Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Πεπεισμένος περισσότερο από ό,τι προηγουμένως ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «είναι καταδικασμένοι να λύσουν το Κυπριακό», δηλώνει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρώην διαπραγματευτής και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για θέματα ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών, σημειώνει ότι υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, καθώς πρώτη φορά γίνεται μια ειλικρινής διαπραγμάτευση. «Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκε το Κυπριακό, αλλά όχι και ότι χάνουν την ώρα τους στις διαπραγματεύσεις», λέει. Ξεκαθαρίζει πως δεν μπορούν να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ούτε μπορεί η όποια συμφωνία για τη λύση του κυπριακού προβλήματος να καταστεί πρωτογενές δίκαιο. Υπήρξε πρόοδος στα θέματα της ΕΕ, ανέφερε, γιατί οι τ/κ συνειδητοποίησαν ότι «δεν σηκώνει διαπραγμάτευση». Θεωρεί πως το θέμα των εγγυήσεων «δεν υφίσταται», εφόσον η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και σημειώνει ότι οι συνέπειες της μη λύσης του Κυπριακού είναι πολύ περισσότερες από τα οφέλη της λύσης. Ο,τι και να γίνεται στον κόσμο, λόγω οικονομικής κρίσης, εάν το Κυπριακό λυθεί, η κατάσταση στο νησί θα αλλάξει άρδην, δηλώνει.

    Ο κ. Βασιλείου δεν θεωρεί ορόσημο για την Τουρκία την αξιολόγησή της από την ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο «γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να δίνει τελεσίγραφα», αλλά την επιθυμία της χώρας να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία και να ενδυναμώσει το γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή. Υπάρχουν «άτομα και μη χωριό» που δεν δέχθηκαν ποτέ την ιδέα της ομοσπονδίας, δηλώνει αναφερόμενος στην ε/κ πλευρά και τονίζει ότι η βάση της συμφωνίας είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως συμφώνησε ο Εθνάρχης Μακάριος και μετέπειτα ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού. Στην ερώτηση εάν θεωρεί πως υπάρχει μομέντουμ για τη λύση, απαντά καταφατικά.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βασιλείου.

    Ερ: Ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τα θέματα της ΕΕ, στα οποία και υπήρξε η μεγαλύτερη σύγκλιση, όπως είναι γνωστό, θα θέλαμε να κάνετε μια αποτίμηση.

    Απ: Η προσωπική μου άποψη είναι ότι παρ όλο που πολύ κόσμος μπορεί να νομίζει ότι δεν έγινε τίποτα ή έγιναν ελάχιστα, υπήρξε ουσιαστική πρόοδος.

    Ερ: Στα θέματα της ΕΕ ή γενικά;

    Απ: Γενικά. Ηταν ίσως η μοναδική φορά που και από τις δύο πλευρές υπήρχε καλή διάθεση να ερευνήσουν ποια είναι τα θέματα επί των οποίων διαπραγματεύονται και να εκφράσουν απόψεις. Μπορεί να συμφωνούσαν, μπορεί να διαφωνούσαν, αλλά είπε ο καθένας τα δικά του με ειλικρινή τρόπο. Αν θέλετε να κάνουμε σύγκριση, δεν είναι όπως τον καιρό που διαπραγματευόμουν εγώ με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είχε άτεγκτες θέσεις και εγώ προσπαθούσα να τον κάνω να συζητήσει, αλλά δεν προχωρούσαμε. Εδώ υπήρξε μια ειλικρινής διαπραγμάτευση. Είπαν τις απόψεις τους και από όλη τη συζήτηση που έγινε διαφάνηκε ότι σε πολλά θέματα ήταν δυνατό να υπάρξει πρόοδος και υπήρξε πρόοδος. Από τα έξι κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, τα τρία: το Περιουσιακό, το Εδαφικό και οι Εγγυήσεις είναι στην ουσία ένα και δεν έχεις πολλά να συζητήσεις, είναι θέμα να πάρεις τις γενικές αποφάσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών. Π.χ. στο Περιουσιακό υπάρχει συμφωνία ότι αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία. Υπάρχει διαφωνία στο τι σημαίνει αυτό. Η τ/κ πλευρά ρίχνει το βάρος στην αποζημίωση και η ε/κ πλευρά στην καταρχήν επιλογή του ιδιοκτήτη. Από τη στιγμή που θα αποφασιστεί το τι θα γίνει, δεν είναι δύσκολο. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι οι αποφάσεις γι αυτά τα τρία κεφάλαια είναι ουσιαστικές, αλλά όχι πράγματα που θέλουν πολύ χρόνο, όπως η Διακυβέρνηση. Αρκεί να ληφθεί η πολιτική απόφαση. Τα κεφάλαια είναι τρία (Διακυβέρνηση, Οικονομία, ΕΕ) και τρία (Περιουσιακό, Εδαφικό, Εγγυήσεις), αλλά σε όγκο διαπραγμάτευσης η αναλογία είναι οκτώ προς δύο. Από πλευράς πολιτικής σημασίας, μπορεί να είναι ανάποδα, αλλά τώρα μιλάμε για το πώς πήγαν οι διαπραγματεύσεις. Κανένας δεν περίμενε ότι στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων να κλείσουν τα πολιτικά θέματα.

