Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΑΛΑΤ - ΜΙΛΕΤ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΑΛΑΤ - ΜΙΛΕΤ

    Εχουμε συμφωνήσει ότι η διαπραγμάτευση θα γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν είναι παραγωγικό ή εποικοδομητικό να διαπραγματευόμαστε από αέρος, μέσω των ΜΜΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει συνάντευξη του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σήμερα στην εφημερίδα ``Πολίτης``.

    Δυστυχώς,είπε, αυτό κάνει ο κ. Ταλάτ με τη συνέντευξή του σήμερα σε συγκεκριμένη εφημερίδα, αλλά και το τελευταίο διάστημα ``και αυτό δεν είναι παραγωγικό ή εποικοδομητικό``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ε/κ πλευρά, σημείωσε, ό,τι έχει να πει το λέει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. ``Για όλα τα πράγματα έχουμε τα επιχειρήματά μας, την τεκμηρίωσή μας και πρέπει να διαβεβαιώσω ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εν εκτάσει, πολύ συγκεκριμένα και πολύ λεπτομεριακά τα καταθέτουμε κάνοντας εκεί την διαπραγμάτευση και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε εάν θέλουμε τη διαπραγμάτευση``.

    Για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα, σημείωσε, και στη σημερινή συνέντευξη ο κ. Ταλάτ εκφράζει αμφιβολία εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το θάρρος να υπογράψει μια λύση, παρατήρησε ο κ. Στεφάνου για να πει ότι ``ο λαός, Ε/κ και Τ/κ, γνωρίζουν ποιος έχει θάρρος και ποιος μπορεί να υπογράψει λύση στο Κυπριακό προς όφελος του κυπριακού λαού. Ο λαός επίσης μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του για το ποιος έχει το θάρρος από τη διαπραγματευτική διαδικασία όλους αυτούς τους μήνες που διεξάγεται με τις θέσεις που καταθέτει ο καθένας και τη συμπεριφορά του``.

    Αυτός που συνήθως λέει τα λιγότερα και είναι εποικοδομητικός και σοβαρός στη διαπραγμάτευση, δείχνει ότι εμπιστεύεται τις δυνάμεις του, ξέρει τι στόχους έχει και πως μπορεί να τους ακολουθήσει, πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου ότι η επιστροφή της Μόρφου είναι κόκκινη γραμμή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τέτοιες προσεγγίσεις και δηλώσεις που προαποφασίζουν την ίδια τη διαπραγμάτευση λειτουργούν αντιπαραγωγικά. Εμείς, είπε, δεν θα ακολουθήσουμε αυτή τη μη παραγωγική διαδικασία. ``Φτάνουν τα προβλήματα που έχουμε στη διαπραγμάτευση έχοντας υπόψη τις θέσεις των δύο κοινοτήτων, δεν χρειάζεται να φορτώνουμε και άλλα προβλήματα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης``. Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι τα ζητήματα αυτά να συζητιούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη σήμερα του Βρετανού Υπατου Αρμοστή στην Κύπρο, Πίτερ Μίλετ στην εφημερίδα ``Αλήθεια``, είπε ότι δεν έχει αποφασίσει κανένας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αυτό επισημαίνει και ο Βρετανός κ. Μίλετ και αυτό είναι πραγματικότητα.

    Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι η ε/κ πλευρά έχει δηλώσει κατ` επανάληψη και είναι καταγεγραμμένο και σε ψηφίσματα του ΟΗΕ ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Εμείς θα αποφασίσουμε για το πως θα προχωρήσουμε, είπε σημειώνοντας ότι τώρα είμαστε σε μια φάση όπου οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων με τους συμβούλους τους συζητούν ξεχωριστά τα κεφάλαια ``και ακόμα έχουμε δουλειά μπροστά μας να κάνουμε``. Αρα, συνέχισε, εμείς θα αποφασίσουμε για το πως θα συνεχίσουμε ``και θα ήταν καλό κανένας να μην προτρέχει αυτής της διαδικασίας``.

