Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΔΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΡΙΠΗ Α
  • [03] ΧΑΚ ΧΑ ΜΕΤΑΞΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΔΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

    Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο η επίσημη τελετή επίδοσης των Πράξεων Διορισμού του Προέδρου και των Μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι ασκώντας τα δικαιώματα και τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα διόρισε στην ΕΔΥ τους Παύλο Παπαγεωργίου ως Πρόεδρο, και τα Μέλη Σοφοκλή Χατζηγιάννη, Ανδρέα Παπαδόπουλο, Χριστόφορο Χριστοφόρου και Κατερίνα Φλουρέντζου - Μελισσηνού.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Παπαγεωργίου και το μέλος της Σοφοκλής Χατζηγιάννης συμμετείχαν και στην προηγούμενη Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ως μέλη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην ομιλία του εξέφρασε την πεποίθηση ότι έγινε επιλογή κατάλληλων ανθρώπων για τη συγκρότηση της ΕΔΥ και ότι η απόφαση βασίσθηκε στις εγνωσμένες ικανότητες, στην πείρα και στο ήθος των διορισθέντων. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθούν επάξια στα καθήκοντα τους.

    Πρόσθεσε ότι ο διορισμός σε ανώτερες δημόσιες θέσεις αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τους διοριζόμενους, όμως ταυτόχρονα, προϋποθέτει ανάθεση βαρύτατων ευθυνών και υποχρεώσεων.

    «Επιφορτίζεστε με τη μεγάλη ευθύνη να εμπεδώσετε την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα στους διορισμούς, τις προαγωγές και τις μεταθέσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Με την εμπέδωση πνεύματος αξιοκρατίας θα βοηθήσετε τη δημόσια υπηρεσία της πατρίδας μας να γίνει ακόμη πιο αποδοτική ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται όσο το δυνατό καλύτερα και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο κράτος και βέβαια καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή διακυβέρνηση ενός σύγχρονου κράτους είναι η λειτουργία μιας παραγωγικής και αποτελεσματικής δημόσιας υπηρεσίας, η οποία να σέβεται και να εξυπηρετεί γρήγορα, αποτελεσματικά και ισότιμα όλους τους πολίτες και κατοίκους της.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ επιτάσσει την οικοδόμηση μιας δημόσιας υπηρεσίας με κεντρικό της στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη, μια υπηρεσία αποκεντρωμένη, με μειωμένο διοικητικό κόστος, αποτελεσματική, ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες και αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να λειτουργήσει παραγωγικά.

    Δήλωσε ότι για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, πρέπει να επικρατεί υψηλό αίσθημα ευθύνης, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, «διότι με μια αξιοκρατική δημόσια υπηρεσία που να λειτουργεί με κανόνες χρηστής διοίκησης ο τόπος θα πάει ακόμη πιο μπροστά».

    Υπενθύμισε παράλληλα ότι η ΕΔΥ ενεργεί με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους ως ανεξάρτητη υπηρεσία, ανεπηρέαστη από προσωπικές, κομματικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές, φυλετικές, πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες προκαταλήψεις και σκοπιμότητες.

    «Η μόνη εξάρτησή σας είναι από τις επιταγές του Συντάγματος, των Νόμων του κράτους και βέβαια από τη συνείδησή σας. Να είστε δίκαιοι. Να εφαρμόζετε πιστά τις νομοθεσίες και τις Γενικές Αρχές του Διοικητικού Δικαίου. Οι αποφάσεις σας θα πρέπει να έχουν ως βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος της δημόσιας υπηρεσίας, του λαού και του τόπου», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΔΥ.

    Συμπλήρωσε ότι με ορθές και δίκαιες αποφάσεις στους διορισμούς, στις προαγωγές, στις μεταθέσεις, στις αποσπάσεις και στις πειθαρχικές ποινές η ΕΔΥ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της λειτουργίας της κρατικής μηχανής και στην εμπέδωση του αισθήματος δικαίου των πολιτών.

