Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΕΓΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΓΩΓΕΣ
  • [02] ΜΟΡΦΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ
  • [03] ΤΕΝ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΠΛΟΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
  • [04] ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟ

  • [01] ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΕΓΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΓΩΓΕΣ

    Ο Δήμος Λευκωσίας θα προχωρήσει με αγωγές εναντίων αυτών, που σύμφωνα με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, πιθανόν να έχουν ευθύνες για την κατάρρευση της οροφής του Δημοτικού Θεάτρου της πρωτεύουσας, το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2008, απαιτώντας αποζημιώσεις, δήλωσε η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου.

    Σε δήλωση της στο ΚΥΠΕ, η κ. Μαύρου ανέφερε πως η αποκατάσταση του Θεάτρου βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αντιμετωπίζονται οικονομικές δυσκολίες στην επιδιόρθωση του κτιρίου.

    ``Προχωρούμε με τη διαδικασία των αγωγών, σίγουρα είναι θέμα αποζημιώσεων», είπε η κ. Μαύρου, διευκρινίζοντας ότι ``η αποκατάσταση του κτιρίου δεν είναι συνδεδεμένη με τις αγωγές`` και προσθέτοντας ότι είναι, ωστόσο, συνδεδεμένη με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.

    Αναφέροντας πως η αποκατάσταση του κτιρίου βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, σημείωσε πως οικονομικά η επιδιόρθωση του θεάτρου είναι δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη ότι αποπληρώνεται ακόμα ένα μεγάλο δάνειο που έγινε για την ανακαίνιση.

    Ερωτηθείσα εάν το θέατρο ήταν ασφαλισμένο, η κ. Μαύρου είπε πως η ζημιά που υπέστη δεν καλύπτεται από την ασφάλεια, καθώς η κατάρρευση της οροφής συνδέεται με προβλήματα στη μελέτη και δεν προκλήθηκε από λόγους που θα μπορούσαν να καλύπτονται από την ασφάλεια.

    Διευκρίνισε, επίσης, ότι αγωγές θα γίνουν εναντίον όλων όσοι είναι πιθανόν να έχουν ευθύνη, σύμφωνα με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής.

    Τα αρχικά σχέδια του Δημοτικού Θεάτρου, εκπόνησε ο Ελληνας Σκηνογράφος Χατζηδάκης στα μέσα της δεκαετίας του 50, με πολιτικό μηχανικό τον Μάριο Σανταμά.

    Κατά τη διάρκεια των οικοδομικών εργασιών, ο κ. Χατζηδάκης απεβίωσε και το Δημοτικό Θέατρο παρέμεινε ασυμπλήρωτο για αρκετά χρόνια.

    Το 1964 ανατέθηκε στον αείμνηστο Πεύκιο Γεωργιάδη η συνέχιση και συμπλήρωση των εργασιών, η οποία έγινε τον Οκτώβριο του 1966. Το Δημοτικό Θέατρο, κτίσμα νεοκλασικού ρυθμού, λειτούργησε το 1967.

    Στην πολύχρονη πορεία του χρησιμοποιήθηκε για θεατρικές, χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες τελετές. Επίσης, φιλοξένησε την κεντρική και την παιδική σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και παραστάσεις αξιόλογων Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών.

    Τον Ιούλιο του 2002, ο Δήμος ανέθεσε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Πεύκιου Γεωργιάδη τη μελέτη για ανακαίνιση του Θεάτρου έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και κανονισμούς ασφαλείας ενός τέτοιου χώρου.

    Στις 7 Μαρτίου 2005 υπογράφηκαν τα συμβόλαια ανακαίνισης με την Εργοληπτική Εταιρεία A. Panayides Contracting Ltd.

    Στις 25 Νοεμβρίου 2005 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου το κόστος των οποίων ανήλθε στα 5.580.072 ευρώ ή 3.265.871 λίρες.

    [02] ΜΟΡΦΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ

    Ψήφισμα Διαμαρτυρίας με το οποίο ζητείται η συμβολή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην προσπάθεια για αναζήτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης στην Κύπρο, επέδωσε τη Δευτέρα στους Πρεσβευτές των Μονίμων Μελών του ΣΑ του ΟΗΕ αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου της Μόρφου, με επικεφαλής το Δήμαρχο της κατεχόμενης κωμόπολης Χαράλαμπο Πίττα.

    Η επίδοση του Ψηφίσματος έγινε με την ευκαιρία της 35ης επετείου από την κατάληψη της Μόρφου από τα κατοχικά στρατεύματα στις 16 Αυγούστου του 1974. Η αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου και των οργανωμένων συνόλων της περιοχής Μόρφου επισκέφτηκαν διαδοχικά τις πρεσβείες των ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας και Κίνας, την Υπάτη Αρμοστεία της Μεγάλης Βρετανίας και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της ΕΕ.

    Μιλώντας μετά από τη συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βιατσεσλάφ Σούμσκι, ο Δήμαρχος της Μόρφου δήλωσε ότι «πρώτα και πάνω απ όλα το Ψήφισμα καταδικάζει τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή» και πως θέτει τις πέντε χώρες Μόνιμα Μέλη του ΣΑ των ΗΕ «ενώπιον των ευθυνών τους». Οπως πρόσθεσε, η αντιπροσωπεία τόνισε προς τους Πρέσβεις των χωρών Μονίμων Μελών του ΣΑ ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και τα πέντε Μόνιμα Μέλη μπορούν και έχουν την υποχρέωση να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση προς την τουρκική πλευρά να συνεργαστεί για μια λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Μεταξύ άλλων, το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόρφου ζητά από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Σα του ΟΗΕ, η συμβολή τους για την επίτευξη μια δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό της Κύπρου, θα αποκαταστήσει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκλείοντας οποιαδήποτε δικαιώματα για στρατιωτική επέμβαση ξένων δυνάμεων και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, και τους θεσμούς στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια ενιαία κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα, που θα βασίζεται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα των ΗΕ και θα είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ.

