Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ 4ΟΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • [03] ΠΥΛΑ ΚΟΥΤΣΟΠΕΤΡΙΑ 2009 ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ
  • [04] ATP ΑΝΟΔΟΣ ΠΑΓΔΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ 4ΟΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Πραγματοποιείται στις 6 Αυγούστου, η 40η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Κατά τη συνάντηση, που θα είναι και η τελευταία για τον Αύγουστο, αναμένεται ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουν τη συζήτηση στα θέματα υπηκοότητας, ασύλου, μετανάστευσης και αλλοδαπών, με στόχο, όπως είχε δηλώσει μετά την προηγούμενη συνάντηση που έγινε στις 30 Ιουλίου ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις τους επί του θέματος.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ζεριχούν, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν, επίσης, όπως στη συνάντηση της 6ης Αυγούστου «εγκαινιάσουν τη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης των διαπραγματεύσεων, καθορίζοντας το πρόγραμμα της δεύτερης αυτής φάσης, η οποία θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Διάφορα σενάρια δράσης στην περίπτωση εντοπισμού ενός ή περισσοτέρων κρουσμάτων της γρίπης Α (Η1ΝΙ) στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μελέτησαν από κοινού το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

    Σε δηλώσεις της, μετά από κοινή σύσκεψη του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν στη Γρίπη A Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου είπε ότι έχουν κάνει ανασκόπηση τι είναι έτοιμο και τι επιπλέον μέτρα πρέπει να παρθούν στα σχολεία, ούτως ώστε όλα να είναι έτοιμα να αρχίσει ομαλά η φετινή σχολική χρονιά. Οπως είπε, «μελετήθηκαν διάφορα σενάρια, ανάλογα με την πιθανότητα εντόπισης κρουσμάτων, είτε σποραδικών, είτε περισσότερων μέσα στα σχολεία, ούτως ώστε όλα να κυλήσουν σωστά και ομαλά».

    Η κ. Χατζηαναστασίου είπε ότι «θα είναι όλα έτοιμα αρκετές ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων», προσθέτοντας πως «είναι κάποιες διαδικασίες, που είναι διαφορετικές, ανάλογα με το σενάριο που μπορούμε να έχουμε μπροστά μας».

    Εξάλλου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν από την Γρίπη Α, ενόψει το νέου σχολικού έτους, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου ύστερα από σύσκεψη στο Υπουργείο για το θέμα. Οπως είπε, το Υπουργείο ετοιμάζει οδηγίες οι οποίες απευθύνονται προς τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, που περιλαμβάνουν ανάλυση των μέτρων και του τι θα πρέπει ο καθένας να κάνει. Τα μέτρα, ανέφερε, θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται πάντα σε στενή συνεργασία και επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ανάμεσα στα μέτρα εξετάζεται και ο εμβολιασμός των μαθητών στα σχολεία, ο κ. Δημητρίου είπε ότι είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο το Υπουργείο Παιδείας θα χειριστεί μαζί με το Υπουργείο Υγείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Υπουργείο Υγείας δεν μελετά μαζικούς εμβολιασμούς, έχει τον πληθυσμό οργανωμένο σε ομάδες κινδύνου και θα προχωρεί ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης για την κάθε ομάδα. Ερωτηθείς κατά πόσο γίνονται σκέψεις για καθυστέρηση της έναρξης της σχολικής χρονιάς εν αναμονή και των εμβολίων για τη Γρίπη Α, ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι δεν προγραμματίζεται καθυστέρηση στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ δήλωσε ότι το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι το καλύτερο μέτρο για αντιμετώπιση του προβλήματος.

    [03] ΠΥΛΑ ΚΟΥΤΣΟΠΕΤΡΙΑ 2009 ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

    Την ύπαρξη οικισμού της Ελληνιστικής περιόδου (4ος 3ος αι. π.Χ.) έδειξαν στη θέση Πύλα-Κουτσοπέτρια, στην παραλιακή ζώνη του χωριού Πύλα της επαρχίας Λάρνακας, αρχαιολογικές έρευνες που συμπλήρωσαν την έβδομη περίοδό τους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων (Τμήμα Αρχαιοτήτων), η αρχαιολογική αποστολή της Πύλας-Κουτσοπέτρια (Pyla Koutsopetria Archaeological Project PKAP) διεξάγεται υπό τη διεύθυνση του καθηγητή William Caraher (University of North Dakota), του καθηγητή R. Scott Moore (Indiana University της Πενσυλβανίας) και του Καθηγητή David K. Pettegrew (Messiah College). Στην έρευνα του 2009, που διήρκεσε πέντε εβδομάδες, συμμετείχαν 30 φοιτητές και αρχαιολόγοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο.

    Κατά τη διάρκεια της έρευνας, διανοίχθηκαν έξι μικρές τομές στις θέσεις Βίγλα, Κουτσοπέτρια και Κοκκινόκρεμμος. Οι τομές αυτές έγιναν για να επαληθευτούν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής επισκόπησης και της μεθόδου remote sensing. Οι τομές που ανοίχθηκαν στη στρατηγική θέση Βίγλα έδειξαν ότι στην περιοχή υπάρχει οικισμός της Ελληνιστικής περιόδου (4ος 3ος αι. π.Χ.).

    Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό τείχος που περιβάλλει την οικιστική περιοχή που είναι καλυμμένη με τους πλίνθους των πεσμένων τοίχων, οι οποίοι με την κατάρρευσή τους είχαν σφραγίσει στα δάπεδα πολύτιμα θραύσματα κεραμικής.

    [04] ATP ΑΝΟΔΟΣ ΠΑΓΔΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΑ

    Την ανοδική τους πορεία στην παγκόσμια κατάταξη συνεχίζουν οι Κύπριοι αντισφαιριστές Μάρκος Παγδατής και Φώτος Καλλίας.

    Συγκεκριμένα, ο Μάρκος Παγδατής ανέβηκε δέκα θέσεις και βρίσκεται από τη Δευτέρα στην 136η θέση με 490 βαθμούς, ενώ ο Φώτος Καλλίας ανέβηκε εφτά θέσεις και βρίσκεται στην 496η θέση με 83 βαθμούς, σύμφωνα με τη νέα κατάταξη του Association of Tennis Professionals (ATP).

    Η κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης δεν άλλαξε, με τον Ελβετό αντισφαιριστή Ρότζερ Φέντερερ, να διατηρεί την πρωτιά με διαφορά από τον δεύτερο, Ισπανό Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στα κορτ, και συγκεκριμένα στο Roger Cup, ATP World Tour Masters 1000 tennis tournament, στο Μόντρεαλ που αρχίζει το Σάββατο, 8 Αυγούστου, ούτως ώστε να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

    Συγκεκριμένα, οι πρώτοι δέκα της παγκόσμιας κατάταξης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ATP, είναι: Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία) 11.060 βαθμοί, Ραφαέλ Ναδάλ (Ισπανία) 9.285 βαθμοί, Αντι Μάρεϊ (Μ. Βρετανία) 8.260 βαθμοί, Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία) 7.380 βαθμοί, Αντι Ρόντικ (ΗΠΑ) 5.470 βαθμοί, Χουαν Μάρτιν Ντελ Πότρο (Αργεντινή) 5.005 βαθμοί, Jo-Wilfried Tsonga (Γαλλία) 3.695 βαθμοί, Nikolay Davydenko (Ρωσία) 3.525 βαθμοί, Σιμόν Ζιλ (Γαλλία) 3.330 βαθμοί (πτώση μία θέση) και Fernando Verdasco (Ισπανία) 3.135 βαθμοί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 5 August 2009 - 15:29:15 UTC