Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

  • [01] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επικύρωσε την Τρίτη το φιλικό διακανονισμό μεταξύ της Ε/κ Ανδρομάχης Αλεξάνδρου και της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον οποίο θα επιστραφεί μέρος της περιουσίας της στα κατεχόμενα και θα καταβληθεί σε αυτή και στα παιδιά της το ποσό του ενός εκατομμυρίου 500 χιλιάδων βρετανικών στερλινών ως αποζημίωση για την περιουσία τους, καθώς και για την απώλεια χρήσης της.

    Το ΕΔΑΔ αποφάσισε μετά το διακανονισμό αυτό να διαγράψει την υπόθεση από τον κατάλογο των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του. Στην απόφαση αναφέρεται πως «το Δικαστήριο σημειώνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των μερών» και ότι «είναι ικανοποιημένο που ο διακανονισμός βασίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως καθορίζονται στη Σύμβαση ή στα Πρωτόκολλά της».

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είπε πως η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ δεν σημαίνει αναγνώριση της λεγόμενης επιτροπής, της ``νομιμότητας ή της αποτελεσματικότητάς`` της και ότι αυτό είναι ένα τέχνασμα της τουρκικής πλευράς για να δείξει ότι επιστρέφει και περιουσίες, πράγμα που δεν έχει κάμει μέχρι τώρα.

    «Τίποτε δεν σημαίνει με το να επιστραφεί η περιουσία στην κ. Αλεξάνδρου όταν υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που έχουν περιουσίες, οι οποίες δεν τους επιστρέφονται», δήλωσε ο κ. Κληρίδης.

    Ερωτηθείς για τον κίνδυνο μια τέτοια απόφαση να αποτελέσει προηγούμενο, ο κ. Κληρίδης είπε πως «κανένα προηγούμενο δεν αποτελεί. Αντίθετα, εγώ λέγω ότι αυτό είναι ένα τέχνασμα που έκαμε η Τουρκία και δεν πρόκειται να δώσει άλλες περιουσίες. Απλώς ήθελε ενόψει της εκδίκασης των οκτώ πιλοτικών υποθέσεων το Νοέμβριο να μπορεί να προβάλει το επιχείρημα ότι επέστρεψε και περιουσίες``.

    «Πρόκειται για μια διευθέτηση την οποία έκαμε η κ. Αλεξάνδρου με την επιτροπή των κατεχομένων, αφότου είχε βρεθεί, μετά από προσφυγή της στο ΕΔΑΔ, ένοχη η Τουρκία για παραβίαση του Πρωτοκόλλου 1 που αφορά την προστασία περιουσιών», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως στη συνέχεια η Τουρκία ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, πράγμα το οποίο απερρίφθη και η κ. Αλεξάνδρου έκαμε αυτή τη διευθέτηση να της επιστραφεί έναν από τα πολλά κομμάτια γης που είχε, και ενάμιση εκατομμύριο λίρες Αγγλίας για διευθέτηση κάθε διαφοράς της με την Τουρκία.

    «Δεν σημαίνει ότι είναι μια απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία έχει οποιανδήποτε αναγνώριση είτε της Επιτροπής ή οτιδήποτε άλλο, ιδιαίτερα είτε της νομιμότητας, είτε της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής. Απλώς το ΕΔΑΔ επικυρώνει αυτή τη διευθέτηση αν κρίνει ότι δεν είναι αντίθετη με οποιοδήποτε ανθρώπινο δικαίωμα του αιτητή», είπε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας πως «εφόσον η ίδια η αιτήτρια δέχθηκε αυτή τη διευθέτηση, τότε το ΕΔΑΔ δεν είχε παρά να την επικυρώσει».

    «Το κομμάτι αυτό της γης θα επιστραφεί στην κ. Αλεξάνδρου σε εύλογο χρόνο, όχι τώρα. Δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι η κ. Αλεξάνδρου έχει δικαίωμα να επιστρέψει και να κατοικήσει εκεί όπου είναι η περιουσία της. Δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι μπορεί να τη διαχειρίζεται όπως η ίδια νομίζει. Με αυτά τα δεδομένα έκρινε η ίδια ότι θα έπρεπε να κάμει αυτή τη διευθέτηση, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα τέχνασμα νομίζω της τουρκικής πλευράς για να δείξει ότι επιστρέφει και περιουσίες, πράγμα που δεν είχε κάμει μέχρι τώρα. Τίποτε δεν σημαίνει με το να επιστραφεί η περιουσία στην κ. Αλεξάνδρου όταν υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που έχουν περιουσίες οι οποίες δεν τους επιστρέφονται», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας.

    Σε παρατήρηση πως το Δικαστήριο εκφράζει ικανοποίηση επειδή όπως αναφέρει ο διακανονισμός βασίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Κληρίδης είπε πως «είναι ικανοποιημένο με την έννοια ότι δεν παραβιάζεται οποιοδήποτε δικαίωμα της Αλεξάνδρου, αφού η ίδια δέχθηκε το συμβιβασμό».