    Δεν θέλω όμως να δώσω την εντύπωση ότι λύθηκε το Κυπριακό. Από και πέρα το θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος να τονίζει κάποιος ότι δεν έγινε τίποτα ή έχαναν την ώρα τους. Οχι, έγινε ουσιαστική συζήτηση. Στο δεύτερο γύρο τώρα, ελπίζω ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος έως ότου φθάσουμε στο τελικό πάρε-δώσε, το οποίο δεν ξέρουμε πότε και πώς θα γίνει. Μπορεί να γίνει φέτος, μπορεί και όχι.

    Ερ: Η τ/κ πλευρά, αλλά και η τουρκική, λένε ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου και αρχές του άλλου χρόνου να γίνουν δημοψηφίσματα.

    Απ: Μπορεί. Από εκείνους εξαρτάται. Αν έρθουν με σημεία που είναι αποδεκτά από εμάς στα πλαίσια της λογικής, τότε μπορεί να πετύχουμε λύση και τον Οκτώβριο.

    Ερ: Στα θέματα της ΕΕ, όπου ήσασταν επικεφαλής, πού υπήρξε σύγκλιση;

    Απ: Σε όλα. Συνειδητοποίησαν (οι Τ/κ) μετά από την πολύ συζήτηση ότι για τα θέματα της ΕΕ δεν σηκώνει διαπραγμάτευση. Δηλαδή, οι τέσσερις βασικές ελευθερίες, είναι οι τέσσερις βασικές ελευθερίες. Ακόμη και οι ΗΠΑ να ήθελαν να μπουν στην ΕΕ και ζητούσαν χάρη πάνω σε αυτό, δεν πρόκειται να τους την έκαναν. Είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ΕΕ. Δεν σηκώνει, επίσης, συζήτηση για μόνιμες παρεκκλίσεις. Π.χ., οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης θα έχει δικαίωμα να επενδύσει σε ένα από τα μελλοντικά συνιστώντα κρατίδια και δεν μπορεί αυτό να τυγχάνει έγκρισης από αυτά.

    Ερ: Οι Τ/κ ζητούν επίσης, η όποια συμφωνία να θεωρηθεί πρωτογενές δίκαιο.

    Απ: Αμφιβάλλω εάν μπορεί να γίνει. Για να γίνει, θα έπρεπε οι Τ/κ να είχαν αποδεχθεί την πρόσκληση που τους είχε απευθύνει ο Πρόεδρος Κληρίδης με δική μου πρωτοβουλία, για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ. Δεν δέχθηκαν, και η Κύπρος εντάχθηκε ως σύνολο στην ΕΕ, με αναβολή της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις υπό κατοχή περιοχές μέχρι να τερματιστεί η κατοχή. Αν υποθέσουμε ότι τώρα δεν θέλουμε αυτό που συμφωνήσαμε τότε, θα πρέπει να βγούμε από την ΕΕ και να περιμένουμε έως ότου τα 26 Κοινοβούλια των χωρών - μελών εγκρίνουν την όποια συμφωνία κάνουμε. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει ή αν μπορεί να γίνει, μπορεί να πάρει και τρία χρόνια. Να βγούμε από την Ευρώπη, να κάτσουμε 2-3 χρόνια να περιμένουμε να ξαναμπούμε; Δεν νομίζω

    Ερ: Οταν άρχιζαν οι συνομιλίες είχατε δηλώσει ότι οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ «είναι καταδικασμένοι να πετύχουν». Το πιστεύετε ακόμα αυτό;

