Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
  • [02] ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΙΤΑ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
  • [03] ΛΕΥΚΑΡΙΤΙΚΟ - ΟΥΝΕΣΚΟ
  • [04] EUROSTAT ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

    Στόχος του Δήμου Λευκωσίας είναι να παραδοθεί μέρος της υπό ανάπλαση πλατείας Ελευθερίας πριν την έναρξη της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και να ολοκληρωθεί εντός του ιδίου έτους, δηλώνει η Δήμαρχος της πρωτεύουσας Ελένη Μαύρου, προσθέτοντας ότι οι ανασκαφές καθυστέρησαν τον προγραμματισμό του έργου. Είπε επίσης πως προβληματίζει η κακή αισθητική της πλατείας, που παρατείνεται, σημειώνοντας ότι μελετάται ο εξωραϊσμός του χώρου.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε ότι αρχές Οκτώβρη θα παραδοθεί στο Δήμο ενδιάμεση μελέτη από τους αρχιτέκτονες που ετοιμάζεται στη βάση των νέων δεδομένων που προέκυψαν από τις τελικές παρατηρήσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

    Εξηγώντας ότι οι παρατηρήσεις ουσιαστικά αλλάζουν πολλά στοιχεία του έργου για να εντάξουν τις αρχαιότητες, η κ. Μαύρου εξήγησε πως θα ακολουθήσει ετοιμασία των τελικών σχεδίων και τα έγγραφα για προσφορές, διαδικασία που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί «το ερχόμενο καλοκαίρι και άρα η κατασκευή του έργου να αρχίσει το τέλος του 2010».

    Στόχος είναι να παραδοθεί μέρος του έργου μέσα του 2012, πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και τμήματα του έργου θα ολοκληρωθούν ακόμα πιο αργά, είπε η Δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι για να τεθούν προτεραιότητες θα πρέπει να ετοιμασθούν τα σχέδια, να δούμε τι είναι εκείνο που επείγει και να υπάρξουν χρονοδιάγραμμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως τέλος του 2012 θα τελειώσει το έργο, προσθέτοντας ωστόσο ότι «επειδή εμείς αναλαμβάνουμε το δεύτερο εξάμηνο την προεδρία, θέλουμε τουλάχιστον ένα τμήμα να είναι ολοκληρωμένο μέχρι τότε και άρα θα τεθούν κάποιες προτεραιότητες».

    «Ουσιαστικά όμως πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανασκαφές και τα ευρήματα που βεβαίως είναι αξιόλογα και πρέπει να αναδειχθούν, υποχρεωτικά πήγαν το έργο ενάμισι χρόνο πίσω», συνέχισε η κ. Μαύρου, λέγοντας ότι πέρσι το Μάιο- Ιούνιο είχαμε έτοιμη ενδιάμεση μελέτη και για να βρεθούμε στο ίδιο στάδιο θα έρθει Οκτώβρης, που σημαίνει ενάμισι χρόνος καθυστέρηση.

    Ερωτηθείσα σχετικά με την τροχαία κίνηση που δυσχεραίνει λόγω έργων, η Δήμαρχος είπε πως ήδη μια λωρίδα κυκλοφορίας στην πλατεία χρησιμοποιείται και πρόσθεσε πως αυτό το τμήμα θα παραμείνει σε χρήση μέχρι να αρχίσουν εργασίες.

    «Κυκλοφοριακά δεν εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα, διότι ήδη πολύς κόσμος συνήθισε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στο βαθμό που είναι δυνατό αποφεύγει να χρησιμοποιεί σαν πέρασμα την πλατεία Ελευθερίας», παρατήρησε.

    «Είναι αλήθεια ότι μας απασχολεί από πλευράς εμφάνισης ο χώρος, από τη στιγμή που θα καθυστερήσουν τα έργα και έτσι συζητούμε κάποια μέτρα για τον εξωραϊσμό του χώρου μέχρι να αρχίσουν ή και να ολοκληρωθούν οι οικοδομικές εργασίες», είπε στη συνέχεια.

    Στην ερώτηση κατά πόσον θα επηρεασθούν οι χώροι στάθμευσης στα τμήματα της τάφρου, η Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε πως οι χώροι στάθμευσης δεν θα επηρεασθούν εκτός από ένα μικρό χώρο στάθμευσης που βρίσκεται στο τέρμα της τάφρου μεταξύ της Πλατείας Ελευθερίας και της πλατείας Σολωμού που σίγουρα θα επηρεασθεί μελλοντικά, αλλά θα αντικατασταθεί από ένα πολύ μεγαλύτερο διώροφο χώρο στάθμευσης κάτω από τη λεωφόρο Ομήρου.

    Στο χώρο που θα διενεργηθούν οι εργασίες ανάπλασης, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως καρδιόσχημο τμήμα του ενετικού προμαχώνα Ντ Αβίλα.

