Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ-ΝΑΜΙ-ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ-ΝΑΜΙ-ΖΕΡΙΧΟΥΝ Κ. ΠΥΡΓΟΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΛΛHΝΩΝ Ε/Κ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΛΕΙΨΑΝΑ
  • [04] ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΗΛΙΟΣ»

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ-ΝΑΜΙ-ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Σαράντα πέντε χρόνια μετά, για πρώτη φορά κάτοικοι και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου έκαναν τη διαδρομή κατεχόμενου Λιμνίτη - Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, μέσω της στρατιωτικής ζώνης του τουρκικού στρατού και της νεκρής ζώνης.

    Τρεις μέρες μετά τη διέλευση ασθενοφόρων από τον Κάτω Πύργο στον κατεχόμενο Λιμνίτη και από εκεί στη Λευκωσία, την αντίθετη πορεία ακολούθησαν το πρωί της Δευτέρας ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Οζντίλ Ναμί επικεφαλής αυτοκινητοπομπής των ΗΕ και συνοδεία Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων.

    Η διαδρομή ξεκίνησε στις 8.45 το πρωί από το αεροδρόμιο Λευκωσίας και μισή ώρα αργότερα, η αυτοκινητοπομπή πέρασε μέσω του οδοφράγματος Αστρομερίτη - Ζώδιας στα κατεχόμενα. Μία ώρα μετά, στις 10.15 ο «κοινοτάρχης» του κατεχόμενου Λιμνίτη, Γκιοκσέλ Καμπαράν υποδέχθηκε τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, τον Προεδρικό Επίτροπο και τον σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη σε ένα καφενείο με θέα την θαλάσσια περιοχή του κατεχόμενου Λιμνίτη. Απευθυνόμενος προς τους τρεις άνδρες και μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων, ο κ. Καμπαράν τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη και το ενδιαφέρον, λέγοντας ότι στόχος της επίσκεψης είναι η διάνοιξη του οδοφράγματος για την επίβλεψη των εργασιών του οποίου μετέβησαν οι τρεις αξιωματούχοι στην κατεχόμενη κοινότητα, όπως είπε.

    Την ικανοποίηση των ΗΕ για την παρουσία του ιδίου και των κ. Ιακώβου και Ναμί στον κατεχόμενο Λιμνίτη, εξέφρασε με τη σειρά του ο κ. Ζεριχούν χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη σημαντική και προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να πιστωθούν για όσα έχουν γίνει για το άνοιγμα αυτού του οδοφράγματος.

    ``Οι δύο κοινοτάρχες αξίζουν ευσήμων για το ότι διατήρησαν το θέμα

    ζωντανό και μας παρότρυναν όλους. Οι δύο ηγέτες και οι αντιπρόσωποί τους έδωσαν υψηλή προτεραιότητα στο θέμα και εμείς, τα ΗΕ προσπαθήσαμε

    να διευκολύνουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε``. ``Νομίζω ότι αυτή είναι η έναρξη ενός μεγάλου κεφαλαίου, διάνοιξης οδοφραγμάτων που θα φέρουν τις δύο κοινότητες μαζί και αυτό δεν θα τελειώσει εδώ και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν και άλλα οδοφράγματα ώστε οι δύο κοινότητες να έρθουν πιο κοντά και να υποστηρίξουν την προσπάθεια των δύο ηγετών να ενώσουν το νησί``.

    Από την πλευρά του ο κ. Ιακώβου είπε ότι με χαρά βρίσκεται στον κατεχόμενο Λιμνίτη από όπου θα μεταβεί στη συνέχεια με τους κ. Ζεριχούν και Ναμί στον Κάτω Πύργο.

    ``Στόχος είναι η διάνοιξη του οδοφράγματος που θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή. Οχι μόνο την περιοχή του Κάτω Πύργου, αλλά και την περιοχή του Λιμνίτη``, είπε.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος θα έχει

    ευρύτερες επιπτώσεις. Υπενθυμίζοντας ότι πριν λίγες ημέρες πέρασαν από το συγκεκριμένο δρόμο ασθενοφόρα, προσδοκία - είπε - είναι να μην

    γίνεται η διαδρομή σε μία ώρα και 40 λεπτά, αλλά σε χρόνο λιγότερο της μίας ώρας γιατί αφού ανοίξει το οδόφραγμα ``θα επιδιορθωθεί και θα

    διαπλατυνθεί ο δρόμος ούτως ώστε να είναι ένας πραγματικά σύγχρονος δρόμος``. Τα ΗΕ, πρόσθεσε, θα προκηρύξουν προσφορές για τον σχεδιασμό

    του δρόμου και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατασκευή του θα αρχίσει πολύ σύντομα.

    Ο κ. Ναμί στις δικές τους δηλώσεις είπε ότι το αποτέλεσμα μακρών διαβουλεύσεων που οδήγησαν στη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη αλλά και τη συμφωνία για τη διέλευση στα Κόκκινα είναι σημαντικό βήμα. Εδώ και ενάμιση χρόνο, πρόσθεσε μιλώντας στα τούρκικα, διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και έγιναν σημαντικά βήματα τόσο για την επίτευξης μιας περιεκτικής λύσης όσο και για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σημειώνοντας ότι ``για μακρύ χρονικό διάστημα δεν έγιναν τόσο σημαντικά βήματα ``.

    Χαρακτήρισε ιστορική τη διάνοιξη του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας και τώρα άρχισαν, σημείωσε, οι εργασίες για τη διάνοιξη του οδοφράγματος στον Λιμνίτη. Σίγουρα, είπε, θα χρειαστεί μια διαδικασία γιατί η κατάσταση του δρόμου είναι κακή και για την επιδιόρθωσή του άρχισαν οι εργασίες.