    [03] ΤΕΝ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΠΛΟΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

    Διπλασιάστηκαν σχεδόν τα ναυτικά ατυχήματα κυπριακών πλοίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008, φθάνοντας τα 60 εκ. των οποίων τα δέκα εντάσσονται στην κατηγορία των πάρα πολύ σοβαρών και πολύ σοβαρών, χωρίς ωστόσο, ευτυχώς, να έχουν καταγραφεί απώλειες ανθρώπινων ζωών. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας (ΤΕΝ) Σέργιος Σεργίου, τα στατιστικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ωστόσο, δεικνύουν καθοδική τάση των ατυχημάτων κυπριακών πλοίων. Σημείωσε, περαιτέρω, τη σημασία της διερεύνησης των ναυτικών ατυχημάτων για την πρόληψη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΝ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου Ιουνίου 2009 σημειώθηκαν συνολικά 60 ατυχήματα σε σύγκριση με 35 το πρώτο εξάμηνο του 2008. Κατά τις δύο υπό σύγκριση περιόδους δεν σημειώθηκαν θάνατοι, ενώ οι τραυματισμοί μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους έφθασαν τους 12 σε σύγκριση με πέντε το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008. Τα δύο εκ των 60 ναυτικών ατυχημάτων του πρώτου εξαμήνου τρέχοντος έτους αναφέρονται ως πάρα πολύ σοβαρά και τα οκτώ ως πολύ σοβαρά, ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008 δεν καταγράφηκαν ατυχήματα στις δύο αυτές κατηγορίες. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα μικροατυχήματα που ανήλθαν στα 30, ενώ μόλις ένα καταγράφηκε το α εξάμηνο του 2008.

    Το 2007, σύμφωνα με τις στατιστικές του ΤΕΝ, τα ναυτικά ατυχήματα ανήλθαν στα 57, ενώ τραγικός ήταν ο απολογισμός σε ό,τι αφορά ανθρώπινες ζωές. Σημειώθηκαν τρεις θάνατοι και τρεις ολικές απώλειες πλοίων εγγεγραμμένων στο κυπριακό νηολόγιο. Το 2006 ο συνολικός αριθμός των ατυχημάτων ήταν ακόμα ψηλότερος και είχε φτάσει τα 63. Αυτή ήταν και η χειρότερη χρονιά από την άποψη της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Δέκα μέλη πληρωμάτων βρήκαν το θάνατο και σημειώθηκε μία ολική απώλεια πλοίου. Από το 2001 μέχρι και το 2007, το κυπριακό νηολόγιο κατέγραψε την καλύτερη επίδοσή του το 2004 με μόνο 29 ατυχήματα αν και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών έφθασαν τις τέσσερις.

    Σύμφωνα με τον Επιθεωρητή Πλοίων Α του ΤΕΝ Κυριάκο Κοφτερό, η μεγάλη αύξηση των ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου Ιουνίου 2009 σε σχέση με την αντίστοιχη του 2008, οφείλεται σε ένα βαθμό στην αλλαγή των κριτηρίων καταγραφής. «Πριν από το 2009, πολλά μικροατυχήματα καταγράφονταν σε ξεχωριστό πίνακα ως συμβάντα, ενώ από φέτος καταγράφονται όλα τα ατυχήματα στην ίδια κατηγορία των ατυχημάτων», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κοφτερός. Στην αύξηση των ατυχημάτων συνέβαλε, επίσης, το γεγονός ότι στα ατυχήματα συμπεριλαμβάνονται και αυτά πλοίων που δεν είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο, πλην όμως συνέβησαν στα ύδατα που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Υπήρξαν, όπως ανέφερε ο κ. Κοφτερός, τρεις τέτοιες περιπτώσεις.

    [04] ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟ

    Στο αργυρό μετάλλιο περιορίστηκε στους Παγκόσμιους Αγώνες Σκοποβολής 2009 στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, ο Γιώργος Αχιλλέως, ο οποίος το 2007 στη Λευκωσία ήταν ο χρυσός νικητής και ο παγκόσμιος πρωταθλητής στους παγκόσμιους αγώνες σκοποβολής που φιλοξένησε η Λευκωσία. Παρά την απώλεια του χρυσού, δεν παύει να φιγουράρει στην ελίτ της παγκόσμιας σκοποβολής.

    Ο Γιώργος Αχιλλέως παρόλο που την πρώτη μέρα βρέθηκε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, ισόβαθμος με άλλους 12 σκοπευτές και 2 δίσκους μακριά από τους προπορευόμενους, εντούτοις τη δεύτερη μέρα, επιστράτευσε όλο το απόθεμα της τεχνικής του κατάρτισης και της ψυχικής του δύναμης και δεν άφησε δίσκο να του ξεφύγει.

    Πέτυχε 50/50 στον κανονικό αγώνα και πέρασε δεύτερος στον τελικό με 123/125. Εκεί όπου συνέχισε το αλάθητο σερί του και βγήκε «καθαρός» με 25/25, όμως την ίδια πορεία είχε και ο προπορευόμενος Βίνσεντ Χάνκοκ, ο Αμερικανός ολυμπιονίκης του Πεκίνου, ο οποίος εξασφάλισε τελικά το χρυσό μετάλλιο με 149/150 (124+25).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 August 2009 - 17:30:59 UTC