Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ
  • [03] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι μέσω των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως η λύση θα πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική, στη βάση των αρχών των ΗΕ.

    Μιλώντας σε παιδιά από την ομογένεια των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «προσπαθούμε τώρα με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Η λύση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, βιώσιμη, λειτουργική, βασισμένη στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών».

    Επεσήμανε ότι με τη λύση θα δημιουργηθεί ένα ομοσπονδιακό κράτος, όπως αυτό που υπάρχει στην Αυστραλία που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και που η κεντρική κυβέρνηση θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες ενώ τα συνιστώντα κράτη δεν θα έχουν αρμοδιότητες που υπερτερούν της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

    Το ομοσπονδιακό κράτος, συνέχισε, θα έχει κοινή οικονομία και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών.

    «Σε ορισμένα θέματα στις απευθείας συνομιλίες υπάρχει σύγκλιση απόψεων ενώ σε άλλα υπάρχουν διαφωνίες. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις επειδή ο μόνος τρόπος εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού είναι μέσω των διαπραγματεύσεων», τόνισε.

    Απευθυνόμενος στα παιδιά που τον επισκέφθηκαν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε τα εξής: «να πείτε στους γονείς σας ότι ο Πρόεδρος εργάζεται για την εξεύρεση λύσης που να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ. Δεν χρειαζόμαστε εγγυητές ή κηδεμόνες για την ασφάλεια μας».

    Αφού σημείωσε ότι και ο ίδιος είναι πρόσφυγας στην ίδια του την πατρίδα, είπε πως «δεν μπορείτε να πάτε στην περιοχή που είναι τα τουρκικά στρατεύματα χωρίς ταυτότητες και χωρίς να πεις ποιος είσαι».

    Αναφερόμενος στις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτές οι μέρες δεν προσφέρονται για εορτασμούς αλλά για να θυμηθούμε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος του κυπριακού λαού από τη χούντα των Αθηνών».

    Αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στη χούντα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «οι φασίστες έκαναν πραξικόπημα στην Κύπρο. Αυτοί οι άνθρωποι μιλούσαν ελληνικά αλλά δεν ήταν πραγματικοί Ελληνες. Στην Ελλάδα κατέλυσαν τη δημοκρατία. Η τότε τουρκική κυβέρνηση το χρησιμοποίησε σαν πρόφαση για να κάνει εισβολή στην Κύπρο».

    Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στις 15 Ιουλίου διέφυγε από το Προεδρικό Μέγαρο, πήγε πρώτα στην Ιερά Μονή Κύκκου, στη συνέχεια στην Πάφο και μετά στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη όπου αγωνίστηκε ενάντια στο πραξικόπημα και την προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατίας.

    Ακολούθως η Τουρκία εισέβαλε στο νησί και συνέχισε να διατηρεί τα κατοχικά στρατεύματα της στο νησί ακόμα και μετά την επιστροφή του νόμιμα εξελεγμένου Προέδρου, του Εθνάρχη Μακαρίου.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι μετά την εισβολή του 1974 εκτοπίστηκαν πολλοί Ε/κ, προσθέτοντας ότι και Τ/κ υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού.

    Δημιουργήθηκε, είπε, το λεγόμενο κράτος στα κατεχόμενα ενώ η Τουρκία μετέφερε χιλιάδες εποίκους από την Τουρκία στα κατεχόμενα, προσπαθώντας να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα της τ/κ κοινότητας με το διπλασιασμό των εποίκων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι οι Τ/κ έχουν περισσότερα κοινά με τους Ε/κ παρά με τους έποικους από την Τουρκία και πρόσθεσε: η πλειοψηφία των Τ/κ δεν συμπαθεί τους εποίκους και στα κατεχόμενα τον έλεγχο τον ασκεί η Τουρκία».

    Δύο παιδιά, μέλη της αντιπροσωπείας, έδωσαν στον Πρόεδρο Χριστόφια δώρο αναμνηστική πλακέτα.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας τους ξενάγησε στο Προεδρικό Γραφείο, δείχνοντας τους το παράθυρο από το οποίο διέφυγε ο Εθνάρχης Μακάριος στις 15 Ιουλίου 1974 και στη συνέχεια φωτογραφήθηκε μαζί τους. Τα παιδιά πριν από τη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο Χριστόφια κατέθεσαν στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου, που βρίσκεται έξω από το Προεδρικό, ενώ ξεναγήθηκαν από μέλη του προσωπικού του Προεδρικού Μεγάρου.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ

    Εάν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, δεν είναι εφικτή μια συμφωνία στο Κυπριακό μέχρι το Δεκέμβρη, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος σχολίαζε δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ σε σχέση με το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις. Κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει στάση στο Κυπριακό, λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση τώρα να κρίνει εάν οι διαπραγματεύσεις θα φθάσουν σε αίσιο τέλος αλλά διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς για την επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με τις τουρκικές θέσεις όπως παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή είναι ανέφικτο να φθάσουμε σε λύση, ο Εκπρόσωπος είπε «ακριβώς, όπως μέχρι τώρα είναι τα πράγματα και με τις θέσεις που καταθέτει η τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα δεν βλέπουμε πώς μπορεί να είναι εφικτό μέχρι το Δεκέμβρη για να συμφωνήσουμε σε μια λύση την οποία να πάρουμε και σε δημοψηφίσματα. Είναι γι` αυτό που καλούμε και την τουρκική πλευρά να αλλάξει στάση».

    Ερωτηθείς πόσο προβληματίζουν την Κυβέρνηση οι δηλώσεις Γκιουλ λαμβανομένων υπόψη και των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Στεφάνου, αφού σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε ότι η προσπάθεια είναι οι διαπραγματεύσεις να μπορέσουν να οδηγήσουν στο ποθητό που είναι η λύση.

    [03] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού, έδωσε εκ νέου ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριο Καρογιάν, ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα τα ΗΕ να δοκιμάσουν πάλι να κάνουν ότι έκαναν το 2004 και να παρουσιάσουν ένα προσχέδιο στους Κυπρίους και να τους πουν «ελάτε, ψηφίστε το».

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι πολύ σημαντικό τα Ηνωμένα Εθνη να βρίσκονται σε επικοινωνία με τους πολιτικούς ηγέτες στην Κύπρο ώστε να αφουγκράζονται τα όσα έχουν να πουν και να ενημερώνουν τα κόμματα για το τι κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη. Σε ερώτηση αν συμμερίζεται τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «πάντοτε λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

    Διευκρίνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει κινητικότητα στη διαδικασία, «και πιστεύω ότι υπάρχει και η διαδικασία προχωρεί σταθερά, το πότε θα ολοκληρωθεί εξαρτάται από τους ηγέτες και πότε θα φθάσουν σε συμφωνία. Δεν έχω ιδέα πότε θα γίνει αυτό, ποια μέρα ή μήνα θα επιτευχθεί, αυτό είναι κάτι που εναπόκειται στους ιδίους», είπε.

    [04] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ

    Πραγματοποιήθηκε στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας η τελετή ανακήρυξης των δύο βουλευτών Λευκωσίας, που καταλαμβάνουν τις έδρες που κενώθηκαν από την εκλογή των Τάκη Χατζηγεωργίου και Αντιγόνης Παπαδοπούλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Πανίκος Χάμπας του ΑΚΕΛ Αριστερά - Νέες Δυνάμεις και ο Στέλιος Ιερωνυμίδης του ΔΗΚΟ ανακηρύχθηκαν βουλευτές από τον Επαρχο Λευκωσίας Αργύρη Παπαναστασίου, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν και του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, καθώς και φίλων και υποστηρικτών τους.

    Σε δήλωσή του μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Καρογιάν καλωσόρισε τους νέους βουλευτές και τους ευχήθηκε καλή δουλειά. ``Είμαι βέβαιος``, είπε, ``ότι με υψηλό αίσθημα ευθύνης και οι τρεις θα υπηρετήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, θα υπηρετήσουν τους θεσμούς, θα υπηρετήσουν και θα τιμήσουν το Σύνταγμα και βέβαια με την όλη τους συμπεριφορά θα συμβάλουν και αυτοί στην αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού ρόλου και ταυτόχρονα στην επίτευξη των στόχων που όλοι μας στη Βουλή έχουμε θέσει για την υπηρεσία του κυπριακού λαού, αλλά και για την υπηρεσία της κυπριακής κοινωνίας``.

    Εξάλλου διαβεβαίωση ότι μέσα από τη νέα του θέση ως βουλευτής Λεμεσού θα εργαστεί για την αναβάθμιση της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, έδωσε και ο Αντρέας Κυπριανού, ο οποίος καταλαμβάνει την κενωθείσα βουλευτική έδρα του ΔΗΣΥ, μετά την εκλογή της Ελένης Θεοχάρους στην Ευρωβουλή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 14 July 2009 - 18:38:50 UTC