    ``Ελπίζουμε ότι μετά από μια διαδικασία που δεν θα διαρκέσει πολύ, μια

    διαδικασία που θα διαρκέσει κάποιους μήνες, ο δρόμος θα ανοίξει και για τις δύο κοινότητες», συνέχισε.

    Η τ/κ πλευρά, είπε, δίδει μεγάλη σημασία στη διάνοιξη αυτού του οδοφράγματος και συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης θα συνεχίσουν να δίδουν σημασία σε τέτοια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να στηρίζουν.

    Μετά από τη σύντομη στάση, η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε για τον Κάτω Πύργο στις 10.55 περίπου. Η διαδρομή περνά από στρατιωτική ζώνη των κατοχικών δυνάμεων και στη συνέχεια από την νεκρή ζώνη που ελέγχεται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ-ΝΑΜΙ-ΖΕΡΙΧΟΥΝ Κ. ΠΥΡΓΟΣ

    Είκοσι λεπτά χρειάστηκαν για να καλυφθεί η απόσταση των έξι χιλιομέτρων που χωρίζει τον κατεχόμενο Λιμνίτη από τον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας. Την αυτοκινητοπομπή των ΗΕ περίμενε μετά το οδόφραγμα στις ελεύθερες περιοχές ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου, Κώστας Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας σε κεντρικό σημείο στην πλατεία του χωριού, ενώπιον του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, του Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου, του συμβούλου του Τ/κ ηγέτη, Οζντίλ Ναμί και των Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων, ο κ. Μιχαηλίδης τους καλωσόρισε εκ μέρους των κοινοτικών συμβουλίων Κάτω Πύργου, Πάνω Πύργου, Πηγαινειών και Μοσφιλιού και χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορική για την περιοχή της Τηλλυρίας. Οι υψηλοί - όπως είπε - επισκέπτες στην περιοχή είναι για τους ίδιους αναζωογόνηση.

    ``Εύχομαι και ελπίζω ότι αυτή η επίσκεψη δεν θα παραμείνει μόνο επίσκεψη. Τα έργα, τα οποία αναμένουμε να αρχίσουν, να αρχίσουν όσο το δυνατό πιο σύντομα, για να αναζωογονήσουμε αυτή την περιοχή που είναι κλειστή εδώ και 45 χρόνια``, ανέφερε.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση η επίσκεψη ``να σημάνει και το τέλος των δεινών της περιοχής`` σημειώνοντας ότι η περιοχή Τηλλυρίας ταλαιπωρείται εδώ και 45 χρόνια και δεν νοείται να συνεχίσει αυτή η κατάσταση.

    ``Γι αυτό το κοινοτικό συμβούλιο Κάτω Πύργου απαιτεί από εσάς, όπως

    συζητήσετε άμεσα την ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου δρόμου και την άμεση διάνοιξη του οδοφράγματος, παράλληλα με τις μελέτες, οι οποίες

    θα γίνονται``, είπε.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΛΛHΝΩΝ Ε/Κ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΛΕΙΨΑΝΑ

    O Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας σε δήλωση του τονίζει πως «η ταυτοποίηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο - πηγάδι καθώς και οι μαρτυρίες για την εν ψυχρώ δολοφονία τετραμελούς οικογενείας συγκλονίζουν τον ελληνικό λαό, τον ελληνισμό αλλά και κάθε δημοκράτη σε όλον τον κόσμο, όπως συγκλονίζουν και τη Βουλή των Ελλήνων».

    «Επιβεβαιώνουν, ατράνταχτα κατά τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τα

    στυγερά, τα φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου και ομαδικές δολοφονίες που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το

    1974» τονίζει ο κ. Σιούφας. Επίσης εκφράζει εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων την ανάγκη για πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ό, τι αφορά το μείζον ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας.

    [04] ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΗΛΙΟΣ»

    Η εκτίμηση της Νομικής Υπηρεσίας είναι πως η υπόθεση της ΗΛΙΟΣ, που βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου, με τον α ή τον β τρόπο, πάντα μέσα στα πλαίσια των θεσμοθετημένων διαδικασιών, θα έχει τη φυσική της κατάληξη, που θα είναι η απόφαση του Κακουργιοδικείου, όποια και να είναι αυτή, δηλαδή καταδικαστική ή αθωωτική, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ακης Παπασάββας.

    Ο κ. Παπασάββας είχε κληθεί να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο είναι πιθανόν να υπάρξει αδιέξοδο στην υπόθεση στο Κακουργιοδικείο, επειδή οι ελληνικές δικαστικές Αρχές δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν τα τεκμήρια της υπόθεσης, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία στην Ελλάδα.

    Ο κ. Παπασάββας είπε πως η δίκη για την υπόθεση HΛΙΟΣ βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου για τις 17 Σεπτεμβρίου του 2009 και το φυσικό της πλαίσιο και η φυσική της πορεία είναι ενώπιον του δικαστηρίου.

    Πρόσθεσε πως η εκτίμηση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι εκεί θα γίνουν όλα τα νομικά και όλα τα ενδεικνυόμενα βήματα, ``που κατά την εκτίμηση μας θα έχουν τη φυσική τους κατάληξη που η φυσική τους κατάληξη θα είναι η α ή η β απόφαση του Κακουργιοδικείου``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 10 August 2009 - 19:29:12 UTC