Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΖΕΡΙΧΟΥΝ
  • [03] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [04] ECTAA - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΓΡΙΠΗ Α

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι εμείς δεν θέλουμε να σταματήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «θέλουμε να προχωρήσει αλλά να προχωρήσει υπό τις σωστές προϋποθέσεις, υλοποιώντας τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «σήμερα έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη ανάγνωση πάνω στο εδαφικό, τις εδαφικές αναπροσαρμογές».

    «Μπήκε κάτω η φιλοσοφία των δύο πλευρών πάνω σε αυτά τα ζητήματα και θα προχωρήσουμε από την ερχόμενη εβδομάδα στο θέμα ασφάλειας και σιγά σιγά θα ανακοινώνουμε τι κάνουμε πάρα πέρα», πρόσθεσε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι «έχουμε καθορίσει τις συναντήσεις του καλοκαιριού, τις ημερομηνίες, και θα επανέλθουμε το Σεπτέμβριο».

    Ερωτηθείς ποίο είναι το συμπέρασμα από την πρώτη ανάγνωση για το εδαφικό, είπε ότι «δεν έχει συμπεράσματα προς το παρόν».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι σε αυτό το στάδιο δεν θα δώσουμε χάρτες και ενώ ο καθένας είπε τις απόψεις του για τα κριτήρια που νομίζει ότι πρέπει να χαρακτηρίζουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές αποφύγαμε και για λόγους εάν θέλετε και ευνόητους».

    «Φανταστείτε τώρα να σας έλεγα ότι εμείς ζητήσαμε τις τάδε περιοχές και οι Τουρκοκύπριοι τις τάδε. Πού θα πάει αυτή η υπόθεση; Θα γίνει καθημερινό θέμα συζήτησης χωρίς να έχουμε καταλήξει πουθενά», σημείωσε.

    «Άρα», πρόσθεσε, «εγώ καλώ τον κόσμο να είναι ψύχραιμος, να γνωρίζει, επαναλαμβάνω, ότι υπερασπιζόμαστε και αρχές και τα συμφέροντα, κατά τη δική μου εκτίμηση, και των δύο κοινοτήτων και να αναμένουμε στο ακουστικό. Δεν θα μείνει τίποτε κρυφό στο κάτω κάτω».

    «Όμως», συνέχισε, «γίνεται μια διαπραγμάτευση η οποία πρέπει να είναι σοβαρή και σοβαρή διαπραγμάτευση δεν σημαίνει κάθε τί που λέγεται κάθε φορά να το δίνουμε στη δημοσιότητα».

    Κληθείς να σχολιάσει το ότι κάποια κόμματα θεωρούν ότι επιχειρείται από το διεθνή παράγοντα μια διασύνδεση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κατά τρόπο που να ευνοηθεί η Τουρκία σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της, καθώς επίσης και το ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού συνέστησε ψυχραιμία, είπε ότι «πολύ περισσότερο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συστήσει ψυχραιμία».

    «Δεν είναι κρυφό ότι υπάρχουν κάποιοι στο διεθνή χώρο που θα ήθελαν σώνει και καλά να προχωρήσει η Τουρκία αλλά εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει πάση θυσία και με ζημία στην Κύπρο», είπε.

    Τόνισε ότι «οι θέσεις μας είναι πολύ γνωστές», και επανέλαβε ότι θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο «για να κουβεντιάσουμε και αυτό το θέμα της δικής μας στρατηγικής σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

    «Εμείς δεν θέλουμε να σταματήσει η Τουρκία, δεν είναι αυτό που θέλουμε, θέλουμε να προχωρήσει αλλά να προχωρήσει υπό τις σωστές προϋποθέσεις, υλοποιώντας τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε.

    «Αυτή είναι η θέση μας και αυτή θα τηρήσουμε», τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ για το Κυπριακό, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την χώρα του, οι οποίες θα μπορούσε να ερμηνευθούν ως έμμεσα εκβιαστικές από τη δική μας πλευρά, είπε: «φανταστείτε να αρχίσω τώρα, μόλις άρχισε η Σουηδική Προεδρία να τα βάλλω με τον κ. Μπιλντ».

    «Ότι έχουμε θα τα πούμε στον κ. Μπιλντ, θα τα πούμε και στον Πρωθυπουργό και γενικότερα στην Προεδρία παρά να σπεκουλάρουμε για διάφορα και να δίνουμε τις δικές μας ερμηνείες, καμιά φορά και ολίγον τι αυθαίρετα», είπε.

    «Διότι», πρόσθεσε, «ο κ. Μπιλντ τόνισε ότι πρέπει η Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και για το πρωτόκολλο της Άγκυρας που αφορά την Κύπρο».

