Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΓΡΙΠΗ Α - ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Συγκλίσεις αλλά και διαφωνίες σε σημαντικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διαπιστώνει η ε/κ πλευρά, η οποία ανέμενε περισσότερα βήματα προόδου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι μια σχετική πρόοδος έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, εντούτοις συνολικά η ε/κ πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη.

    «Αναμέναμε να γίνονταν περισσότερα βήματα προόδου. Σε διάφορα ζητήματα έχουν επιτευχθεί συμφωνίες και συγκλίσεις, σε πολλά άλλα όμως έχουν διαπιστωθεί διαφωνίες και αποκλίσεις και ιδιαίτερα σε μερικά σημαντικά από αυτά», ανέφερε ο Εκπρόσωπος, σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών του 281 Τάγματος Πεζικού στη Βυζακιά.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αποτιμώντας τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων θα λέγαμε πως παρά το γεγονός ότι μια σχετική πρόοδος έχει επιτευχθεί, εντούτοις συνολικά δεν είμαστε ικανοποιημένοι».

    Ωστόσο, ανέφερε ότι παρά τη μη ικανοποιητική πρόοδο, «εμείς θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά στις διαπραγματεύσεις», σημειώνοντας ότι «άλλωστε, άλλη οδός και άλλος τρόπος για την επίτευξη λύσης δεν υπάρχει, εκτός από τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κυπριακές κοινότητες».

    Διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, με συνέπεια σε αρχές, αποφασιστικότητα και ευελιξία, για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση.

    «Θα συνεχίσουμε να στηριζόμαστε στις αρχές λύσης του προβλήματος. Στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που είναι ο μεγάλος, ο ιστορικός συμβιβασμός των δύο κοινοτήτων. Είμαστε έτοιμοι και επιδιώκουμε την επίτευξη συνολικής, αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, που θα είναι λύση συμβιβαστική, θα στηρίζεται όμως σε αρχές γι αυτό και θα είναι λειτουργική και βιώσιμη», πρόσθεσε.

    Εξέφρασε τη θέση ότι η αδυναμία επίτευξης λύσης όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργεί απαισιοδοξία και έλλειψη πίστης στην επιτυχία του αγώνα μας, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ενότητα και σκληρή προσπάθεια, ηγεσίας και λαού.

    «Και δεν μπορεί, το δίκαιο θα κατισχύσει. Η Κύπρος και ο λαός της, θα επανενωθούν. Ξανά μαζί, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, μπορούν να οικοδομούν το κοινό τους μέλλον σε μια ελεύθερη, κοινή, ειρηνική πατρίδα, χωρίς ξένους στρατούς», συνέχισε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η εισβολή του Αττίλα, ήταν το αποκορύφωμα των σχεδίων και των συνωμοσιών ξένων αντικυπριακών κύκλων σε βάρος της Κύπρου.

    «Σχεδιασμοί, οι οποίοι άρχισαν πολλά χρόνια πριν το 1974. Οι παγίδες που στήθηκαν ενάντια στο λαό και την πατρίδα μας, ήταν πάρα πολλές. Δυστυχώς, εδώ στην Κύπρο βρέθηκαν κύκλοι που με την ακροδεξιά, φασιστική δράση τους, έριξαν την πατρίδα μας μέσα σ αυτές. Το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β ήταν το αποκορύφωμα της δράσης αυτών των κύκλων, που άνοιξε την κερκόπορτα στη συμφορά», συνέχισε.

    Υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει η καλή γνώση της ιστορίας, λέγοντας ότι από αυτήν, όταν ορθά την προσεγγίζουμε και τη διαβάζουμε, αντλούμε διδάγματα που μπορούν να προσανατολίζουν ορθά την πολιτική μας, τις αποφάσεις μας και τη δράση μας.

    «Είναι η σύγχρονη κυπριακή ιστορία που μας υποδεικνύει ότι πρέπει πάντοτε η πολιτική μας να στηρίζεται σε αρχές και παράλληλα, ότι πρέπει να διέπεται από ρεαλισμό. Οι πατριωτικές κορώνες και τα μεγάλα ανεδαφικά λόγια, όχι μόνο δεν βοήθησαν ποτέ το λαό μας, αλλά αποτέλεσαν το Δούρειο Ιππο για την άλωση της πατρίδας μας», είπε.

    Η πολιτική της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, καθοδηγείται από συνέπεια σε αρχές, ρεαλισμό, ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή στην υλοποίηση των στόχων του αγώνα για λύση και επανένωση.

