Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΛΥΣΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ - ΛΗΞΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΛΥΣΗ

    Πέρα από τη συμφωνία των δύο κοινοτήτων στο νησί, θα πρέπει να αλλάξει ριζικά και η στάση που θα κρατήσει η Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προκειμένου να επιτευχθεί συνολική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών διεθνών πτυχών του, με τη συνδρομή και της διεθνούς κοινότητας.

    Σε δηλώσεις του σήμερα, ενώπιον του 16ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ, στο ξενοδοχείο ``Χίλτον`` στη Λευκωσία, ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε επίσης ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια δεν θεωρεί και δεν πιστεύει ``ότι τα πράγματα στην Κύπρο είναι ισοφαρισμένα`` και ότι ``εγκλημάτησαν μεταξύ τους οι δύο κοινότητες είτε το 1963 - 1964 είτε το 1958, όταν έγιναν διακοινοτικές ταραχές, είτε το 1967 - 1968, είτε το 1974 και άρα η Τουρκία καλά έκανε και εισέβαλε στην Κύπρο, για να σώσει τους Τουρκοκυπρίους, ή για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη στην Κύπρο, όπως η ίδια ερμηνεύει τη Συνθήκη Εγγύησης``.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνέδρων σχετικά με τη λύση στο Κυπριακό και κατά πόσον αυτή θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων ή εάν θα υπάρξει και η συμβολή της Τουρκίας, καθώς και για τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για εγκλήματα από την ελληνική πλευρά εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η λύση που θα συμφωνηθεί θα έχει και εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εξισώνει τις δύο πλευρές ως προς τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων και σε καμίαν περίπτωση δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε.

    ``Εμείς``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``ομιλούμε για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος`` και με αυτό ``εννοούμε ότι το Κυπριακό έχει και εσωτερικές πτυχές, έχει όμως και διεθνείς πτυχές``.

    ``Οι εσωτερικές πτυχές``, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ``είναι οι πτυχές που μπορούν και πρέπει να επιλυθούν από τις δύο κοινότητες και είναι αυτό που συζητούμε στο διακοινοτικό διάλογο, παρά το ότι έχει και πτυχές από τη διεθνή πτυχή, με στόχο να δείξουμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινή γλώσσα και κάποιοι πρέπει να αναλάβουν να εφαρμόσουν αυτά τα πράγματα, με πρώτη και κύρια την Τουρκία που είναι η πηγή ουσιαστικά του κυπριακού προβλήματος``.

    Ως προς τη ``διεθνή πτυχή του Κυπριακού``, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι σε αυτή περιλαμβάνονται ``η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ο εποικισμός, είναι άλλα χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τέτοιας στο διεθνή πολιτικό στίβο``.

    ``Εάν, με το καλό, λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα``, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ``θα υπάρχει ένα κράτος, το οποίο εμείς λέμε ότι είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δημιουργήθηκε το 1960 και θα είναι η μετεξέλιξη του ενιαίου δικοινοτικού κράτους του 1960 σε ομοσπονδιακό διζωνικό - δικοινοτικό κράτος, το οποίο θα συνεχίσει να είναι κράτος - μέλος των Ηνωμένων Εθνών όπως είναι από το 1960, θα συνεχίσει να είναι κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που είναι από το 2004``.

    ``Ξεκινήσαμε``, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ``από το διάλογο, έτσι όπως γίνεται κάθε φορά, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, βάζοντας κάτω και ζητήματα κύρια από την εσωτερική πτυχή, αλλά συζητούμε και ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πτυχή και, ταυτόχρονα, αντί να πούμε κάτι που θα ήταν αντιπαραγωγικό και που θα βόλευε την Τουρκία, ότι `αφήστε μας να τα βρούμε οι δυο κοινότητες μεταξύ μας στις εσωτερικές πτυχές και ύστερα να έρθουμε να δούμε και το ρόλο της Τουρκίας, τα κάνουμε ταυτόχρονα``.

    ``Προσπαθούμε να βάλουμε πίεση πάνω στην Τουρκία, να συνεργασθεί και η Τουρκία, πέρα και από το ρόλο που έχει η Τουρκία στα κατεχόμενα``.