    «Αυτή η Ε.Δ.Υ. επωμίζεται με τη σημαντική αποστολή της εξάλειψης της παγιωμένης αντίληψης ότι αν ο πολίτης δεν έχει μέσο δεν μπορεί να διορισθεί ή να προαχθεί», σημείωσε ο Πρόεδρος.

    Ζήτησε επίσης από τη νέα ΕΔΥ εισηγήσεις και προτάσεις για τις όποιες αλλαγές απαιτούνται στις πρακτικές, στις διαδικασίες και στις πρόνοιες του Νόμου έτσι ώστε να επιτευχθεί επίσπευση των διαδικασιών, περισσότερη ευελιξία στη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας, καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και κατάργηση των ισοπεδωτικών εκθέσεων αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπρόσθετα, ανέφερε, πρέπει να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των σχεδίων υπηρεσίας ώστε να συνάδουν με τις σύγχρονες ανάγκες και το επίπεδο ευθύνης της κάθε θέσης.

    Ο νέος Πρόεδρος της ΕΔΥ Παύλος Παπαγεωργίου, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε την επιθυμία της νέας Επιτροπής να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ΕΔΥ.

    «Θέλω κύριε Πρόεδρε και θέλουμε όλοι μαζί με το έργο που θα επιτελέσουμε αυτή την εξαετία, να φέρουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στην ΕΔΥ και να αισθάνεστε δικαιωμένος για την επιλογή που έχετε κάνει σήμερα», ανέφερε.

    Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι οι αρχές της αξιοκρατίας, της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης θα αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές κατά την άσκηση των καθηκόντων της Επιτροπής. Σημείωσε, παράλληλα, ότι κάθε υποψήφιος που θα παρουσιάζεται για πρόσληψη θα κρίνεται ακριβώς με τα ίδια κριτήρια που θα κρίνονται όλοι, χωρίς να έχει σημασία, ούτε να επηρεάζει την ΕΔΥ με οποιονδήποτε τρόπο η καταγωγή του, η πολιτική του ιδεολογία, η οικονομικής του κατάσταση ή τυχόν σχέσεις του με ανώνυμους ή επώνυμους άρχοντες.

    Ο νέος Πρόεδρος της ΕΔΥ είπε ότι θεωρεί την επιλογή αυτή του Προέδρου πρόσκληση και πρόκληση για την προσφορά ουσιαστικών υπηρεσιών στον τόπο. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε άμεση και συνεχή επαφή με τα θέματα της Δημόσιας Υπηρεσίας από το 1974 από τα διάφορα τιμητικά αξιώματα που του ανατέθηκαν κατά το διάστημα αυτό.

    Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα και έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα για αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η λειτουργία της ΕΔΥ, αρκετά από τα οποία έγιναν με την βοήθεια του νυν Προέδρου Χριστόφια όταν κατείχε το λειτούργημα του Προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων. Μεταξύ αυτών, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, είναι η επέκταση του θεσμού των γραπτών εξετάσεων και στις κλίμακες Α8-Α10-Α11, δηλαδή στις κλίμακες, όπου απαιτείται η κατοχή πανεπιστημιακού διπλώματος για να είναι κάποιος υποψήφιος. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι έχουν επίσης καταργηθεί σε πολλές κατηγορίες αρκετές χρονοβόρες συμβουλευτικές επιτροπές που καθυστερούσαν την πλήρωση των θέσεων, η οποία απαιτείται να είναι σύντομη και διαφανής.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα που ταλανίζουν ακόμα την ΕΔΥ, ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε για το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Οπως είπε, χωρίς να εκτελούν τα καθήκοντα που τους επιβάλει ο νόμος, οι αξιολογούντες λειτουργοί, αξιολογούν πέραν του 90% των δημοσίων υπαλλήλων ως εξαίρετους, χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε ότι αυτό το πρόβλημα δημιουργεί εμπόδιο στην άσκηση της εξουσίας την ΕΔΥ ειδικά στο θέμα των προαγωγών. Είπε, επίσης, ότι το θέμα θα μελετηθεί σε βάθος, θα ζητηθεί συμβουλή από εμπειρογνώμονες και η ΕΔΥ θα έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπισή του.

    Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε ακόμα στο πρόβλημα των μεταθέσεων και είπε ότι τα τελευταία έξι χρόνια οι μεταθέσεις επιτυγχάνονται κατά κύριο λόγο όταν υπάρχει η συγκατάθεση του άμεσα ενδιαφερομένου υπό μετάθεση υπαλλήλου, ενώ στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις που η επιτροπή αποφάσισε τις μεταθέσεις δυστυχώς δεν υλοποιούνται. Πρόσθεσε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις αρχίζουν οι υπάλληλοι να αρρωσταίνουν, να παρουσιάζουν πιστοποιητικά ασθενείας τα οποία να επαναλαμβάνονται και στο τέλος να ματαιώνεται η μετάθεση. Και αυτό το θέμα είπε, πρέπει να μελετηθεί σοβαρά και να εισαχθούν αντικειμενικά κριτήρια για τις μεταθέσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΡΙΠΗ Α

    Το μήνυμα ότι παρά τον αριθμό των κρουσμάτων του ιού της νέας γρίπης (Η1Ν1) δεν πρέπει να υπάρχει λόγος για περιττή ανησυχία, επανέλαβε την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, καλώντας παράλληλα το κοινό να αποφεύγει την επαφή με άτομα που έχουν ήδη συμπτώματα και να τηρεί όλους τους κανόνες προφύλαξης.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και κληθείς να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη νέα γρίπη, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «συνεχίζει κόσμος να επισκέπτεται τα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές» πράγμα που, όπως υπέδειξε, «είναι το σωστό και αυτό που πρέπει να γίνεται, για τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα» δηλαδή, «έγκαιρη διάγνωση και σωστά μέτρα προφύλαξης».

    «Απευθύνω το μήνυμα ότι παρά τον αριθμό των κρουσμάτων, την πίεση αλλά και την αυξημένη δουλειά με την οποία έχει επιφορτιστεί η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, δεν υπάρχει λόγος περιττής ανησυχίας» είπε ο Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως είναι γνωστό πλέον ότι ο ιός έχει εμφανιστεί σε πάρα πολλές χώρες και ότι το Υπουργείο Υγείας, ευρισκόμενο πάντα σε άμεση συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών χειρίζεται το θέμα με βάση τις οδηγίες και τους κανονισμούς που υιοθετούνται παγκοσμίως.

    [03] ΧΑΚ ΧΑ ΜΕΤΑΞΑΣ

    Σημαντικά έσοδα θα αποφέρουν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή του ΧΑΚ Νώντα Μεταξά, οι συμπληρωματικές συμφωνίες που υπεγράφησαν την Τετάρτη το πρωί στην Ελλάδα, μεταξύ ΧΑΚ και Χρηματιστηρίου Αθηνών για διεύρυνση του πλαισίου συνεργασίας τους.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μεταξάς, αναφερόμενος στην οριστική διευθέτηση των δικαιωμάτων του κυπριακού Αποθετηρίου για τις κυπριακές μετοχές που διαπραγματεύονται δευτερογενώς στην ελληνική αγορά, είπε ότι η συμφωνία αυτή κλείνει ``ένα μεγάλο κενό που υπήρχε`` και το οποίο δεν επέτρεπε στο ΧΑΚ, ``μέχρι σήμερα, να λαμβάνει δικαιώματα επί των συναλλαγών που διενεργούνταν στο ΧΑ για τις μετοχές των τραπεζών Κύπρου και Μαρφίν Λαϊκής``.

    Με την υπογραφή της συμφωνίας, πρόσθεσε ο κ. Μεταξάς, το ΧΑΚ θα λαμβάνει πλέον ένα ``αξιόλογο ποσοστό`` πάνω στην εκκαθάριση των καθημερινών συναλλαγών που διενεργούνται στο ΧΑ για τις δύο τραπεζικές μετοχές, δεδομένου, όπως είπε, της σημαντικής αξίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών, που πραγματοποιούν καθημερινά οι δύο μετοχές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 1 July 2009 - 17:29:15 UTC