Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ - ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ - ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Κασκαρέλης καλωσόρισε την ισχυρή στήριξη που παρέχουν οι Η.Π.Α. στις προσπάθειες που αποσκοπούν σε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στην Κύπρο, που να συνάδουν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Κασκαρέλης τόνισε ότι οι δυο χώρες βρέθηκαν συχνά να αγωνίζονται μαζί και να καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για κοινούς σκοπούς. «Κοινές αξίες και αρχές», είπε, «καθώς και σαφείς γεω-πολιτικές πραγματικότητες παρείχαν το νήμα που σταθερά ενώνει τους μακρόχρονους δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών και λαών», δεσμοί που αποκτούν την πλήρη διάστασή τους μόνο αν θεωρηθούν «ως συστατικά υλικά για τη μελλοντική μας συνεργασία».

    Ο κ. Κασκαρέλης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την περαιτέρω σύσφιγξη «της φιλίας και της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης», ορίζοντας σε γενικές γραμμές τους τομείς της κοινής προσπάθειας, όπως η διεθνής τρομοκρατία, η συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ορθολογικός μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος, προβλήματα παράνομης μετανάστευσης και ενεργειακής ασφάλειας, «πηγαίνοντας στην καρδιά των προβλημάτων, όχι σκαλίζοντας απλώς την επιφάνειά τους».

    Σε όλα τα ανωτέρω, τόνισε ο κ. Κασκαρέλης, «η Ελλάδα ήδη έχει σημαντική συμβολή και συνεισφορά, κάνοντας καλή χρήση της στρατηγικής της θέσης και τη μοναδική της ιδιότητα ως μέλος του ΝΑΤΟΥ και της Ε.Ε. σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του κόσμου».

    Περαιτέρω, ο κ. Κασκαρέλης εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων σύντομα θα είναι σε θέση να ταξιδεύουν στις Η.Π.Α χωρίς να χρειάζονται βίζα, φέροντας ακόμη πιο κοντά τους δυο λαούς.

    Στην αντι-φώνησή του ο Πρόεδρος Ομπάμα υποδέχτηκε με θερμά λόγια τον Ελληνα πρέσβη και την οικογένειά του στην Ουάσιγκτον και είπε ότι προσβλέπει «στη στενή συνεργασία μαζί του για την εμβάθυνση των ήδη στενών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών».

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε επίσης ότι «Ελλάδα και Ην. Πολιτείες έχουν μακρά κοινή ιστορία φιλίας βασισμένης σε κοινές αξίες, κοινούς στόχους και αμοιβαία προσήλωση στη δημοκρατία και την ελευθερία», τόνισε δε το γεγονός ότι Ελλάδα και Η.Π.Α εργάζονται στενά από κοινού σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ως μέλη της Ευρω-Ατλαντικής κοινότητας. Ελλάδα και Η.Π.Α. ενώνονται με τους δεσμούς εκατομμυρίων Αμερικανών ελληνικής καταγωγής.

    Ο Πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της Ελλάδος ως προεδρεύουσας χώρας στον ΟΑΣΕ για το 2009, λέγοντας ότι «Οι Ην. Πολιτείες, ως μέλος του ΟΑΣΕ, είμαστε ευγνώμονες προς την Ελλάδα για την ικανότατη ηγεσία που ασκεί ως προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ για το 2009».

    Ολοκληρώνοντας την αντι-φώνησή του ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε: «Η σχέση μας είναι ισχυρή και προσβλέπω στη συνεχή συνεργασία μας στις μεγάλες διεθνείς προσπάθειες του καιρού μας την προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας, την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Προσβλέπω να εργαστώ μαζί σας κ. Πρέσβη για την προώθηση των κοινών θεμάτων που μας απασχολούν και για την εμβάθυνση της ισχυρής και άρρηκτης φιλίας των δυο χωρών μας. Χαίρομαι που σας υποδέχομαι στην Ουάσιγκτον».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα έχουν την Πέμπτη την 38η τους συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουν τη συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και όπως δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συζητήσουν επίσης, σε πρώτη ανάγνωση, το θέμα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 22 July 2009 - 9:29:14 UTC