8%.

    Το ποσοστό μείωσης που σημειώθηκε στην Κύπρο ήταν το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία μετά τη Γερμανία (μείωση 0,1%). Στην Ελλάδα η μείωση ήταν της τάξης του 1,0%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 14 September 2009 - 17:29:13 UTC