    ``Νομίζω``, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ``έχει αναφερθεί σε αυτά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι δεν είναι και με λυμένα τα χέρια η τουρκοκυπριακή κοινότητα που διαπραγματεύεται τη λύση στο Κυπριακό, άρα έχει και ακόμα ένα ρόλο να διαδραματίσει``.

    ``Από εκεί και πέρα``, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ``με τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία, θα πρέπει να αλλάξει ριζικά, να επιτύχουμε συνολική λύση στο κυπριακό πρόβλημα και των εσωτερικών και των εξωτερικών διεθνών πτυχών, με τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας``.

    ``Πέρα από το γεγονός ότι, εκ των πραγμάτων``, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``μέσα από τη Συνθήκη Εγγύησης του 1960, είναι άλλες δύο χώρες, εκτός της Τουρκίας, που εμπλέκονται, άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις, που είναι η Μεγάλη Βρετανία ασφαλώς και είναι και η Ελλάδα``.

    Ως προς την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και τους ισχυρισμούς της ότι το έκανε για να αποκαταστήσει δήθεν τη συνταγματική τάξη ή για να υπερασπισθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι έτσι η Τουρκία ``η ίδια ερμηνεύει τη Συνθήκη Εγγυήσεως, όμως και εδώ εμείς δεν συμφωνούμε ότι είχε δικαίωμα να εισβάλει στην Κύπρο, έστω και αν ανατράπηκε η συνταγματική τάξη από το πραξικόπημα``.

    ``Οι ευθύνες της Τουρκίας``, είπε ο Εκπρόσωπος, ``είναι εκεί και πρέπει να υποδεικνύονται, υποδεικνύονται και θα πρέπει να συνεχίσουμε να τις υποδεικνύουμε``.

    Εστω και αν οι ξένοι μπορούν να θεωρούν, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ``ότι και οι δύο κοινότητες έκαναν τα δικά τους λάθη και εγκλήματα και για αυτό εισέβαλε η Τουρκία, για να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους``, όμως, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ``μετά που επανήλθε ο Μακάριος στην Κύπρο - ο νόμιμος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας- και αυτό, ουσιαστικά τσιμέντωσε την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο και από τότε έχουμε κανονικά την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλες της τις διαδικασίες στη βάση του Συντάγματος, τί γυρεύει η Τουρκία στην Κύπρο από το 1974;``

    ``Συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο`` η Τουρκία και ``αυτό που λέει ο Πρόεδρος Χριστόφιας``, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, ``είναι ότι, για να μπορέσουμε να είμαστε και αξιόπιστες, οι δύο κοινότητες μεταξύ μας και όχι με την Τουρκία, είναι (να παραδεχθούμε) ότι κάναμε και οι δύο λάθη, ή κάποιοι και από τις δύο κοινότητες, είτε στον ένα είτε στον άλλο βαθμό, έπεσαν στις παγίδες που έστηναν οι ξένοι``.

    ``Γιατί το βασικό``, όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, ``ήταν να δημιουργηθεί εσωτερική ανωμαλία, για να εφαρμοσθούν τα σχέδια που ήσαν γνωστά πριν ακόμα η Κύπρος πάρει ανεξαρτησία, για να μπορέσουν να διχοτομήσουν την Κύπρο και πρώτα από όλα η Τουρκία και κάποιοι άλλοι κύκλοι``, είπε ο Εκπρόσωπος, αποφεύγοντας να τους κατονομάσει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και στους δημοσιογράφους.

    ``Κάνοντας αυτά τα λάθη και ενίοτε και εγκλήματα``, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, ``εγκληματήσαμε εις βάρος του εαυτού μας και φτάσαμε σε μίαν κατάσταση και δώσαμε τη δυνατότητα σε ανεγκέφαλους και να κάνουν το πραξικόπημα και να το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι η Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο``.

    ``Και οι ευθύνες της Τουρκίας``, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``είναι ακόμα εκεί και για το γεγονός ότι έκανε εισβολή και για το ότι παραμένει στην Κύπρο και για το γεγονός ότι ακόμα κατέχει την Κύπρο``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μπορεί να εξοικονομήσει η Κυβέρνηση τους εναπομείναντες μήνες του 2009 μέσω της μείωσης των μη απαραίτητων λειτουργικών δαπανών του κράτους, όπως οι υπερωρίες και τα ταξίδια στο εξωτερικό, με στόχο τη μη αναστολή των αναπτυξιακών έργων.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, μιλώντας μετά από πολύωρη σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Συγκοινωνιών, Εργασίας, Υγείας και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω. Ο κ. Σταυράκης σημείωσε πως η σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε ο ίδιος, επικεντρώθηκε στο να βρεθούν εκείνες οι κρατικές δαπάνες που μπορούν να εξοικονομηθούν, χωρίς πραγματικό κόστος στην κυπριακή οικονομία.