    Οσον αφορά χρονοδιαγράμματα ή πότε θα γίνει κατορθωτή μια λύση, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο πως αυστηρά χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν. ``Θυμάστε τι έγινε το 2004. Υπήρχε εκεί χρονοδιάγραμμα και όταν τέλειωσε είχαμε δυστυχώς αποδεχθεί τη διαδικασία της επιδιαιτησίας τότε``. Οι ξένοι, είπε, έβαλαν τις δικές τους ``πινελιές`` σε ένα σχέδιο που δεν ήταν καν των δύο κοινοτήτων. ``Εμείς έχουμε αποκλείσει αυτή τη διαδικασία και το κάνει αποδεκτό αυτό το πράγμα ο διεθνές παράγοντας, ότι είναι ατελέσφορο να έχουμε και αυστηρά χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες επιδιαιτησίας``.

    Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, θέλει λύση το συντομότερο δυνατό και γνωρίζει πως ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ της προοπτικής της λύσης. ``Από την άλλη όμως πρέπει να ξέρουμε ότι κάτω από τον παράγοντα χρόνος δεν θα δεχθούμε την όποια λύση. Η λύση έχει κάποιες προδιαγραφές, έχουμε απαιτήσεις από τη λύση, η λύση θα πρέπει να κλείνει τις πληγές που άνοιξε η εισβολή και κατοχή``. Αρα, συνέχισε, οι δύο κοινότητες πρέπει να συνεργαστούν στο τραπέζι των συνομιλιών για να πετύχουμε αυτό το στόχο.

    Αυτό που προέχει και είναι καθοριστικό για να φθάσουμε σύντομα σε λύση, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, είναι οι εποικοδομητικές θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που υπηρετούν και εξυπηρετούν τη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Εάν οι θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι είναι τέτοιες που βοηθούν μπορούμε να φθάσουμε σύντομα σε λύση, εάν δεν είναι τέτοιες τότε και κάθε μέρα να διαπραγματευόμαστε, δεν θα φθάσουμε σε λύση ποτέ, σημείωσε.

    Σημασία δεν έχει η συχνότητα των συναντήσεων, αλλά τι καταθέτει ο καθένας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά με πολλή συνέπεια καταθέτει θέσεις με στόχο να φθάσουμε σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του κ. Μίλετ στην ίδια συνέντευξη, πως η Βρετανία δεν ρωτήθηκε για την άποψή της όσον αφορά την επιστροφή εδάφους των Βάσεων, όπως προνοούσε και το σχέδιο Ανάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει τελειώσει καν η πρώτη ανάγνωση στις διαπραγματεύσεις, άρα όλοι πρέπει να κάνουν υπομονή. ``Να συζητήσουμε, να δούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Να φτάσουμε και στη δεύτερη ανάγνωση, να δούμε πως προχωρούμε και όλα με τον καιρό τους και την ώρα τους``.

    Κληθείς να πει εάν στη συζήτηση για το εδαφικό επί του παρόντος τίθεται θέμα να συζητήσουμε επιστροφή εδαφών από τις Βρετανικές Βάσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι διαπραγματεύονται πρώτα οι δύο κοινότητες με στόχο μια συνολική λύση. ``Το κάθε πράγμα στην ώρα του και για τον καθένα στην ώρα του``.

    Σε ερώτηση αναφορικά με παλαιότερη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια μετά από μια συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη πως δεν θα περάσουμε στη φάση της δεύτερης ανάγνωσης αν δεν ολοκληρωθεί με το σωστό τρόπο η πρώτη ανάγνωση και εάν αυτή ισχύει, ο Εκπρόσωπος τόνισε πως γι αυτό είπε ότι κάθε πράγμα θα γίνει στον καιρό του. Για μπορέσουμε να πάμε στη δεύτερη φάση, είπε, πρέπει να αξιολογήσουμε και να περάσουμε από όλα τα κεφάλαια της πρώτης φάσης, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει.

