Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
  • [02] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΡΓΟ
  • [04] ΧΑΚ - CITIGROUP - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επιστρέφοντας στο Προεδρικό από την πρώτη συνάντηση της Β` φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν γεγονότα όπως αυτό του Λιμνίτη, διατυπώνοντας ταυτόχρονα λύπη για «το χάλι μας» στο εσωτερικό μέτωπο.

    «Θα κουβεντιάσουμε περαιτέρω για τη διαδικασία την ερχόμενη εβδομάδα», είπε αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες διευκρινίζοντας, «όχι για να αλλάξει η διαδικασία».

    Πρόσθεσε πως «είπαμε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω την υπόθεση Λιμνίτη και ό,τι συνέβη και να δούμε μπροστά, με την ευχή ότι από εδώ και πέρα δεν θα ξανασυμβούν παρόμοια πράγματα».

    Παραπέμποντας στη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως είχαμε μια ευχάριστη εκδήλωση εκεί, κατά την οποία κουβεντιάσαμε με Ε/κ και Τ/κ ζωγράφους και καλλιτέχνες που εκθέτουν έργα τους.

    Αφού ανέφερε ότι «μιλήσαμε για την τέχνη και ρόλο των καλλιτεχνών» επανέλαβε ότι είπε και στην εκδήλωση, δηλαδή ότι «είναι χρόνια τώρα που οι καλλιτέχνες έχουν συμφιλιωθεί».

    Ανέφερε επίσης πως απομένει σε εμάς του ηγέτες να ενεργήσουμε ώστε να πραγματώσουμε την πρόκληση των καλλιτεχνών για ειρήνη, λύση στο Κυπριακό και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος»και σχετικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει οδηγία στα Ηνωμένα Εθνη να υποβάλουν προτάσεις και ότι εξελίσσεται προσπάθεια εφαρμογής πιέσεων στην ε/κ πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε δεν έχει υπόψη «τέτοιο χαρτί» και βεβαίως δεν δόθηκε από τον ίδιο.

    Ταυτόχρονα είπε πως «αυτό που έχω να σχολιάσω είναι το χάλι μας».

    «Βλέπω καθημερινά σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες ότι δίνονται, αβέρτα, στη δημοσιότητα τα έγγραφα τα οποία έχουμε δώσει υπεύθυνα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και ισχυρίζονται αυτοί που τα δίνουν ότι θέλουν συλλογικότητα και πως θέλουν να βοηθήσουν τον Πρόεδρο και θέλουν να λυθεί το Κυπριακό», είπε προσθέτοντας : «Με όλο το σεβασμό και την αγάπη να μου επιτρέψετε να έχω αμφιβολίες».

    «Εχουμε καθορίσει από τις 24 Ιουλίου πριν ξεκινήσουν οι διακοπές για τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων ότι μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, στις 14, 15 και πιθανόν 16 του Σεπτέμβρη το Εθνικό Συμβούλιο θα συζητήσει εφ΄ όλης της ύλης τι δέον γενέσθαι, τη δική μας γραμμή και συμπεριφορά μέχρι το Δεκέμβριο», ανέφερε.

    «Αντί τούτου οι πάντες έχουν αναλώσει εαυτόν, να ερμηνεύουν ως δικές μας θέσεις, θέσεις που εκφράζονται από την άλλη πλευρά και να ασκούν δριμεία κριτική κατά του Προέδρου και της Κυβέρνησης, να μιλούν για έλλειψη συλλογικότητας και λοιπά» ανέφερε διερωτώμενος, «τι να πω άλλο, λυπούμαι για το κατάντημα μας».

    [02] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Γεφυρωτικές προτάσεις πάνω στο κεφάλαιο Διακυβέρνηση και συγκεκριμένα στο θέμα της εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου της Ομόσπονδης Δημοκρατίας, κατέθεσαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά την πρώτη συνάντηση της β` φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε δυόμιση περίπου ώρες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε πως οι ηγέτες ξεκίνησαν τις συνομιλίες με μια κατ ιδίαν συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας στο Λιμνίτη με τους προσκυνητές και αποφάσισαν όπως αφήσουν πίσω τους αυτό το θέμα και προχωρήσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.

    «Στην ολομέλεια της συνάντησης, οι ηγέτες ξεκίνησαν τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων και κατέθεσαν προτάσεις γεφύρωσης των διαφορών σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία και την εκλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Ενωμένης Δημοκρατίας», είπε, προσθέτοντας πως θα συνεχίσουν τη συζήτηση των προτάσεων αυτών στη διάρκεια της επόμενης συνάντησης την ερχόμενη Πέμπτη.

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΡΓΟ

    Στοιχεία που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διαφοροποιήσεις ή και ανατροπές των υφιστάμενων αντιλήψεων σε σχέση με την τραγωδία της Κύπρου, περιλαμβάνει το μέχρις στιγμής μαρτυρικό υλικό που έχει συλλέξει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το έργο που επιτέλεσε η Επιτροπή από το Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι τον Αύγουστο του 2009, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι στην πορεία των εργασιών προέκυψαν νέα στοιχεία και πρόσθεσε: ``Ενδεχομένως κάποια από τα γεγονότα, τα οποία προστίθενται και γίνεται διερεύνηση να συμβάλλουν ακόμη και στη διαφοροποίηση αντιλήψεων``.

    ``Είναι γεγονότα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις επιβεβαιώνουν γνώσεις οι οποίες υπήρχαν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα χωρίς να υπάρχουν στοιχεία``, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος``, προσθέτοντας ότι προκύπτουν στοιχεία ``τα οποία ενδεχομένως θα δώσουν άλλη διάσταση των γεγονότων σε σχέση με αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα``.

    [04] ΧΑΚ - CITIGROUP - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Ενημερωτική εκδήλωση στο Λονδίνο για θεσμικούς επενδυτές, στην οποία θα μιλήσει ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, με στόχο την προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο, διοργανώνει την ερχόμενη εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Citigroup Global Markets.

    Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση το ΧΑΚ, μέσα στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του για προώθηση των επενδύσεων στην Κύπρο γενικά και των Αγορών του ειδικότερα, διοργανώνεται στις 17 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τη Citigroup, η ετήσια ημερίδα του ΧΑΚ (2nd Annual Cyprus Conference) στο Λονδίνο.

    Προσθέτει ότι στο σημαντικό αυτό χρηματοοικονομικό κέντρο, θα γίνουν μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάσεις σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές αναφορικά με το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου, για το Χρηματιστήριο και για εισηγμένες σ` αυτό εταιρείες, ως επίσης και για τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς του ΧΑΚ ευρύτερα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 10 September 2009 - 15:29:29 UTC