    Απ: Απόλυτα. Και μάλιστα περισσότερο. Να σας πω και το γιατί. Ας ξεκινήσουμε από την τ/κ πλευρά. Είναι γνωστό ότι η πολιτική και η οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα, δεν είναι ζηλευτή. Επειδή και στην Τουρκία η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη, δεν τους ικανοποιεί το γεγονός ότι άμεσα ή έμμεσα πρέπει να επενδύουν 1,5 δισ. δολάρια το χρόνο στα κατεχόμενα. Εάν δεν υπάρξει λύση, τι θα σημαίνει αυτό για την τ/κ πλευρά; Σημαίνει ότι η έννοια Τ/κ θα πάψει να υπάρχει, όχι αύριο, αλλά σε 5 ή 10 χρόνια. Είναι και το θέμα της ιδιοκτησίας. Ο,τι και να κάνουν αυτά που κατέχουν δεν θα πάψουν να είναι παράνομα.

    Σε εμάς τώρα. Μας συμφέρει η λύση, γιατί δεν μπορείς να ζεις πάντα με την ελπίδα της λύσης χωρίς αυτή. Και να μην ξεχνούμε ότι στην Κύπρο υπήρχαν πάντα δύο σχολές. Υπήρχε μία σχολή, η οποία στην ουσία ήθελε η Κύπρος να είναι ελληνική, τελεία. Υπήρξαν δε και άνθρωποι που μετά την εισβολή και την κατοχή είπαν «ηττηθήκαμε στον πόλεμο να μοιράσουμε την Κύπρο». Αυτό είναι, τουλάχιστον για μένα, αλλά είμαι βέβαιος και στη συντριπτική πλειοψηφία των Ε/κ, απαράδεκτο. Θέλουμε η Κύπρος να γίνει ξανά ενιαίο σύνολο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ταυτισμένος με την ιδέα της λύσης. Οχι μόνο ταυτισμένος με την επιθυμία για λύση, αλλά πιστεύει ειλικρινά και σας το λέω αυτό γιατί ξέρω πώς σκέφτεται ότι η λύση είναι προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου.

    Τα οφέλη για την Κύπρο γενικά θα είναι πολλά. Σήμερα, η Κύπρος αντιμετωπίζει δύσκολες οικονομικές συνθήκες, δεν υπάρχει αμφιβολία. Εχουμε μείωση του τουρισμού, των επενδύσεων, του αριθμού των ξένων που έρχονται να ζήσουν εδώ, ιδίως των Ρώσων, των εργασιών που σχετίζονται με τους τουρίστες, αλλά και μείωση της προοπτικής επίλυσης όλων αυτών των θεμάτων, καθώς δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα λήξει η κρίση. Αν υποθέσουμε, όμως, ότι έχουμε αύριο ή σε τρεις μήνες μια συμφωνία για λύση, ότι και να ναι η κατάσταση στο εξωτερικό, στην Κύπρο τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Πρώτα απ όλα, οι αποζημιώσεις που θα υπάρξουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καθώς και οι δεσμεύσεις των διαφόρων χωρών να βοηθήσουν και οικονομικά στην ανοικοδόμηση, για τη μεταβατική περίοδο και αλλού, σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα σημαντικό ποσό που θα έρθει εδώ να επενδυθεί και θα δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία να κινηθεί. Εκτός αυτού, θα έχουμε αναμφισβήτητα αύξηση του τουρισμού και των ξένων επενδύσεων διότι όλοι θα βλέπουν τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν. Για να μην τα πολυλογώ, σας λέω ότι αν έχουμε λύση, να είστε βέβαιοι ότι η άνοδος που θα δούμε, θα είναι ίσως η μεγαλύτερη από τότε που η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη. Ο κάθε Κύπριος πρέπει να συνειδητοποιήσει τα οφέλη που θα έχει από τη λύση.

    Ερ: Στα σημαντικά θέματα, Περιουσιακό, Εδαφικό, Εγγυήσεις δεν υπάρχουν όμως συγκλίσεις. Το έχει παραδεχθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του και το μέλος της ομάδας Κυπριακού, Τουμάζος Τσιελεπής.

    Απ: Δεν υπάρχει σήμερα. Σας είπα, στα θέματα που δεν υπάρχουν συγκλίσεις για να υπάρξουν χρειάζεται πολιτική απόφαση.

