Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ Τ/Κ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ

    Την πεποίθηση πως η μέχρι σήμερα πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων και η μέχρι σήμερα στάση και συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς αλλά και οι θέσεις που η τουρκική πλευρά καταθέτει είτε στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων είτε δημόσια, «δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε αισιοδοξία για την έκβαση της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων» εξέφρασε σ ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Λήδρα Πάλας οι κατεχόμενοι Δήμοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, τα Προσφυγικά Σωματεία και ο Ομιλος Γυναικών Κερύνειας, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως ως εκ τούτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατηρεί σοβαρούς προβληματισμούς αναφορικά με τη στάση της τουρκικής πλευράς, προβληματισμούς, τους οποίους, όπως είπε, έχει εκδηλώσει και με δημόσιες δηλώσεις.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως την τελευταία περίοδο τόσο η Αγκυρα όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, «με απροκάλυπτο και προκλητικό τρόπο», διατυπώνουν την αδιαλλαξία τους και διαμηνύουν για μια ακόμα φορά ότι «στόχος της τουρκικής πλευράς παραμένει η λύση συνομοσπονδίας και η λύση δύο κρατών».

    «Ειδικότερα την περίοδο αυτή» πρόσθεσε, «η Τουρκία επιχειρεί να υπαγορεύσει και να επιβάλει τους δικούς της όρους, τόσο σε ό,τι αφορά τη μορφή και το περιεχόμενο της λύσης του κυπριακού προβλήματος όσο και αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία» καθώς «μιλά απροκάλυπτα για λύση συνομοσπονδίας, για λύση δύο κρατών, δύο λαών, δύο εθνών και δύο θρησκειών» ενώ παράλληλα «επιμένει σε τουρκικές εγγυήσεις και σε τουρκικά επεμβατικά δικαιώματα, επιμένει σε παρθενογένεση και σε παραμονή εποίκων» και «συνεχίζει το σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, τη βεβήλωση των θρησκευτικών μνημείων και το ολοκληρωτικό εθνικό ξεκαθάρισμα των κατεχομένων».

    Ο κ. Καρογιάν υπέδειξε πως «μπροστά σ αυτή την έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας και ενώ πλησιάζουμε σε πολύ κρίσιμες ημερομηνίες και εξελίξεις», η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να παραμείνει σταθερή και συνεπής στις θέσεις της και στους στόχους του αγώνα που διεξάγει.

    «Απαιτείται σταθερότητα σε αρχές και παράλληλα, απαιτείται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, γερά νεύρα, υψηλές αντοχές και υψηλές αντιστάσεις» είπε.

    Πρόσθεσε δε πως «η Τουρκία πρέπει να πάρει ξεκάθαρες, αυστηρές απαντήσεις» τόσο από την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και από τη διεθνή κοινότητα υποδεικνύοντας πως «αντί κάποιοι» από τη διεθνή κοινότητα «να επιχειρούν και να επινοούν τρόπους αποενοχοποίησης της Τουρκίας, αντί να έχουν ως πρώτη έγνοια τους το πώς θα διευκολύνουν την Τουρκία, είτε στους σχεδιασμούς της για να καταστεί ισχυρή υπερδύναμη στην περιοχή είτε για να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις και αντί να προσπαθούν με διάφορα διλήμματα, πιέσεις ή και εκβιασμούς να παγιδεύσουν τη δική μας πλευρά, είτε με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα είτε με επιδιαιτησία, καλά θα κάνουν να στρέψουν την προσοχή και τις προσπάθειές τους προς την Τουρκία», όπου βρίσκεται, όπως είπε και το κλειδί της λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Καρογιάν σημείωσε ακόμη πως αν η Τουρκία συνεχίσει να καταπατά και να παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης και αν επιμένει να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, «θα το πληρώσει πολύ ακριβά» αναφέροντας παράλληλα πως «καλά θα κάνει η Τουρκία να λάβει τοις μετρητοίς τις προειδοποιήσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς και «καλά θα κάνει να προσγειωθεί και να αντιληφθεί ότι ως μόνιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κρίσιμο και καθοριστικό ελεγκτικό παράγοντα της διαδικασίας αξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας».

