Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΑΡΜΕΝΙΟΣ ΥΠΕΞ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ Α
  • [04] ΤΕΝΙΣ - DAVIS CUP: ΚΥΠΡΟΣ-ΙΡΛΑΝΔΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία θα επιδράσει λυτρωτικά στην ίδια την Τουρκία και θα καταδείξει πως βρίσκεται σε πορεία εκμοντερνισμού, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι συμπαραστάτης στο λαό της Αρμενίας και στην κυβέρνηση της χώρας στην προσπάθεια για αναγνώριση της γενοκτονίας.

    Σε δήλωση του στο Ερεβάν από το μνημείο των θυμάτων της γενοκτονίας όπου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα και ξεναγήθηκε στο μουσείο όπου εκτίθενται φωτογραφίες, δημοσιεύματα και έγγραφα που σχετίζονται με τη γενοκτονία, είπε πως το θέαμα που αντικρίζεις στο μουσείο και οι αφηγήσεις είναι συγκλονιστικά.

    Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αρμενία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη το πρωί στο μνημείο των θυμάτων της γενοκτονίας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Σε ειδική τελετή, κατά την οποία στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο και ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αμέσως μετά ο Πρόεδρος Χριστόφιας εναπόθεσε δύο λευκά γαρύφαλλα στο χώρο της Ασβεστης Φλόγας και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Μουσείο του Μνημείου και φύτεψε το δεντράκι που είθισται να φυτεύουν οι αξιωματούχοι κρατών και κυβερνήσεων στη μνήμη των θυμάτων.

    Σε δηλώσεις μετά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «το θέαμα που αντικρίζεις αλλά και η αφήγηση είναι πράγματι συγκλονιστικά και δημιουργούν αισθήματα αγανάκτησης», ενώ διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν στη σύγχρονη εποχή να διαπράττονται τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

    Τόνισε ότι είναι ακόμη πιο απαράδεκτο το γεγονός ότι η ηγεσία της σύγχρονης Τουρκίας που θέλει να εντάξει τη χώρα στην ΕΕ και θέλει να δημιουργήσει ένα νεωτεριστικό και μοντέρνο κράτος επιμένει να μην αναγνωρίζει τη γενοκτονία.

    «Αυτό νομίζω ότι θα είναι λυτρωτικό για την ίδια την Τουρκία, όχι μόνο για το λαό της Αρμενίας και όλους τους λαούς που έχουν υποστεί δεινά από την τουρκική και τη νεοτουρκική επεκτατική πολιτική. Θα είναι λυτρωτικό για την ίδια την Τουρκία και τον τουρκικό λαό», ανέφερε προσθέτοντας ότι «εμείς αποτίουμε φόρο τιμής στο ενάμισι εκατομμύριο των νεκρών αυτής της σφαγής και είμαστε δίπλα στον αρμενικό λαό και την Αρμενική Κυβέρνηση σε αυτό τον αγώνα της αναγνώρισης της γενοκτονίας».

    Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως και ο δικός μας αγώνας συνεχίζεται και διατυπώνοντας την ελπίδα το συντομότερο δυνατόν «να έχουμε τη δυνατότητα, μαζί με τους Τ/κ συμπατριώτες μας, να γυρίσουμε σελίδα και να αφήσουμε στο παρελθόν τα όσα έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια και να δούμε μπροστά, στο πλαίσιο βέβαια μιας ενωμένης Κύπρου που θα γίνεται σεβαστή ως ανεξάρτητο ενωμένο ομοσπονδιακό κράτος, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες να αποκαθίστανται».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι «προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, η οποία πρέπει να εκσυγχρονισθεί και πολιτικά και εσωτερικά, και στην εξωτερική της πολιτική, ώστε να γίνει δυνατόν να ενταχθεί στην ΕΕ. Διαφορετικά, ο αγώνας συνεχίζεται», υπογράμμισε.

    Στο βιβλίο συλλυπητηρίων του Μνημείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε πως αντικρίζοντας τις φωτογραφίες της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Νεότουρκους δημιουργούνται αισθήματα μεγάλης θλίψης και θυμού.