    Ερ: Πιστεύετε ότι πέραν από την επιθυμία, η πολιτική βούληση και οι πραγματικές συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε λύση;

    Απ: Το πιστεύω. Εάν πας σε μια διαπραγμάτευση και λες «δεν πιστεύω», τότε γιατί να πας; Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν λες «πιστεύω», σίγουρα θα γίνει. Τότε θα ήταν πολύ απλά τα πράγματα. Η λύση είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Η Τουρκία έχει φιλοδοξίες και θέλει να παίξει ένα σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή. Η θέση της ντε φάκτο επιτρέπει την αναβάθμιση, αλλά η ύπαρξη του Κυπριακού εμποδίζει την ουσιαστική αναβάθμιση. Την Τουρκία την ενοχλεί (το Κυπριακό) πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε. Δεν έχει ανάγκη από το έδαφος της βόρειας Κύπρου. Μπορεί να έχει ανάγκη να είναι η Κύπρος φιλική προς αυτή ή, όταν υπήρχε ο ανταγωνισμός με την Ελλάδα, να μην αισθάνεται ότι την περικυκλώνει, αλλά αυτά δεν ανήκουν στην εποχή μας.

    Είναι γνωστό, επίσης, ότι το Κυπριακό τής κλείνει το δρόμο προς την Ευρώπη. Ποτέ δεν θα δεχθεί η ΕΕ την Τουρκία από τη στιγμή που επιμένει να έχει υπό κατοχή μια χώρα μέλος της ΕΕ.

    Ερ: Ολοι μιλάνε για το ορόσημο του Δεκεμβρίου για την Τουρκία.

    Απ: Οχι, εγώ σας μιλάω γενικά. Το ορόσημο του Δεκεμβρίου θα ξεπεραστεί. Δεν είναι ορόσημο με την πραγματική έννοια της λέξης, διότι τελεσίγραφα δεν αρέσει σε κανέναν να δίνει και δεν εξυπηρετούν σε τίποτα. Γιατί εάν σε απειλήσω και σου πω βάλε το χέρι σου στο τραπέζι γιατί θα σε σκοτώσω, η αντίδραση θα είναι «όχι δεν το βάζω και κάνε το αν μπορείς». Για μένα δεν είναι ο Δεκέμβριος το ορόσημο, αλλά η επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ και αυτή μπορεί να αργεί. Αλλά η επιθυμία της Τουρκίας να παίξει το γεωστρατηγικό της ρόλο είναι άμεση. Και τα οικονομικά προβλήματα για την Τουρκία είναι επίσης άμεσα.

    Ερ: Υπάρχει μομέντουμ τώρα;

    Απ: Πιστεύω ναι. Τουλάχιστον από την πλευρά των Τ/κ και του Ταλάτ σίγουρα υπάρχει.

    Ερ: Ναι, αλλά ο κ. Ταλάτ δεν αποφασίζει μόνος του. Αυτό είναι γνωστό.

    Απ: Ναι, αλλά παίζει αποφασιστικό ρόλο στο πώς θα προχωρήσουμε. Εγώ δεν πιστεύω πως αν η τ/κ πλευρά επιμένει σε μια άποψη, η Τουρκία θα θέλει να φέρει αντίρρηση.

    Ερ: Ναι, αλλά στο θέμα των εγγυήσεων η Τουρκία επιμένει ότι είναι κόκκινη γραμμή.

    Απ: Δεν είναι θέμα Τουρκίας, αλλά θέμα Ευρώπης. Δεν νομίζω ότι θα το λύσουμε εμείς τελικά, είναι η Ευρώπη που πρέπει να το λύσει. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το θέμα των εγγυήσεων σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα όταν η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη. Η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε εκ των υστέρων τη συμφωνία εκείνη για να κάνει την εισβολή, αλλά τότε η Κύπρος ήταν μόνη της και εάν δεν γινόταν το πραξικόπημα δεν θα γινόταν η εισβολή. Τώρα, η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ. Εάν υποθέσουμε ότι θα ισχύουν οι εγγυήσεις, με ποια δικαιολογία θα θελήσει η Τουρκία να κάνει εισβολή; Επειδή εγώ θα πάω να πειράξω την Αϊσέ ή επειδή θα πάει ένας Ε/κ επιχειρηματίας, θα βάλει το πιστόλι στον κρόταφο ενός Τ/κ και θα του πει ότι θέλει ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης; Η θα βάλουμε εμείς τανκς να καταλάβουν την Κερύνεια; Οντας μέλος της ΕΕ, η έννοια εγγυήσεις είναι τελείως διαφορετική απ ό,τι ήταν πριν. Οι εγγυήσεις σήμερα είναι άσχετες.