    «Η Επιτροπή είδε προσεκτικά όλες τις μεγάλες κατηγορίες των τακτικών και των λειτουργικών δαπανών του κράτους. Εχουμε κάνει κάποιες ταξινομήσεις σύμφωνα με βασικά κριτήρια, δηλαδή γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν δραστικά εκείνες οι δαπάνες που δεν είναι παραγωγικές και δεν επηρεάζουν θετικά ούτε το ρυθμό ανάπτυξης, ούτε δημιουργούν θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

    Ο κ. Σταυράκης υπογράμμισε πως υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης σημαντικών ποσών. «Οι κυριότερες κατηγορίες που έχουν εντοπιστεί είναι οι υπερωρίες, ταξίδια στο εξωτερικό, οδοιπορικά, μετάκληση εμπειρογνωμόνων κυρίως από το εξωτερικό, και διάφορες άλλες χορηγίες σε πολλές οργανώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περικοπούν χωρίς ουσιαστικό πρόβλημα στην κυπριακή οικονομία», ανέφερε.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

    Είναι υποχρέωση όλων μας να εργαστούμε σκληρά και με εργαλεία μας την πίστη σε ευγενικά ιδανικά να φτιάξουμε ένα υγιή και άδολο αθλητισμό, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι είναι προτιμότερο να μετρούμε λιγότερες νίκες, αλλά οι νίκες που θα μετρούμε να είναι καθαρές.

    Σε ομιλία του στην τελετή επίδοσης τιμητικών μεταλλίων στους Κύπριους αθλητές, που διακρίθηκαν στους Παγκόσμιους Αγώνες Στίβου και Σκοποβολής, Κυριάκο Ιωάννου, Ελένη Αρτυματά και Γιώργο Αχιλλέως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``η Κυβέρνηση έδειξε έμπρακτα ότι γνοιάζεται, στηρίζει, ενισχύει και ανταμείβει τους αθλητές και τις προσπάθειές τους``.

    Οπως είπε η Κυβέρνηση θεωρεί τον αθλητισμό ουσιαστικό κομμάτι του πολιτισμού της χώρας και δυνατό μέσο υγείας και ψυχαγωγίας όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και τόπου διαμονής.

    «Πέρα από τις προσπάθειες για επιτυχίες στον αγωνιστικό αθλητισμό, θέλουμε την κυπριακή κοινωνία να εξελιχθεί σε κοινωνία μαζικής και δια βίου άθλησης``, είπε, σημειώνοντας ότι ``έχει η κοινωνία μας και οι άνθρωποί της αυτό το δικαίωμα, έχουμε και εμείς την υποχρέωση να το στηρίξουμε δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις άθλησης``.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ - ΛΗΞΗ

    Με την έγκριση ψηφισμάτων προς ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών ολοκληρώθηκε το απόγευμα το 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

    Τα ψηφίσματα θα απευθύνονται προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των πέντε κρατών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Τουρκίας, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον προεδρεύοντα της ΕΕ, Πρωθυπουργό της Σουηδίας Φρέντρικ Ρέϊνφελντ, καθώς και τους Τουρκοκύπριους. Τα ψηφίσματα θα παρουσιαστούν σε αυριανή δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Ανακηρύχθηκε επίσης το νέο Κεντρικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Κατά την απογευματινή σύνοδο του Συνεδρίου Αποδήμων εξετάστηκαν επίσης θέματα που αφορούν στο συντονισμό των ενεργειών των οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ, ΝΕΠΟΜΑΚ, και ΣΑΕ. Ιδιαίτερα εξετάστηκαν οι ενέργειες για επέκταση των δραστηριοτήτων της ΠΣΕΚΑ στη Γερμανία και στο Βέλγιο, με την ίδρυση παραρτημάτων στις πιο πάνω χώρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 28 August 2009 - 19:29:15 UTC