Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΤΗΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΤΗΣΕΙΣ

    Την ικανοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που αποτελεί τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, να απορρίψει την προσφυγή των λεγόμενων τουρκοκυπριακών αερογραμμών ενάντια στην απόφαση του Υπουργού Μεταφορών της χώρας για μη έγκριση έκδοσης άδειας διεξαγωγής απευθείας πτήσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κατεχομένων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων επεσήμανε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Δικαστήριο στην έκδοση της απόφασής του υιοθετεί πλήρως ``Πρώτον, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να σέβεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του Σικάγο για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία και δεύτερον, την υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην αναγνωρίζει τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» και πράξεων προερχόμενων από τέτοια μη αναγνωρισμένη οντότητα``.

    Η σημασία της απόφασης του Δικαστηρίου, τόνισε, είναι πολυδιάστατη και υπογράμμισε ως βασικό στοιχείο το γεγονός ότι η απόφαση ξεκάθαρα τοποθετείται στο θέμα της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποφαίνεται ότι αυτή απολαμβάνει αποκλειστική κυριαρχία επί ολόκληρου του εδάφους και των χωρικών της υδάτων, ανεξάρτητα του κατά πόσον ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο επί τούτων. Το ίδιο, είπε, ισχύει και για τον εναέριο χώρο πάνω από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυνάμει του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβάνουν και το δικαίωμα της διεξαγωγής διεθνών πτήσεων από και προς το έδαφός της, επεσήμανε ο κ. Στεφάνου. Το Δικαστήριο, πρόσθεσε, στα συμπεράσματά του, κάνει τη σημαντική επισήμανση ότι οι Τ/κ που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές, μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα διεθνή αεροδρόμια που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. ``Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και καιρό έχει προτείνει τη χρησιμοποίηση των ανοικτών λιμανιών και αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξυπηρέτηση των Τ/κ``.

    [02] ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

    Το Υπουργείο Εσωτερικών προβαίνει σε ενέργειες ώστε να αντιμετωπίσει την κακόβουλη προσπάθεια που αποσκοπεί είτε σε ενίσχυση των ανταγωνιστών της Κύπρου σε επενδύσεις, είτε να ταυτιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία και ο εγκλωβισμός των αγοραστών με το σφετερισμό των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης προσθέτοντας πως με την προωθούμενη πολεοδομική αμνηστία θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός των εγκλωβισμένων αγοραστών.

    Τονίζοντας ότι στην Κύπρο η ιδιοκτησία είναι κατοχυρωμένη από τη στιγμή που κατατίθεται στο Κτηματολόγιο το αγοραπωλητήριο έγγραφο, είπε πως «έχουμε αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε και την πραγματική εικόνα και διαβεβαίωσε πως το νερό έχει μπει στο αυλάκι και πολύ σύντομα θα αρχίσουν να αποκτούν τίτλους ιδιοκτησίας.

    Αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται για να επιλυθεί το πρόβλημα που σήμερα αριθμεί 130.000 μονάδες (κατοικίες, διαμερίσματα, ξενοδοχεία κ.λπ.) χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, είπε πως μέχρι σήμερα για τις 20.000 περίπου από αυτές τις μονάδες έχουν κατατεθεί στο Κτηματολόγιο αιτήσεις για έκδοση τίτλων και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2010 αυτοί οι τίτλοι θα εκδοθούν.

    Ο κ. Συλικιώτης είπε πως στην περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου δεν έχουν εκδοθεί 25.000 τίτλοι, ενώ όπως αναφέρθηκε από λειτουργό του Κτηματολογίου, για κάθε 10.000 τίτλους που θα εκδίδονται και θα γίνεται μεταβίβαση, το κράτος θα εισπράττει 100 με 120 εκατομμύρια ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 29 July 2009 - 17:29:11 UTC