Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΙΝΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

    Η Τουρκία οφείλει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία κι αυτή η υποχρέωση δεν διασυνδέεται με καμιά υποχρέωση ούτε της ΕΕ ούτε και της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Προεδρίας, επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Μπαγίς προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την ακύρωση της χθεσινής συνάντησης Χριστόφια Ταλάτ.

    «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει», είπε ο κ. Στεφάνου μιλώντας μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Ειδικό Σύμβουλο ΓΓ των ΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    «Η προσπάθεια αυτή της Τουρκίας εντάσσεται στο πλαίσιο της οργανωμένης

    εκστρατείας και επικοινωνιακής πολιτικής που έχει εξαπολύσει η Τουρκία, με στόχο να αποσείσει από τους ώμους της τις ευθύνες της και

    να τις φορτώσει στους ώμους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς», πρόσθεσε.

    Οπως είπε ο κ. Στεφάνου, ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ προσπαθεί να διασυνδέσει τις δεσμεύσεις που έχει η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    «Αυτή η προσπάθεια διασύνδεσης είναι έξω από το γράμμα και το πνεύμα των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών-μελών της, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία οφείλει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία κι αυτή η υποχρέωση δεν διασυνδέεται με καμιά υποχρέωση ούτε της ΕΕ ούτε και της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας», τόνισε.

    Ο κ. Στεφάνου σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα για εκπλήρωση των δεσμεύσεων της, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και την αναγνώρισή της από αυτήν.

    «Σε ό,τι αφορά τα παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, υπογραμμίζουμε ότι γι αυτά υπάρχουν αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ, υπάρχει το διεθνές Δίκαιο που απαγορεύει τη χρησιμοποίησή τους», είπε.

    «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν απειλεί κανένα», συνέχισε, «αυτή που απειλεί είναι η Τουρκία, που αρνείται να σεβαστεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε επίσης πως η Τουρκία δεν θα πρέπει να φορτώνει σε άλλους, εκτοξεύοντας και απειλές, τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει στην ενταξιακή της πορεία. «Η ίδια μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της, αν αποφασίσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και συνεργαστεί για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων, των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και ΄79 μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων», υπογράμμισε.

    Ο κ. Στεφάνου σημείωσε εξάλλου πως η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά ποιος εργάζεται για λύση που να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων και ποιος την παρεμποδίζει. «Η χώρα που παράνομα κατέχει μεγάλο μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η Τουρκία, που ασύστολα παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στην Κύπρο. Η Τουρκία είναι η χώρα που πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και ανάλογα να ρυθμίσει τη συμπεριφορά της», κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική, όπως τη χαρακτήρισε, τηλεφωνική συνομιλία, που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο ο ΓΓ του ΟΗΕ να επισκεφθεί την Κύπρο, πιθανόν πριν το τέλος του χρόνου.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε πως η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ήταν μια πολύ σοφή και εποικοδομητική ενέργεια, προσθέτοντας πως η συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου. «Υπήρξε έναν εμπόδιο στο δρόμο αλλά οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε.

    [03] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΙΝΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κίνα θα συνεχίσει μαζί με τη διεθνή κοινότητα να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο στη λύση του Κυπριακού, διαβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Hua Jianmin, ύστερα από συνάντησή του την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν.

    «Εκτιμάμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Κύπρος στη διαδικασία της επιδίωξης της λύσης του Κυπριακού. Ας ελπίσουμε ότι στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών θα λυθεί επιτέλους το Κυπριακό, δίκαια, ορθολογικά και συνολικά», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Αντιπρόεδρος της Κινεζικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια, τις διμερείς και νομοθετικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Για αναθεώρηση της τακτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων με την αξιοποίηση των εμπειριών που προέκυψαν από την πρώτη φάση, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν ρωτήθηκε κατά πόσο θεωρεί ότι η Κυβέρνηση προέβη σε λάθος χειρισμούς όσον αφορά τη μετάβαση προσκυνητών στον Αγιο Μάμα.

    «Είναι γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες αδυναμίες, υπήρξαν κενά, υπήρξαν κάποιες δυσκολίες στην όλη διαδικασία. Ισως να μην έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Ομως αυτό δεν είναι κυρίαρχο. Το κυρίαρχο είναι ποια ήταν η στάση της τουρκικής πλευράς, τι επιδίωκε. Την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, τη σκλήρυνση της στάσης τους», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι με αυτό το γεγονός η Τουρκία στέλνει πολλά μηνύματα στο εξωτερικό και ταυτόχρονα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευτεί την επόμενη περίοδο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 September 2009 - 17:29:11 UTC