Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΥΠΕΞΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [03] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΙΚ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Σε διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου θα συνεχισθεί η συζήτηση επί της πορείας των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και του θέματος της αξιολόγησης της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

    Μιλώντας μετά την τρίωρη συνεδρία του σώματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς τα μέλη του Εθνικού για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις απευθείας συνομιλίες στη βάση εγγράφων που έχουν δοθεί.

    ``Θέμα συζήτησης στη συνεδρία ήταν επίσης, η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στο επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ τον Δεκέμβρη. Τα κόμματα εξέφρασαν τις εποικοδομητικές θέσεις τους στο θέμα και έγινε μια πρώτη συζήτηση. Στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, τα κόμματα θα καταθέσουν τις απόψεις τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και θα συνεχισθεί η συζήτηση στο θέμα της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας``.

    Ερωτηθείς σχετικά ο Εκπρόσωπος είπε ότι όλα τα κόμματα κατέθεσαν σήμερα θέσεις και απόψεις για την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, κάποια προφορικά, κάποια επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν εγγράφως ενώ το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ έδωσαν σήμερα εγγράφως τις θέσεις τους.

    Σε ερώτηση εάν το ΔΗΚΟ κατέθεσε, όπως είχε λεχθεί, έγγραφο - ανάλυση για την ανάγκη ύπαρξης σχεδίου Β, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το έγγραφο που κατέθεσε το ΔΗΚΟ αφορά την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα είναι διήμερη επειδή τα θέματα της συζήτησης είναι δύο: η κατάθεση από τα κόμματα των απόψεών τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη την ενημέρωση που έτυχαν σήμερα από τον Πρόεδρο Χριστόφια και τα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους και η συνέχιση της συζήτησης της αξιολόγησης της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ. ``Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα κόμματα και στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν εν εκτάσει τις θέσεις τους, αλλά να υπάρξει και ο απαραίτητος προβληματισμός επί αυτών των θεμάτων``.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε εκτίμηση για το πότε θα περάσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην δεύτερη ανάγνωση των κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπήκαν σε αυτά τα ζητήματα. Στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού ``υπήρξε πραγματικά ένα εποικοδομητικό κλίμα, υπήρξε ένας προβληματισμός από μέρους των κομμάτων όπως έχει τεθεί και θα έλεγα πως οι θέσεις των κομμάτων ήταν εποικοδομητικές``. Η κυβέρνηση, είπε, δεν εξέφρασε θέσεις επί της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά άκουσε τις θέσεις των κομμάτων.

    Ερωτηθείς εάν κόμματα που δημοσίως είχαν ταχθεί υπέρ της χρήσης του βέτο τον ερχόμενο Δεκέμβρη για την Τουρκία, τοποθετήθηκαν ανάλογα και εντός της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι δεν υπάρχει ``βέτο με την έννοια του βέτο``. Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες και επιλογές, σημείωσε προσθέτοντας ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι το τί χρειάζεται να γίνει και πως, ώστε μέσα από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας να βοηθηθεί η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση εάν σε αυτή την προσπάθεια θα αναλάβουν ρόλο και τα κόμματα προς τον ευρωπαϊκό χώρο, απάντησε ότι είναι ξεκάθαρο και λέχθηκε και στη σημερινή συνεδρία, πως όλοι θα συμβάλουν ο καθένας από τη δική του έπαλξη, μέσα στα πλαίσια των δικών τους δυνατοτήτων, ώστε να υλοποιήσουμε τους στόχους.

    Ερωτηθείς εάν οι θέσεις των κομμάτων για το θέμα της Τουρκίας συνάδουν με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ή να κάνει αξιολογήσεις, καθώς η συζήτηση θα συνεχισθεί τον Σεπτέμβριο. Η συζήτηση, ανέφερε, γίνεται για να δούμε πως θα δράσουμε και πως θα κινηθούμε με στόχο τη δημιουργία συγκυριών και δυναμικών ώστε μέσα από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ``να βοηθήσουμε στη λύση του κυπριακού προβλήματος``.

    Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και οι συνομιλίες στο Κυπριακό είναι ξεχωριστά θέματα, προσθέτοντας ότι ``ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα που συναντούμε στις διαπραγματεύσεις, για τα οποία εμείς είχαμε γνώσεις εξαρχής, θα συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση με την ίδια αποφασιστικότητα, την ίδια συνέπεια στις αρχές επίλυσης του Κυπριακού γιατί ο στόχος μας, κάτι που επιδιώκουμε διακαώς, είναι η επίλυση του Κυπριακού``. Διευκρίνισε επίσης, ότι στη σημερινή συνεδρία ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ενώ τα μέλη του Εθνικού δεν τοποθετήθηκαν παρά μόνο για την αξιολόγηση της πορείας της Τουρκίας.

    Σε ερώτηση εάν η στάση μας έναντι της Τουρκίας συναρτηθεί με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, καθώς η συζήτηση αυτού του θέματος θα συνεχισθεί. ``Εχουμε πει όμως ότι και το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και οι αποφάσεις για το τι θα πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα παρθούν τώρα, ούτε καν τον Σεπτέμβριο. Η αξιολόγηση της Τουρκίας θα γίνει τον Δεκέμβριο. Εκεί θα παρθούν οι αποφάσεις. Αρα, είναι λάθος να προσπαθούμε να πάρουμε αποφάσεις για το τί θα κάνουμε τον Δεκέμβρη από τον Σεπτέμβρη``.

    Αυτό που κάνουμε είπε, είναι να προβληματιστούμε, να κάνουμε τις αναλύσεις για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και ποιες επιλογές θα έχουμε στα χέρια μας και πως θα κινηθούμε.

    [02] ΥΠΕΞΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Ιουλίου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις επανειλημμένες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία σε εναέριο και θαλάσσιο χώρο.

    Θα αναφερθεί ειδικότερα στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ενόψει της πρόσφατης απόφασης της Τουρκικής Κυβέρνησης να εγκρίνει αίτημα του Turkish Petroleum Corporation (TPAO) όπως προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε περιοχή που εμπίπτει εν μέρει εντός των ορίων της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

    [03] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας για τερματισμό της τουρκικής εισβολής και λύση του Κυπριακού, με προσήλωση στο διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στην ομιλία κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για την 35η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι το κλειδί για τη δίκαιη, βιώσιμη και οριστική λύση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Αγκυρας, προειδοποιώντας την παράλληλα ότι με τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά δεν θα κάμψει «τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματά μας».

    «Το βλέμμα μας είναι, σήμερα και πάντα, στραμμένο στην Κύπρο, που παραμένει διχοτομημένη», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως «σταθερή μας επιδίωξη είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η λύση του Κυπριακού με προσήλωση στο διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Με μια διαδικασία χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα και με προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και στις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

    [04] ΥΠΟΙΚ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Οι εμπορικές τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα ήξεραν από την αρχή ότι οι κυβερνητικές καταθέσεις είχαν ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2009 και θα ανανεώνονταν στις αρχές του 2010, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Ο κ. Σταυράκης κλήθηκε, μετά τη συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, να σχολιάσει τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργούσε πρόβλημα με τη μη ικανοποίηση του ελάχιστου δείκτη ρευστότητας των τραπεζών.

    Ειδικότερα, στην ομιλία του στη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι στην απουσία άλλων αντισταθμιστικών μέτρων, αυτό το ενδεχόμενο της απόσυρσης αυτού του ποσού θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ρευστότητας των τραπεζών. ``Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή, μια απότομη απόσυρση ρευστότητας από τις τράπεζες και μάλιστα στο τέλος του έτους, είναι ιδιαίτερα προβληματική γιατί ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών να μην ικανοποιούν τον ελάχιστο δείκτη ρευστότητας``, είπε ο κ. Ορφανίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 24 July 2009 - 13:29:24 UTC