    Κυκλοφοριακό -------

    Η Δήμαρχος Λευκωσίας ρωτήθηκε και για τις ενέργειες του Δήμου για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και απαντώντας είπε πως τα θέματα μαζικής μεταφοράς συζητούνται με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, στα πλαίσια του προγράμματος αναβάθμισης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    «Σχετικά με την αναβάθμιση του οδικού δικτύου πιέζουμε για να επιταχυνθεί το έργο αναβάθμισης της Προδρόμου και της Αγίου Ιλαρίωνος που είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο», είπε.

    Ανέφερε ταυτόχρονα πως «παραμένουν βεβαίως και πολλά άλλα πολεοδομικά έργα και ελπίζουμε ότι θα προωθηθούν άμεσα τα ρυθμιστικά σχέδια».

    Τοπικό σχέδιο Λευκωσίας ----------

    Ερωτηθείσα εάν η δημοσίευση του νέου Τοπικού Σχεδίου συνέβαλε ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Δήμαρχος ανέφερε πως το σημαντικό για μας είναι να ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία αναθεώρησης του τοπικού σχεδίου όπως έγινε και στις άλλες πόλεις.

    Αφού σημείωσε πως υπήρξε καθυστέρηση στη Λευκωσία λόγω της δικαστικής απόφασης που ακύρωνε το Τοπικό Σχέδιο, είπε πως σίγουρα η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και η δημοσίευση του νέου Τοπικού Σχεδίου διευκόλυνε τα πράγματα.

    [02] ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΙΤΑ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

    Στη διαθεσιμότητα των τεσσάρων μελών της Αστυνομίας, στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για την υπόθεση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, προχώρησε την Τρίτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από σύσκεψη με τον Υπαρχηγό Αστυνομίας Αντρέα Νικολαΐδη και τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων Αστυνομίας Αντρέα Ιατρόπουλο, ο κ. Λουκά ανέφερε πως οι λόγοι της διαθεσιμότητας είναι για αποφυγή έμμεσου ή άμεσου επηρεασμού μαρτύρων και για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

    Η Γενική Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη στις 31 Ιουλίου εναντίον των τεσσάρων μελών της Αστυνομίας και του Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Μιχάλη Χατζηδημητρίου, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση απόδρασης του ισοβίτη, καταχωρώντας ενιαίο κατηγορητήριο και για τα πέντε πρόσωπα με σύνολο 22 κατηγοριών.

    Εντεκα από αυτές αφορούν τους τέσσερεις αστυνομικούς και οι άλλες 11 τον Αν. Διευθυντή των Φυλακών.

    Ενώπιον της Δικαιοσύνης αναμένεται να οδηγηθούν και οι πέντε κατηγορούμενοι στις 19 Οκτωβρίου.

    [03] ΛΕΥΚΑΡΙΤΙΚΟ - ΟΥΝΕΣΚΟ

    Πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ από τον ερχόμενο μήνα (Σεπτέμβριο) θα θεωρείται το γνωστό λευκαρίτικο κέντημα.

    Η απόφαση έχει εγκριθεί ήδη από την αρμόδια επιτροπή της οργάνωσης, μετά από αίτημα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου σε συνεργασία με το Δήμο Λευκάρων, που έγινε πριν από ενάμιση χρόνο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος, Ανδρέας Σώσειλος. Απομένει, είπε, η τυπική τελική έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Το αίτημα αφορούσε τη συμπερίληψη του λευκαρίτικου στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά (untouchable heritage), ο οποίος είναι ένας νέος όπως είπε ο κ. Σώσειλος κατάλογος, παράλληλα με τον ήδη υφιστάμενο κατάλογο των μνημείων.

    Για την υποβολή του αιτήματος έγινε πολυσέλιδη μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η οποία αφορούσε την ιστορική, κοινωνιολογική και οικονομική επίδραση της τέχνης στην κοινότητα των Λευκάρων, την ιστορία του κεντήματος, τα σχέδια και τις μορφές του.

    [04] EUROSTAT ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ

    Στα 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ έφθασε το πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου της ευρωζώνης τον Ιούνιο του 2009, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat).

    Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εμπορικό ισοζύγιο με τον υπόλοιπο κόσμο της περιοχής της ευρωζώνης για το μήνα Ιούνιο αναφέρουν ότι σημειώθηκε πλεόνασμα 4.6 δις ευρώ σε σχέση με 0.0 δις τον Ιούνιο του 2008.

    Τα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι το εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου την περίοδο Ιανουαρίου Μαϊου 2009 ήταν -1.9 σε σύγκριση με -2.4 την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

    Σύμφωνα με την Eurostat, το ισοζύγιο της ευρωζώνης κατά το μήνα Μάη 2009 ήταν +2.1 δις, σε αντίθεση με -3.8 δις το Μάη του 2008.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 August 2009 - 11:29:22 UTC