Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΡΚΟΖΙ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
  • [03] ΥΠΟΙΚ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
  • [04] ΠΑΦΟΣ ΟΠΕΡΑ ΛΑΚΜΕ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΡΚΟΖΙ

    Το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι ψηλά στην ατζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια κατά τη διάρκεια των επαφών του με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ερωτηθείς αν το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα είναι ψηλά στην ατζέντα των επαφών του Προέδρου , ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε «ασφαλώς, θα είναι ψηλά στην ατζέντα, όπως και πάντοτε ψηλά στην ατζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι και το Κυπριακό και όποιο άλλο θέμα έχει να κάνει με το Κυπριακό, διότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι το Κυπριακό και η ανάγκη τερματισμού της κατοχής και επίλυσης του προβλήματος και γι αυτό ακριβώς, το λόγο, ο Πρόεδρος έχει αποδυθεί σε μια διεθνή εκστρατεία από την πρώτη μέρα που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του».

    Σε ερώτηση αν έχουν καθοριστεί οι συναντήσεις του Πρόεδρου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, προσθέτοντας ότι σίγουρα θα συναντήσει κάποιους.

    «Αυτή είναι η επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως έχω πει πέρσι αξιοποίησε την παραμονή του εκεί για πάρα πολλές συναντήσεις, το ίδιο θα γίνει και φέτος. Ακόμη όμως δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε λεπτομέρειες γι αυτό», κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

    Ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψής του στη Συρία εξέφρασε σε δηλώσεις του από τη Δαμασκό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας πως η επίσκεψη έθεσε ``νέο θεμέλιο λίθο`` στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τόσο από πολιτικής άποψης όσο και των ανταλλαγών μεταξύ Συρίας και Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο Σύρος ομόλογός του αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί μαζί με τη σύζυγό του την Κύπρο, μια επίσκεψη η οποία τοποθετείται μεταξύ των αρχών του επόμενου έτους και την Ανοιξη.

    ``Πιστεύω ακράδαντα ότι αναζωογονούνται οι θερμές φιλικές και παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ της Συρίας και της Κύπρου``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επεσήμανε πως η Κύπρος εξέφρασε την από θέση αρχής στήριξή της στον αγώνα του συριακού λαού για το θέμα των υψωμάτων Γκολάν, αλλά και για τη λύση του παλαιστινιακού προβλήματος, ενώ, όπως πρόσθεσε, από συριακής πλευράς εκφράστηκε στήριξη σε ό,τι αφορά στις θέσεις για επίλυση του Κυπριακού με ειρηνικά μέσα μέσω των συνομιλιών και για τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης η οποία επικρατεί στην Κύπρο με την κατοχή και τη διαίρεση του νησιού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στη ``μεγάλη ικανοποίηση`` που εκφράστηκε από τον κ. Ασαντ στη θετική στάση της Κύπρου στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα υψώματα Γκολάν, ενώ προανήγγειλε πως η Κύπρος θα τηρήσει την ίδια στάση και φέτος.

    [03] ΥΠΟΙΚ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

    Οι προϋπολογιζόμενες Αναπτυξιακές Δαπάνες για το 2008 ήταν 948 εκατομμύρια ευρώ ενώ για το 2009 μαζί με το Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο έφτασαν τα 1.289 εκ. ευρώ δηλαδή παρουσιάζουν αύξηση 341 εκ. ευρώ (36,0%) σημειώνει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών.

    Αναφερόμενο σε δημοσιεύματα για τις αναπτυξιακές δαπάνες, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι στην προσπάθειά του για καλύτερη διαχείριση της ταμειακής ρευστότητας του Κράτους, κατά τη διάρκεια του 2009 αποδεσμεύει σταδιακά τις χορηγίες στους διάφορους ημικρατικούς οργανισμούς και φορείς.

    Το πρώτο επτάμηνο του 2008 τα Πανεπιστήμια έλαβαν 71,7 εκ. ευρώ ενώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2009 πήραν 32,8 εκ. ευρώ, δηλαδή 38,9 εκ. ευρώ λιγότερα χωρίς όμως να επηρεαστεί η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού τους, συνεχίζει το Υπουργείο Οικονομικών προσθέτοντας πως αν γίνει αναγωγή των στοιχείων αυτών τότε ο βαθμός υλοποίησης για το 2009 θα ήταν 26,3%, ο οποίος είναι αρκετά ψηλός, λαμβανομένης υπόψη της μεγάλης αύξησης που έχει ο συνολικός Προϋπολογισμός του 2009 σε σχέση με το 2008.

    Σε απόλυτους αριθμούς το ποσό ανέρχεται στα 338,5 εκ. ευρώ το επτάμηνο του 2009 σε σύγκριση με 291,9 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008 παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 16,0%.

    [04] ΠΑΦΟΣ ΟΠΕΡΑ ΛΑΚΜΕ

    Επί ποδός βρίσκεται η Πάφος για να φιλοξενήσει τις χιλιάδες φιλόμουσους Κύπριους και ξένους, που θα συρρεύσουν και φέτος στον χώρο του Κάστρου, στις 4,5 και 6 Σεπτεμβρίου, για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις της όπερας Lakme. Αυτό που απομένει είναι η πρόβα τζενεράλε όλων των συντελεστών της παραγωγής, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη επί σκηνής του Κάστρου.

    Στην πρεμιέρα, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, θα κορυφωθεί ο λυρικός εξωτισμός, δοσμένος μέσα από δραματικές ανατροπές, ένταση, και ισχυρές συγκρούσεις συναισθημάτων, αγωνίας και απρόσμενων ανατροπών.

    Το φιλόμουσο κοινό, όπως αναφέρθηκε κατά την καθιερωμένη τελική διάσκεψη Τύπου που έγινε στην Πάφο, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα λυρικό υπερθέαμα με έντονο το εξωτικό στοιχείο, που αναδύεται σε όλο του το μεγαλείο, μέσα από την υπόθεση του έργου, τις μελωδίες που χαρακτηρίζονται από σπάνιο λυρισμό και μουσική ευαισθησία, που η σκηνογραφία επένδυσε με εξαιρετική μαεστρία και γοητεία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 September 2009 - 17:29:11 UTC