    «Η καταδίκη της γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί καθήκον του σύγχρονου κόσμου στο σύνολο του. Ο στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε τους λαούς μας ηθικά με τρόπο που να αποτρέπουν την αναβίωση τέτοιων εξωφρενικών εγκλημάτων πουν αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο σύνολο της. Η Κύπρος ήταν και πάντοτε θα είναι στο πλευρό της Αρμενίας στον αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε από τους Νεότουρκους ενάντια στον αρμενικό λαό».

    [02] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΑΡΜΕΝΙΟΣ ΥΠΕΞ

    Τα ευρωαρμενικά ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού με τον Αρμένιο ομόλογο του Εντουαρτ Ναλμπαντιάν, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις για την επιχειρούμενη εξομάλυνση των σχέσεων Αρμενίας - Τουρκίας όπως για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Σε δήλωση του μετά από κατ ιδίαν συνάντηση που είχε, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι συζήτησαν τις σχέσεις ΕΕ - Αρμενίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να βοηθήσει και να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων αυτών.

    Ως τέτοιους τομείς ο κ. Κυπριανού παρέθεσε τη συμφωνία του ελευθέρου εμπορίου όπως και τη διευκόλυνση στο θέμα της θεώρησης των διαβατηρίων, λέγοντας ότι «πιστεύουμε έντονα και εμείς ότι το θέμα της θεώρησης των διαβατηρίων είναι σημαντικό για να βοηθήσει τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, πολιτών και ενισχύει την ενσωμάτωση χωρών όπως η Αρμενία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης πως ενημερώθηκε γύρω από το θέμα της πιθανής εξομάλυνσης των σχέσεων της Αρμενίας με την Τουρκία, το στάδιο στο όποιο βρίσκεται το ζήτημα και τι περιμένει η Αρμενία από την τουρκική πλευρά.

    Πρόσθεσε πως ενημερώθηκε επίσης γύρω από το τι αναμένεται από την επόμενη συνάντηση της προεδρίας της ομάδας του Μινσκ που αφορά το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ Α

    Δεκαοκτώ νέα κρούσματα του ιού της Γρίπης Α επιβεβαιώθηκαν κατά το τελευταίο εισοσιτετράωρο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 135.

    Ενδεκα από τα νέα κρούσματα αφορούν Κύπριους. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας διερευνήθηκαν εργαστηριακά 50 άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

    Μέχρι σήμερα έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά συνολικά 304 άτομα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής. Σε 135 από αυτά επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η διάγνωση της Γρίπης Α (Η1Ν1).

    Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κοινότητα. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει το χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

    [04] ΤΕΝΙΣ - DAVIS CUP: ΚΥΠΡΟΣ-ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Οι προετοιμασίες ενόψει της συνάντησης Κύπρου - Ιρλανδίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ντέϊβις, γνωστό ως Davis Cup, έχουν τελειώσει και το τριήμερο 10-12 Ιουλίου, οι φίλοι του αθλήματος αναμένεται να ζήσουν μοναδικές στιγμές στο Εθνικό Κέντρο Τένις (EKT) ενισχύοντας την Εθνική Ομάδα Αντισφαίρισης Κύπρου στους δύσκολους αγώνες της.

    Η Εθνική Κύπρου δηλώνει, παράλληλα, πανέτοιμη για την συνάντηση με στόχο τη νίκη που θα τη φέρει πιο κοντά στην άνοδο της στην Α` κατηγορία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τη συνάντηση Κύπρου - Ιρλανδίας, στο πλαίσιο του 2ου Ομίλου του Davis Cup, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντισφαιρίσεως Κύπρου (ΟΑΚ) Φίλιος Χριστοδούλου είπε ότι το άθλημα του τένις είναι άθλημα για όλους και κοινή διαπίστωση από τις προηγούμενες συναντήσεις, είναι πως η προσέλευση στο ΕΚΤ θα είναι μαζική και οικογενειακή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 7 July 2009 - 15:29:13 UTC