    Ανέφερε επίσης ότι «από εκεί και πέρα, δεν κρύβει τη συμπάθεια του ο κ. Μπίλντ ή η σουηδική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Αυτό είναι γνωστό», σημείωσε.

    Τόνισε ότι «δεν μας νοιάζει αν συμπαθεί την Τουρκία, εκείνο που μας νοιάζει εμάς είναι αυτό να μη γίνεται σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    «Σας διαβεβαιώ ότι έχουμε και γνώση και μέσα από τη σχέση μας με τη σουηδική κυβέρνηση χειριζόμαστε το θέμα», είπε.

    [02] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΖΕΡΙΧΟΥΝ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συνέχισαν και ολοκλήρωσαν την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το κεφάλαιο του εδαφικού και συμφώνησαν όπως στην επόμενη συνάντησή τους, στις 9 Ιουλίου, αρχίσουν τη συζήτηση για το κεφάλαιο της ασφάλειας.

    Οπως δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, μετά την 35η συνάντηση των Χριστόφια-Ταλάτ, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν αρχικά ένα διευρυμένο τετ-α-τετ με τη συμμετοχή και των δύο συμβούλων τους, Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, για μιάμιση ώρα. Στη συνάντηση αυτή συζήτησαν για την πρόοδο στο θέμα της συμφωνίας για διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη Κόκκινα.

    Ακολούθως, πρόσθεσε, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση κατά την οποία συνεχίστηκε η αρχική ανταλλαγή απόψεων για το κεφάλαιο του εδαφικού.

    Οι δύο ηγέτες, είπε ο κ. Ζεριχούν, αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την πρώτη εξέταση για το κεφάλαιο του εδαφικού. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου κατά την οποία θα αρχίσει η συζήτηση για το κεφάλαιο της ασφάλειας.

    Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν σήμερα τις ημερομηνίες των επόμενών τους συναντήσεων μέχρι και τον Οκτώβριο. Χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν σχεδόν δέκα συναντήσεις.

    [03] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει μετά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, προκειμένου να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ολόκληρο το νησί, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Σουηδίας στην Κύπρο Ινγκεμαρ Λίνταλ, προσθέτοντας πως και οι δυο πλευρές στο νησί είναι ανοικτές σε μια «κατάλληλη εμπλοκή της ΕΕ» στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να βοηθήσει με την εμπειρογνωμοσύνη της, κάτι που έχει ήδη πράξει σε κάποιο βαθμό.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λίνταλ, του οποίου η χώρα ανέλαβε την 1η Ιουλίου την προεδρία της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2009, ανέφερε πως η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού είναι κυπριακή και στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ερωτηθείς εάν θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις και από την ΕΕ στο πλαίσιο μιας λύσης, είπε πως το γεγονός πως η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ αποτελεί από μόνο του εγγύηση.

    Αναφορικά με την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Λίνταλ σημείωσε πως «αυτό αποτελεί πρόβλημα» και πρόσθεσε: όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχώς υπενθυμίζουμε στην τουρκική Κυβέρνηση ότι πρέπει να εφαρμόσουν το Πρωτόκολλο και να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της ΕΕ».

    Για το θέμα του ανοίγματος και άλλων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της Σουηδικής Προεδρίας, ο Σουηδός Πρεσβευτής ανέφερε πως υπάρχουν τρία κεφάλαια που θα μπορούσαν να ανοίξουν, συγκεκριμένα αυτά της Κοινωνικής Πολιτικής, του Περιβάλλοντος και του Ανταγωνισμού.

    [04] ECTAA - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΓΡΙΠΗ Α

    Ο Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκή Ενωσης Συνδέσμων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Διοργανωτών Ταξιδίων (ECTAA) Ακης Κελεπέσιης θεωρεί ότι είναι αχρείαστο να μετρούνται καθημερινά πόσα κρούσματα υπάρχουν στην Κύπρο ή παγκόσμια.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Κελεπέσιης αναφέρει ότι ``σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν συμβαίνει αυτό`` και διερωτάται ``αν αντιλαμβανόμαστε ότι το κακό που κάνουμε στην οικονομία και στην Κύπρο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Γρίπης Α``.

    ``Σκοτώνουμε μόνοι μας τον τουρισμό της Κύπρου, σύντομα θα κλείσουμε εστιατόρια, Night Clubs, discos. Σε λίγο θα δημιουργούμε στρατιές ανέργων και ένα κόσμο φοβισμένο, που δεν θα βγαίνει από το σπίτι του``, είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 2 July 2009 - 15:29:23 UTC