Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΑΜ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [02] ΣΙΟΥΦΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΓΡΙΠΗ Α - ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΕ - ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • [01] ΥΠΑΜ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Ο μόνος τρόπος για να δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων μας και η σκληρή δοκιμασία όσων έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα μέσα στη λαίλαπα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974, η οποία ακολούθησε το επάρατο και προδοτικό πραξικόπημα, είναι η οριστική λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Αυτό τόνισε το Σάββατο ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, σε ομιλία του κατά την κηδεία του Πέτρου Χατζημιχαήλ Κκαΐλη, στρατιώτη του 316 Τάγματος Επιστράτευσης ο οποίος σκοτώθηκε κατά την τουρκική εισβολή και τα λείψανα του οποίου ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA.

    ``Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, εργαζόμενοι με ειλικρίνεια και δείχνοντας, μέσα από τις προτάσεις που καταθέτουμε, την πολιτική μας βούληση για ένα έντιμο συμβιβασμό με σταθερό γνώμονα, το καλώς νοούμενο συμφέρον ολόκληρου του κυπριακού λαού``, είπε ο κ. Παπακώστας.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά αγωνίζεται για λύση που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει την Κύπρο, στο πλαίσιο μιάς διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    ``Η λύση αυτή πρέπει να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα του κράτους, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια και να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Θα πρέπει επίσης, να είναι συμβατή με τις αρχές και της αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση``, ανέφερε ο ΥΠΑΜ, προσθέτοντας ότι ``την ίδια στιγμή εμμένουμε στην αρχική μας θέση, ότι η διαδικασία λύσης του Κυπριακού ανήκει στους Κυπρίους και πρέπει να διεξαχθεί χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες``.

    Αναφερόμενος στην απόφαση για διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, ο κ. Παπακώστας είπε ότι η σχετική συμφωνία αποτελεί θετική εξέλιξη και αναζωογονεί την αισιοδοξία μας για συνολική λύση του Κυπριακού, η οποία αποτελεί τελικό και σταθερό όραμά μας. ``Γιατί, η διάνοιξη οδοφραγμάτων δεν σημαίνει και λύση του εθνικού μας προβλήματος. Ενισχύει όμως την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες και συμβάλλει στη δημιουργία καλού κλίματος, ενόσω οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται``, συμπλήρωσε.

    Σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Παπακώστας παρατήρησε πως τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί κάποια βήματα που μπορούν να χαρακτηριστούν θετικά.

    Επεσήμανε όμως ότι το λεπτό ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων, δεν αποτελεί μόνο θέμα εκταφών και ταυτοποιήσεων, καθώς πρόκειται για την πιο δραματική πτυχή της τραγωδίας, που βιώνει ο λαός μας από το 74. ``Οι οικογένειές τους έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να πληροφορηθούν και για την τύχη των δικών τους``, είπε.

    ``Αυτή είναι η θεώρηση που έχει η Κυβέρνησή μας για αυτό το θέμα, που προκαλεί αβάστακτο ανθρώπινο πόνο. Γι αυτό, δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε, ώστε η Τουρκία, τηρώντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2001, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ανοίγοντας τα αρχεία του στρατού και των άλλων υπηρεσιών της, ώστε να δοθούν τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στη πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας``, κατέληξε.

    [02] ΣΙΟΥΦΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Χαιρετισμό προς τους ``αδελφούς Κυπρίους`` απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Σιούφας, για το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το οποίο συντάσσονται στον αγώνα υπέρ της επιστροφής των ``αιχμαλώτων`` -όπως είπε- μαρμάρων του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    ``Είναι η πρώτη απόφαση Βουλής των Αντιπροσώπων, που συντάσσεται στον αγώνα που γίνεται σ` ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα με μεγαλύτερη ένταση την τελευταία περίοδο, ώστε τα ``αιχμάλωτα`` σύμβολα του πολιτισμού μας στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψουν εδώ, όπου δημιουργήθηκαν``, είπε ο κ. Σιούφας από το βήμα της Βουλής, μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος της κυπριακής Βουλής, το οποίο ελήφθη στις 2 Ιουλίου 2009.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΓΡΙΠΗ Α - ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

    Δώδεκα νέα κρούσματα του ιού της Γρίπης Α (Η1Ν1) επιβεβαιώθηκαν κατά το τελευταίο εισοσιτετράωρο ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 95. Επτά από τα νέα κρούσματα αφορούν Κύπριους.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει πως μέχρι σήμερα, έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά συνολικά 211 άτομα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής. Σε 95 από αυτά επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η διάγνωση της Γρίπης Α (Η1Ν1).

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΕ - ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Καθώς οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2009 πλησιάζουν προς το τέλος τους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Ουράνιος Ιωαννίδης χαρακτηρίζει την κυπριακή συμμετοχή στην Πεσκάρα ως ``απόλυτα πετυχημένη``.

    Οπως μεταδίδουν οι απεσταλμένοι της ΕΑΚ Ιακώβος Κακουρής και Παντελης Μιχαηλάς, η Πεσκάρα θεωρείται η πιο πετυχημένη διοργάνωση Μεσογειακών για την Κύπρο, λόγω της κατάκτησης οκτών μεταλλίων, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

    «Πριν έρθουμε στην Πεσκάρα είχαμε ανακοινώσει τους τρεις πιο σημαντικούς στόχους μας. Την αξιοπρεπή αγωνιστική παρουσία των αθλητών μας για την οποία θέλω να πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε πλήρως. Είχαμε τονίσει επίσης ότι θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους αθλητές να αποκομίσουν εμπειρίες που πιστεύω ότι είναι τεράστιο κέρδος. Κι είχαμε προσδιορίσει τη διεκδίκηση μεταλλίων με την κατάκτηση τουλάχιστον επτά, όσα κερδίσαμε πριν τέσσερα χρόνια στην Αλμερία κι αν είναι δυνατόν, ολόκληρη η ομάδα να κάνει ένα βήμα παραπάνω``, αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 4 July 2009 - 9:29:11 UTC