    Ερ: Θεωρείτε, δηλαδή, ότι μπορεί να είναι ένα «χαρτί» που το παίζουν για να κερδίσουν κάτι άλλο;

    Απ: Οχι, μπορεί να το εννοούν, να είναι ζήτημα κύρους. Αλλά εκείνο που δεν μπορώ να φανταστώ είναι ότι, εάν τα βρούμε σε όλα, δεν θα βρεθεί και κάποια «σολομωνική» γιατί αυτή τη λέξη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για το θέμα των εγγυήσεων. Για εμένα, η έννοια των εγγυήσεων σήμερα, στην ουσία έχει χάσει τη σημασία της.

    Ερ: Γιατί η ΕΕ δεν παρεμβαίνει πιο δυναμικά στη διαδικασία;

    Απ: Μετά την εισβολή κάναμε πόλεμο να αναλάβουν τα ΗΕ την ευθύνη του προβλήματος και όχι οι ΗΠΑ και το θεωρήσαμε θρίαμβο όταν το πετύχαμε. Τώρα άλλαξαν τα πράγματα, θα θέλαμε να ήταν η ΕΕ γιατί είμαστε πιο δυνατοί εκεί. Στα ΗΕ η Τουρκία και άλλοι είναι ίσα μέλη, ενώ στην ΕΕ η Τουρκία δεν είναι μέλος. Αλλά, ασχέτως αυτού, η ΕΕ έχει πει ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό την αιγίδα των ΗΕ, αλλά οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να την εγκρίνει και η ίδια. Η ΕΕ ασχολείται περισσότερο από ό,τι νομίζουμε. Δεν πρόκειται να επέμβει σε θέματα όπως τα ποσοστά του εδάφους του κάθε κρατιδίου. Ομως, επεμβαίνει σε θέματα που την αφορούν και παίζει ρόλο ακόμα και η ύπαρξή της. Μην ξεχνάτε ότι οι Τ/κ πολίτες είναι μέλη της ΕΕ. Εάν αύριο δεν έχουμε λύση, τα κατεχόμενα θα είναι ενός είδους τουρκικής επαρχίας, αλλά οι Τ/κ πολίτες θα έχουν κάθε δικαίωμα να είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Ολοι οι Τ/κ που είχαν έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο γης από εδώ, δικαιούνται να το πάρουν. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους το στερήσουμε. Ο νόμος περί Κηδεμόνα Τ/κ περιουσιών δεν περνά στην ΕΕ. Αρα, σε περίπτωση μη λύσης η Τουρκία θα είναι κυρίαρχη στο βορρά, αλλά οι Τ/κ θα είναι συνέταιροι στο νότο.

    Ερ: Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι εάν η αναβολή της αξιολόγησης της Τουρκίας το Δεκέμβριο θα αποβεί προς όφελος της Κύπρου, ο ίδιος είναι υπέρ. Εσείς τι λέτε;

    Απ: Το θέμα του Δεκεμβρίου είναι ένα θέμα τακτικής, Νομίζω ότι οι απόψεις που υπάρχουν και ακούγονται όχι από τον Πρόεδρο Χριστόφια πως το Δεκέμβριο εμείς θα βάλουμε την Τουρκία στο σκαμνί και θα τη δικάσουμε, δεν είναι σοβαρές κουβέντες. Η Ευρώπη δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Τι θα γίνει μέχρι το Δεκέμβριο, δεν μπορώ να το προκαθορίσω, αλλά δεν αναμένω δίκη. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμφωνηθεί κάτι άμεσα (στο Κυπριακό) τότε θα βρουν ένα λόγο να αναβάλλουν την απόφαση για παρακάτω. Δεν πιστεύω ειλικρινά ότι η ΕΕ θα θελήσει να έρθει σε σύγκρουση και σε ρήξη με την Τουρκία το Δεκέμβριο, θα προσπαθήσουν να βρουν μια διέξοδο.

