Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΣΟΥΗΔΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [04] ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ - ΗΤΤΑ

  • [01] ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Από τη Στοκχόλμη, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ επανέλαβε τη θέση της χώρας του για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σε ερώτηση που του έγινε για την υποστήριξη της Σουηδίας στην ένταξη της Τουρκίας, ο Κουσνέρ απάντησε: ``άλλες (χώρες της ΕΕ) αντιτίθενται σε αυτό``.

    ``Αυτοί (οι Τούρκοι) δεν είναι οι πρώτοι στον κατάλογο. Εχουμε να εντάξουμε (στην ΕΕ) όλα τα δυτικά Βαλκάνια και αυτό είναι απαραίτητο`` να γίνει, πρόσθεσε.

    Ο κ. Κουσνέρ κάλεσε εξάλλου την Αγκυρα να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, όπως προβλέπεται από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, για να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.

    ``Η διαδικασία της Αγκυρας δεν γίνεται προς το παρόν σεβαστή, επομένως είναι ανάγκη να έχουμε εντέλει όσον αφορά αυτό το θέμα ένα άνοιγμα και ίσως μια κατάληξη. Δεν έχουμε φτάσει εκεί``, κατέληξε ο κ. Κουσνέρ.

    [02] ΣΟΥΗΔΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ως το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των λίγων προσεχών μηνών χαρακτήρισε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

    Η δήλωση του κ. Μπιλντ έγινε στη Στοκχόλμη κατά τη διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Ανώτατο Εκπρόσωπο για την κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Χαβιέ Σολάνα, μετά το πέρας του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο πήρε μέρος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την επιδίωξη της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ αναφορικά με το θέμα της διεύρυνσης, ο κ. Μπιλντ αφού αναφέρθηκε στις χώρες των Βαλκανίων είπε:

    ``Εργαζόμαστε επίσης πάνω στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, περιττώ να πω και είναι, βεβαίως, μεγάλης σημασίας εδώ, όχι άμεσα συσχετιζόμενο, αλλά επηρεάζεται φυσικά, από την κατάσταση των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Κύπρο. Εχω πει και προηγουμένως και είμαι έτοιμος να το επαναλάβω, πιστεύω ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο είναι ίσως το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των λίγων προσεχών μηνών``.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα επίσημο αναφορικά με πληροφορίες για επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Γκι -μουν ανέφερε με δηλώσεις του στην Πάφο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    «Εμείς έχουμε πει ότι ο ΓΓ των ΗΕ όποτε θελήσει να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ευπρόσδεκτος αλλοίμονο εάν εμείς απορρίπταμε μια τέτοια πρόταση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν χάνει την ευκαιρία να έχει συναντήσεις τον Γενικό Γραμματέα. Ήδη, τον έχει δει δυο φορές στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι και αξιοποιεί τις ευκαιρίες να συζητήσει το Κυπριακό».

    Ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό γίνονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ μέσα στα πλαίσια των καλών του Υπηρεσιών.

    Σε ερώτηση για το εάν αναμένεται ουσιαστική παρέμβαση των ΗΕ σε αυτή την φάση των συνομιλιών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο ρόλος του Οργανισμού ΗΕ στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος καθορίζεται με σχετικά ψηφίσματα και είναι στην βάση αυτών των ψηφισμάτων που ο Οργανισμός ΗΕ ασχολείται με το Κυπριακό και η βασική αποστολή είναι να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση στο Κυπριακό και να ενθαρρύνει τις δύο Κοινότητες έτσι ώστε μέσα από τις διαπραγματεύσεις «να καταφέρουμε να ανοίξουμε τον δρόμο προς τη λύση».

    [04] ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ - ΗΤΤΑ

    Η Κύπρος ηττήθηκε με 2-1 από την Ιρλανδία σε αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο ΓΣΠ για τα προκριματικά του παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.

    Το σκορ άνοιξαν οι Ιρλανδοί με τον Κέβιν Ντόιλ στο 5ο λεπτό, ενώ η Κύπρος ισοφάρισε στο 30` με τον Μάριο Ηλία. Τη νίκη έδωσε στους Ιρλανδούς ένα τέρμα του Ρόμπι Κιν στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

    Ο προπονητής της Εθνικής, Αγγελος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις μετά τον αγώνα μίλησε για λάθη και απειθαρχία, προσθέτοντας ότι το δίκαιο αποτέλεσμα θα ήταν η ισοπαλία.

    ``Για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου πιστεύω ότι κάναμε το χειρότερό μας παιχνίδι σήμερα``, είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 6 September 2009 - 9:29:11 UTC