    Πρόσθεσε πως «το ΕΔΑΔ, εάν κάμεις κάποιον διακανονισμό με την Τουρκία είτε μέσω της Επιτροπής είτε άλλως πως, το δέχεται».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να κάνει η Νομική Υπηρεσία, ο κ. Κληρίδης απάντησε: «Οχι, τι άλλο να κάμει αφού η αιτήτρια προχώρησε η ίδια σε αυτό το διακανονισμό;

    Η αίτηση της κ. Αλεξάνδρου στο ΕΔΑΔ είχε υποβληθεί στις 26 Ιανουαρίου 1990. Στις 20 Ιανουαρίου 2009 το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως υπάρχει παραβίαση του Αρθρου 1 του Πρωτοκόλλου 1 και πως ήταν απαραίτητο να εξεταστεί κατά πόσον υπήρξε παραβίαση του Αρθρου 14 της Σύμβασης σε συνδυασμό με το Αρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1.

    Στις 20 Απριλίου 2009 η τουρκική Κυβέρνηση ζήτησε όπως η υπόθεση παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου. Ωστόσο, μια ημέρα αργότερα, με επιστολή της ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι επιτεύχθηκε συμφωνία φιλικού διακανονισμού μεταξύ των λεγόμενων αρχών του ψευδοκράτους και της αιτήτριας, η οποία υπέγραψε δήλωση με την οποία επεδείκνυε την πρόθεσή της να μην συνεχίσει να επιδιώκει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της για δίκαιη ικανοποίηση.

    Κατόπιν τούτου, η τουρκική Κυβέρνηση ζήτησε όπως το Δικαστήριο διαγράψει την υπόθεση αυτή από τη λίστα των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιόν του και αναίρεσε το αίτημά της όπως η υπόθεση αυτή παραπεμφθεί στην Ολομέλεια.

    Στην αίτηση της Αλεξάνδρου αναφερόταν πως αυτή κατέχει 109 τεμάχια γης στην επαρχία Κερύνειας. Ωστόσο, οι απαιτήσεις της αφορούν τη δίκαιη ικανοποίησή της σε σχέση με 63 από τα τεμάχια αυτά.

    Το Μάιο του 1996 η αιτήτρια μετέφερε μέρος της περιουσίας της στα παιδιά της και στις 11 Φεβρουαρίου 2008 ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι στις 30 Ιουνίου 2003 είχε μεταφέρει την ιδιοκτησία 10 τεμαχίων της γης της στην κόρη της.

    Η αίτηση της στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων υποβλήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2008. Με αυτή ζητούσε οικονομική αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για την απώλεια χρήσης των 63 τεμαχίων γης της στα κατεχόμενα. Διευκρίνιζε πως 53 συνολικά τεμάχια είχαν μεταφερθεί στα παιδιά της το 1996 και το 2003.

    Στις 15 Απριλίου 2009 δυο από τα παιδιά της αιτήτριας, οι Αλέκος και Γιάννος Αλεξάνδρου, υπέβαλαν άλλη αίτηση στη λεγόμενη επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίσουν αποζημίωση για 11 τεμάχια γης τα οποία κατείχε πριν η μητέρα τους και η εκλιπούσα αδελφή της Ευθυμία Τύμβιου.

    Η λεγόμενη επιτροπή διέταξε την «αποκατάσταση μιας εκ των περιουσιών» που διεκδίκησαν οι γιοί της Αλεξάνδρου και κάλεσε το λεγόμενο υπουργείο αρμόδιο για θέματα στέγασης του ψευδοκράτους να πληρώσει στην αιτήτρια και στα παιδιά της το ποσό του ενάμιση εκατομμυρίου στερλινών ως αποζημίωση για την περιουσία τους και την απώλεια χρήσης της.

    Σύμφωνα με το φιλικό διακανονισμό ημερομηνίας 17 Απριλίου 2009 που υπέγραψε η αιτήτρια, τα δυο παιδιά της και το λεγόμενο υπουργείο αρμόδιο για θέματα στέγασης του ψευδοκράτους η περιουσία που θα επιστραφεί «σε εύλογο χρονικό διάστημα» βρίσκεται στο χωριό Βασίλεια της Κερύνειας, ενώ θα καταβληθεί και το ποσό του ενάμιση εκατομμυρίου στερλινών ως αποζημίωση. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο του φιλικού διακανονισμού, η απόφαση της «επιτροπής» τίθεται σε ισχύ μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ να διαγράψει την υπόθεση αυτή από τη λίστα των υποθέσεών του.

    Το Δικαστήριο ενημερώθηκε για το φιλικό διακανονισμό τόσο από την τουρκική Κυβέρνηση όσο και από την αιτήτρια με επιστολή της στις 25 Απριλίου 2009, στην οποία περιλαμβανόταν και σχετική της δήλωση, με την οποία δηλώνει πλήρη ικανοποίησή της «με αυτή τη θεραπεία» του φιλικού διακανονισμού και πως δεν θα επιδιώξει οποιεσδήποτε αποζημιώσεις από την Τουρκία, με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου για παραβίαση του Αρθρου 1 του Πρωτοκόλλου 1.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 28 July 2009 - 15:29:21 UTC