    Ερ: Πιστεύετε ότι αυτό μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε προς όφελος της Κύπρου και του Κυπριακού; Να κερδίσουμε κάτι από αυτό;

    Απ: Νομίζω ότι στο βαθμό που θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε το εκμεταλλευόμαστε. Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν υπάρξει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αυτό θα μετρήσει πολύ. Δεν έχει κανέναν, ούτε Τούρκο αυτή τη στιγμή που, ακόμα και εάν δεν υπήρχε το Κυπριακό, να πιστεύει ότι η Τουρκία θα μπει στην ΕΕ σε πέντε χρόνια. Η Τουρκία, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ σε 15 χρόνια. Σε 15 χρόνια, άξιος που θα ζήσει. Μέχρι τότε τι θα γίνει κανείς δεν μπορεί να το προκαθορίσει.

    Μέχρι ο στρατός στην Τουρκία, που είναι μια από τις διοικήσεις του κράτους, να έχει το ρόλο του γαλλικού ή του γερμανικού, χρειάζεται μια απόσταση. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να μας δείξει ότι η Τουρκία ότι δεν βιάζεται. Ξέρει ότι θέλει χρόνο γι αυτό, ξέρει ότι εκεί θα οδηγηθεί. Αλλά δεν πρόκειται να οδηγηθεί δια της βίας αύριο. Απ την άλλη μεριά, εκείνο που θέλει να ξέρει η Τουρκία είναι ότι υπάρχει ένα κλίμα που της επιτρέπει να ελπίζει.

    Ερ: Ο κ. Ταλάτ μιλά για περίγραμμα λύσης. Να υποβληθεί αυτό στα δημοψηφίσματα και μετά να καταλήξουμε στις λεπτομέρειες.

    Απ: Ο Ταλάτ αυτό που σκέφτεται είναι τις «εκλογές». Οχι ότι δεν θέλει λύση, αλλά είναι ιδεώδες γι αυτόν να πάει στις «εκλογές» με μια συμφωνία. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ουσιώδεις. Απ τη στιγμή που έχεις αποφασίσει τις αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχθείς για το Εδαφικό, το Περιουσιακό, το θέμα των Εγγυήσεων, έστω και αν δεν το έχεις λύσει τελείως (τις Εγγυήσεις), στα άλλα τρία θέματα έχεις κάνει ουσιαστική πρόοδο και τις συμφωνίες που χρειάζεται, ναι, μπορείς να εργαστείς στις λεπτομέρειες μετά.

    Ερ: Υπάρχει όμως και η σχολή σκέψης που λέει ότι δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τους Τούρκους ή τους Τ/κ, εάν καταλήξουμε σε μια συμφωνία, γιατί μπορεί να έρθουν μετά και να τα «τουμπάρουν».

    Απ: Επιτρέψτε μου να πω ένα πράγμα έξω από τα δόντια. Υπάρχουν άνθρωποι, όνομα και μη χωριό, που απλούστατα δεν έχουν δεχθεί ποτέ την ιδέα της ομοσπονδίας. Η ομοσπονδία πρέπει να γίνει συνείδηση στην Κύπρο. Πρέπει να καταλάβουμε, ή θέλουμε την καταστροφή της Κύπρου ή δεχόμαστε ομοσπονδία με ό,τι αυτό σημαίνει. Και ομοσπονδία σημαίνει πολιτική ισότητα. Εκείνο που πιστεύουν πολλοί είναι ότι μπορεί να έχουμε «και το σκύλο χορτάτο και το ψωμί σωστό», να βρούμε λύση και να μην έχουμε ομοσπονδία. Εάν δεν κάναμε την ανοησία να επιμένουμε σε αυτά που μας οδήγησαν στο πραξικόπημα, τότε θα το είχαμε αυτό το πράγμα. Αλλά, εξαιτίας των δικών μας λαθών οδηγηθήκαμε στο πραξικόπημα, των δικών μας εννοώ και της Ελλάδας. Το πραξικόπημα έφερε τους Τούρκους και, μετά την εισβολή, η μόνη προοπτική πλέον είναι οι συμφωνίες κορυφής του Εθνάρχη Μακαρίου και στη συνέχεια του Σπύρου Κυπριανού. Πολλοί νομίζουν ότι πρέπει να φύγουμε από αυτές. Δεν μπορούμε. Ούτε με σολομωνικές, ούτε με τίποτα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 August 2009 - 9:29:14 UTC