Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΥΠΕΞ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
  • [03] ΔΗΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [04] ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ - ΓΡΙΠΗ - ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Κυβέρνηση, δια στόματος του Κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, επανέλαβε ότι για να είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό μέχρι το Δεκέμβριο, πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα και το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει στάση η Τουρκία.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο, που φέρουν τους Βρετανούς να έχουν ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ να καλέσει σε συνάντηση τους δύο ηγέτες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο κ. Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει προσκληθεί για να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση και πρόσθεσε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που έχει δημοσιευθεί μια τέτοια πληροφορία».

    Τόνισε ότι «το Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρευρεθεί και θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως αρχηγός κράτους, όπως και κάθε χρόνο».

    Ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια με τις οποίες εξέφρασε τη θλίψη και το θυμό του για τυχόν θέσεις από την ΕΕ και τα ΗΕ περί του χρονοδιαγράμματος του Δεκεμβρίου, ο κ. Στεφάνου είπε: Από τη στιγμή που έχουμε συμφωνήσει ότι η διαδικασία δεν περιλαμβάνει αυστηρά χρονοδιαγράμματα, δεν έχει επιδιαιτησία, ότι η λύση θα είναι προϊόν συμφωνίας των δύο κοινοτήτων άρα, θα είναι αμοιβαία αποδεκτή λύση και θα πάει σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, αντιλαμβάνεστε ότι ασφαλώς και ξενίζουν και ενίοτε δημιουργούν και θυμό όταν με διάφορους τρόπους, μέσα από διάφορες δηλώσεις, επανέρχεται είτε το θέμα του Δεκέμβρη είτε άλλα θέματα που αφορούν ακόμα και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, αλλά και άλλα ζητήματα τα οποία είναι συμφωνημένα στη διαδικασία και που δημιουργούν ένα όχι και τόσο καλό κλίμα.

    «Είναι γι αυτό ακριβώς το λόγο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξανά χθες ξεκαθάρισε ότι έχουμε συμφωνημένη διαδικασία την οποία όλοι θα πρέπει να σεβαστούν», συμπλήρωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με τις οποίες επαναλαμβάνει τη θέση της τουρκικής ηγεσίας για λύση εντός του 2009 και ότι το θέμα των εγγυήσεων αποτελεί βάση για τη λύση του Κυπριακού, είπε ότι πρόκειται για δηλώσεις που επαναλαμβάνονται κατά κόρον και πρόσθεσε ότι «εμείς λέμε ότι μπορεί να είναι εφικτό να φτάσουμε σε συμφωνία το Δεκέμβρη, αλλά πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα για να γίνει εφικτό αυτό το πράγμα».

    «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει στάση η Τουρκία για να επιτρέψει με την εποικοδομητική της στάση να υπάρξει πρόοδος, σύγκλιση που να δημιουργεί και μια δυναμική για να φτάσουμε σε λύση», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «εάν δεν υπάρξει αυτή η μετακίνηση όχι το Δεκέμβρη δεν ξέρω και εγώ πότε θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια τέτοια συμφωνία».

    [02] ΥΠΕΞ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων που πραγματοποιείται στο Sharm El Sheikh, της Αιγύπτου.

    Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Κυπριανού είχε επαφές, κατά τις οποίες προέβη σε ενημέρωση για το Κυπριακό και συζητήθηκαν διμερή και διεθνή ζητήματα.

    Ο κ. Κυπριανού είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αλγερίας και τον Αντιπρόεδρο της Κολομβίας.

    Είχε, επίσης, διμερείς επαφές με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Λιβάνου, της Γουιάνα, της Ινδονησίας, της Ιορδανίας, του Ομάν, της Νικαράγουας και της Αυστραλίας, καθώς και με ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους αραβικών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών χωρών.

    [03] ΔΗΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Μέσα στα πλαίσια της περαιτέρω κινητοποίησης των Αμμοχωστιανών και σε συνέχεια της επιτυχούς εκστρατείας συλλογής υπογραφών που έγινε το 2007, το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου αποφάσισε όπως τοποθετηθεί μεγάλων διαστάσεων χάρτης της Αμμοχώστου σε προκαθορισμένους χώρους, όπου θα σημειώνει συμβολικά ο κάθε Αμμοχωστιανός το μέρος όπου διέμενε στην Αμμόχωστο, εκφράζοντας την επιθυμία του για επιστροφή στην παράνομα κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα πόλη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου της κατεχόμενης πόλης, η εκστρατεία με το χάρτη της Αμμοχώστου θα αρχίσει στις 27 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2009, ημέρα πραγματοποίησης της κύριας αντικατοχικής εκδήλωσης στη Δερύνεια.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο χάρτης θα εκτίθεται τις πρώτες εβδομάδες από τις 27 Ιουλίου έως 16 Αυγούστου, στα Γραφεία του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό και ακολούθως θα μεταφερθεί στη Λευκωσία, Λάρνακα και Ελεύθερη Αμμόχωστο. Οι ημερομηνίες για τις πιο πάνω περιοχές θα ανακοινωθούν αργότερα.

    Την Κυριακή 16 Αυγούστου 2009, με αφορμή την για 35 χρόνια παράνομη κατάληψη και κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα, προστίθεται, θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα εγκριθεί σχετικό ψήφισμα.

    Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αποθανόντων Αμμοχωστιανών, που βρίσκεται στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

    Εξάλλου, η αντικατοχική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου 2009 στη Δερύνεια θα περιλαμβάνει ειρηνική πορεία αυτοκινήτων με Αμμοχωστιανούς, που θα εκκινήσει από χώρο κοντά στη Δερύνεια και θα καταλήξει σε προκαθορισμένο χώρο στάθμευσης στη Δερύνεια.

    [04] ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ - ΓΡΙΠΗ - ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση της Γρίπης Α΄ Η1Ν1 αλλάζει και από την Πέμπτη το απόγευμα θα ερευνώνται εργαστηριακά κρούσματα σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή με σοβαρή κλινική εικόνα, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης της Γρίπης Α Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου

    Αλλάζει επίσης η θεραπεία και τερματίζεται η προληπτική χορήγηση αντιϊκών στο περιβάλλον του ασθενούς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 16 July 2009 - 15:29:11 UTC