    «Η Κύπρος είναι σε θέση και έχει τις δυνατότητες να ακυρώσει τα ευρωπαϊκά όνειρα και τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις της Τουρκίας, αν η ίδια επιμένει να προκαλεί τη μοίρα της» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    «Ναι, θέλουμε μια Τουρκία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως ουδέποτε θα επιτρέψουμε ένταξή της αν δεν αποκτήσει και ευρωπαϊκή συμπεριφορά» πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε παράλληλα πως η ε/κ πλευρά θέλει λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό και αποδέχεται ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός, τονίζοντας ωστόσο πως η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται λύση στη βάση των όρων, των στόχων και των επιδιώξεων της Τουρκίας.

    «Αλλο συμβιβασμός και άλλο υποταγή» είπε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε πως στόχος της ε/κ πλευρά είναι η επίτευξη συμφωνημένης λύσης μέσα από ειρηνικές διαδικασίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των αρχών και των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση και των κανόνων της διεθνούς έννομης τάξης.

    «Η λύση πρέπει να τερματίζει την τουρκική κατοχή, τις ξένες επεμβάσεις και τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και να θέτει, επίσης, τέρμα στον εποικισμό» είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως η λύση «πρέπει επίσης να διασφαλίζει και να κατοχυρώνει στην πράξη τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, να αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας και να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της λύσης».

    Πρόσθεσε ακόμη πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο, αναφέροντας επί τούτου πως είναι η Τουρκία που πρέπει να προσαρμοστεί με την ευρωπαϊκή νομιμότητα και πολιτική ηθική και όχι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το κοινοτικό κεκτημένο με τις επιδιώξεις και τους όρους της Τουρκίας.

    Στα πλαίσια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, «κυρίως τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας», όπως είπε, «να αντιμετωπίσουν την τουρκική αδιαλλαξία με αποφασιστικότητα» και επανέλαβε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει οριστικά και τελεσίδικα να απορρίψει το τουρκικό αίτημα για παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο».

    Αναφερόμενος στην αντικατοχική εκδήλωση των Δήμων και Σωματείων της κατεχόμενης Κερύνειας, ο κ. Καρογιάν είπε πως «αυτό το αφιέρωμα στην κατεχόμενη γη» που οργανώνουν οι δήμοι, τα προσφυγικά σωματεία, οι κοινότητες και οι οργανώσεις της επαρχίας Κερύνειας, «αποτελεί τρανή απόδειξη και ισχυρή επιβεβαίωση ότι όσα χρόνια και να περάσουν οι Κερυνειώτες παραμένουν όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα, του χρέους και της διεκδίκησης» και απηύθυνε χαιρετισμό τιμής και εκτίμησης προς όλους τους Κερυνειώτες, «γιατί βρίσκονται», όπως ανέφερε, «σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για αποκατάσταση των δικαίων και των δικαιωμάτων της Κύπρου και του λαού της».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ Τ/Κ

    Η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων θα τερματιστεί με την άρση της τουρκικής κατοχής και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, μιλώντας μετά την Ετήσια Σύσκεψη που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κυπριανού σχολίαζε ανακοίνωση που εξέδωσε το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την απόφαση του Administrative Court του High Court of Justice, Queens Bench Division του Ηνωμένου Βασιλείου, με την οποία απορρίπτει το αίτημα για έκδοση άδειας διεξαγωγής απευθείας πτήσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του παράνομου αεροδρομίου που λειτουργεί στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρόκειται για μια νομική απόφαση, προσθέτοντας ότι «ισχύουν και εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική πλευρά».

    «Η διεθνής νομιμότητα είναι κάτι που δεσμεύει όλες τις χώρες και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη της ΕΕ», σημείωσε.

    Σχολιάζοντας την αναφορά του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι η Βρετανία συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για τερματισμό της ``απομόνωσης`` των Τ/κ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η λεγόμενη, υποτιθέμενη, απομόνωση των Τουρκοκυπρίων θα τερματιστεί με την άρση της κατοχής και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος «και εδώ πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες και όχι σε οποιαδήποτε άλλη ενδιάμεση πρωτοβουλία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 29 July 2009 - 19:29:11 UTC