    Στην ομιλία του, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι πληγές από την κυπριακή τραγωδία δεν πρόκειται να κλείσουν ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, αλλά θα επουλωθούν όταν υπάρξε δικαίωση, δηλαδή αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, άρση της κατοχής, επανένωση της Κύπρου στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Δικαίωση, συνέχισε, σημαίνει διασφάλιση όλων εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέπουν στο λαό, να ζει σε συνθήκες ελευθερίας, μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας, σημαίνει δημιουργία μιας πατρίδας στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες να γίνονται σεβαστές για όλους, σημαίνει ο λαός να είναι πραγματικός αφέντης στον τόπο του χωρίς κανένας ξένος να έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

    «Αυτά είναι τα ζητούμενα των ακάματων προσπαθειών και των αγώνων μας για λύση του Κυπριακού. Αυτοί είναι οι στόχοι της πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη λύση του Κυπριακού. Γι αυτή τη λύση, ο Πρόεδρος άρχισε σκληρή και συνεχή προσπάθεια από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Είναι μέσα από τις δικές του πρωτοβουλίες που τερματίστηκε η στασιμότητα και επανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

    Προειδοποίησε ότι τα αδιέξοδα και η στασιμότητα δεν ευνοούν τη λύση, αλλά τη διχοτόμηση, λέγοντας πως «η διχοτόμηση αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για το παρόν και το μέλλον της χώρας και του λαού μας, γι αυτό και είναι καταδικαστέα, απορριπτέα και μη αποδεκτή».

    Αναφερόμενος στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες του 281 Τάγματος Πεζικού, είπε ότι προδομένοι, ανεπαρκώς εξοπλισμένοι, σε συνθήκες αποδιοργάνωσης προσπάθησαν με χιλιάδες νέους της γενιάς τους να αποτρέψουν τα χειρότερα.

    «Δυστυχώς, δεν κατάφεραν να τα αποσοβήσουν. Το μέγεθος της προδοσίας ήταν πολύ μεγάλο και το κόστος που πλήρωσε και πληρώνει ο λαός μας, πολλαπλάσιο μεγαλύτερο», πρόσθεσε.

    Το τίμημα, είπε ο κ. Στεφάνου, το οποίο πλήρωσε το 281 Τάγμα Πεζικού, είναι βαρύ με δεκατρείς πεσόντες ήρωες, δύο αξιωματικούς και έντεκα οπλίτες αλλά και εννιά αγνοούμενους μαχητές, που χάθηκαν στο πεδίο του άνισου πολέμου, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

    Ανέφερε ακόμη ότι όλο το οδοιπορικό της δράσης του Τάγματος, τις κακουχίες, τους κινδύνους και τις μάχες που έδωσε, αλλά και για το ρόλο που προσπάθησαν να του προσδώσουν οι πραξικοπηματίες αξιωματικοί του, τα κράτησε για την ιστορία ο Φίλιππος Καρατσιόλης, ο οποίος συγκέντρωσε τις θύμισες του σε ένα μικρό βιβλιαράκι.

    «Αυτό αποτελεί φόρο τιμής για όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους αντιπαλεύοντας την προδοσία, για όλους όσοι αγνοούνται ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο και φέρουν για πάντα μαζί τους ανεξίτηλα τα σημάδια της συμφοράς. Είναι το βιβλίο αυτό μια κατάθεση ψυχής, που ζωντανεύει την ιστορία και συντηρεί στη μνήμη τα ιστορικά γεγονότα», κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η τουρκική αδιαλλαξία και η ανοχή που επιδεικνύουν έναντι της Τουρκίας οι ισχυροί της γης κρατούν για 35 έτη το κυπριακό πρόβλημα σε εκκρεμότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    ``Σήμερα ο στόχος του αγώνα μας είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, λύσης που θα αναιρεί τις τραγικές συνέπειες του δίδυμου εγκλήματος του Ιούλη του 1974``, τόνισε ο κ. Καρογιάν, σε μνημόσυνο που έγινε από το σωματείο ``Μάρκος Δράκος``, στην εκκλησία Αγίου Παύλου Λευκωσίας, για τους πεσόντες στις μάχες του Αγίου Παύλου, του Αγίου Δομετίου και περιοχής του Λήδρα Πάλας κατά την τουρκική εισβολή.

    ``Μόνον με τη δικαίωση του αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση των δικαίων και των δικαιωμάτων της Κύπρου και του λαού μας``, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``θα έλθει η δικαίωση της θυσίας των ηρώων και των μαρτύρων μας`` και ``θα δικαιωθεί και η θυσία των ηρωο-μαρτύρων που σήμερα τιμούμε``.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΓΡΙΠΗ Α - ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

    Δεκατέσσερα νέα κρούσματα του ιού της Γρίπης Α (Η1Ν1) επιβεβαιώθηκαν κατά το τελευταίο εισοσιτετράωρο και μέχρι τις 8 σήμερα το πρωί, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 109. Οκτώ από τα νέα κρούσματα αφορούν Κύπριους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά συνολικά 240 άτομα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής. Σε 109 από αυτά επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η διάγνωση της Γρίπης Α (Η1Ν1).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 5 July 2009 - 9:29:12 UTC