    Σε παρατήρηση ότι η μέχρι τώρα πορεία δείχνει πως η πρώτη φάση δεν πάει καλά και ερωτηθείς εάν θα περάσουμε στη δεύτερη φάση ``ούτως ή άλλως`` ή ισχύει η προαναφερόμενη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είμαστε στη φάση που συζητούμε τα κεφάλαια, κάποια από τα οποία όπως το Περιουσιακό έχουν μείνει για συζήτηση στο τέλος. Αυτά τα πράγματα, ανέφερε, γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τους πρωταγωνιστές, υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία ``είναι κυπριακή`` και οι ηγέτες έχουν την ευχέρεια να ρυθμίζουν τα πράγματα με στόχο να βοηθήσουν τη διαπραγμάτευση και τη λύση του Κυπριακού.

    Κληθείς να πει εάν έχει ορισθεί συνάντηση του Αμερικανού Βοηθού ΥΦΕΞ Μάθιου Μπράιζα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, η συνάντηση θα γίνει την Τρίτη.

    Αξιολόγηση Τουρκίας ------------------- Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα έχει πει ο ίδιος, δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι εάν υπάρχει συνεργασία όλων μπορούμε να φτάσουμε σύντομα σε λύση. ``Εμείς δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να καθορίσουμε πότε, γιατί έτσι, ποιον μήνα κ.τ.λ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη κάποιες συγκυρίες που μπορεί να υπάρξουν, κάποια δεδομένα που υπάρχουν και εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε και αξιοποιούμε για να βοηθήσουμε τη διαπραγμάτευση και τις προσπάθειες λύσης, όπως είναι για παράδειγμα ο ερχόμενος Δεκέμβρης, η αξιολόγηση της Τουρκίας``.

    Η ε/κ πλευρά, είπε, εργάζεται στο φόντο αυτού του δεδομένου ώστε η ΕΕ και ο διεθνής παράγοντας να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία ώστε να συνεργαστεί για μια λύση προς όφελος του κυπριακού λαού. ``Εδώ είναι το κίνητρο της Τουρκίας, το εργαλείο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε και εργαζόμαστε``.

    Καρλ Μπίλντ - Τουρκία --------------------- Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Σουηδού ΥΠΕΞ Κάρλ Μπίλντ ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι στις προτεραιότητες όπως και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων και θα υπάρξει αντίκτυπος στην πορεία της όταν θα υπάρχουν εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι Κύπρος και Ελλάδα στηρίζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. ``Γιατί εδώ υπάρχει μοχλός άσκησης πίεσης στην Τουρκία, εδώ υπάρχει και κίνητρο για την Τουρκία``, η οποία - είπε - θα πρέπει να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της, εάν θέλει να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες.

    Ξεκαθάρισε όμως και πάλι ότι η στήριξη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ``δεν είναι λευκή επιταγή, δεν είναι άνευ όρων``. Αν αυτό συμβεί, είπε, αυτοκαταργείται και το κίνητρο που έχει η Τουρκία (να προχωρήσει) και θα περνά απλά τα κεφάλαια χωρίς να υλοποιεί τις υποχρεώσεις της παραπέμποντας στο Πρωτόκολλο της Αγκυρας και αλλού. Υλοποιώντας η Τουρκία αυτές τις υποχρεώσεις, συνέχισε, δημιουργείται μια συγκυρία που κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργηθεί και μια δυναμική για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας που είναι ο καθοριστικός παράγοντας και έχει το κλειδί της λύσης στα χέρια της.

    Γι αυτό εργαζόμαστε έχοντας υπόψη τον Δεκέμβρη για να λειτουργήσει η συγκυρία, ανέφερε ο κ. Στεφάνου σημειώνοντας ότι εξαρτάται και από την ίδια την Τουρκία και ζητώντας από την ΕΕ να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. ``Εδώ είναι πρώτιστα ο πολιτικός ρόλος της ΕΕ``. Αυτό συζήτησε ανάμεσα σε άλλα, είπε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 28 June 2009 - 11:29:11 UTC