Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΙΤΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΘΗΝΑ

    Κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα έχει το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αθήνα, για να παραστεί στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί επίσης με το μέλος της Βουλής των Αντιπρόσωπων των ΗΠΑ Dina Titus και με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

    Αργότερα, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως.

    Την Κυριακή ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στο Δήμο Υπάτης, για να παραστεί στην τελετή επετείου του ολοκαυτώματος, ενώ θα ανακηρυχθεί σε επίτιμο δημότη της πόλης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει από την Αθήνα την Κυριακή το απόγευμα.

    [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Ελλάδα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην τουρκική τηλεόραση. ``Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι οι δύο ηγέτες έχουν ξεκινήσει συνομιλίες. Θέλω να ελπίζω ότι θα καταλήξουν σε ένα σχέδιο, το οποίο θα το ονομάσουμε Κυπριακό Σχέδιο``, πρόσθεσε.

    Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας αποτελεί ανειλημμένη υποχρέωση της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι ``να ανοίξει, η Τουρκία, τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για κυπριακά προϊόντα είναι μια προϋπόθεση, την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει``. ``Και πάνω σε αυτή τη θέση της, η εμπειρία έχει δείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εμμένει, δεν αλλάζει``, συμπλήρωσε.

    Θέλω να εξηγήσω, όσο καλύτερα μπορώ, συνέχισε η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, ότι η Ευρώπη είναι μία, οι χώρες-μέλη της ΕΕ, κάθε μία και μέσα σε αυτές και η Κύπρος, έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα. Οι χώρες που έρχονται, που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ, υπέδειξε, κρίνονται με βάση τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που η ΕΕ έχει θέσει.

    [03] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ

    Σύμφωνα με στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση σε αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στη Λευκωσία, είπε ότι ``ο μεγάλος αυτός όγκος αιτήσεων είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων, που διαρκούσε 2-3 χρόνια``.

    Στόχος, τόνισε, είναι μέχρι το τέλος του 2009 οι αιτήσεις να διεκπεραιώνονται σε χρονικό διάστημα 2-3 μηνών. Ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες για ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου και πρόσφατα και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων με επιστημονικό προσωπικό ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων. Ο κυπριακός λαός, συνέχισε, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της προσφυγιάς, αφού τις βίωσε στο πετσί του στην ίδια του την πατρίδα. ``Είναι γι αυτό που εμείς, ως Κύπριοι, έχουμε ένα λόγο παραπάνω να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες συνανθρώπους μας``, πρόσθεσε.

    Ο Υπουργός είπε πως τα μέτρα που λήφθηκαν είχαν θετικά αποτελέσματα αφού στο τέλος του 2007 εκκρεμούσαν 8567 αιτήσεις ασύλου, ενώ σήμερα ο αριθμός μειώθηκε σε περίπου 2500. Ο συνολικός αριθμός αναγνωρίσεων έφτασε τους 235 με το καθεστώς του πρόσφυγα και 894 με το καθεστώς της συμπληρωματικής (επικουρικής) προστασίας. Ιδιαίτερα θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά τους τελευταίους πέντε μήνες δόθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα σε 36 άτομα και καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας σε 201 άτομα, στην πλειονότητα τους Παλαιστίνιους. Ο αριθμός που αφορά την παραχώρηση καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

    [04] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΙΤΑ

    Για πέντε πρόσωπα θα ασκηθούν ποινικές διώξεις, με βάση τα πορίσματα των ποινικών ανακριτών στην υπόθεση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία.

    Σε διευκρινιστική δήλωση, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ακης Παπασάββας ανέφερε ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε τέσσερα εν ενεργεία μέλη της Αστυνομίας Κύπρου και σε ένα ακόμη πρόσωπο από το Τμήμα Φυλακών.

    Θα υπάρξουν και τρεις πειθαρχικές διώξεις για αξιωματούχους του Τμήματος Φυλακών και για άλλα τρία μέλη του προσωπικού των Φυλακών. Εναντίον ενός από τα πρόσωπα που διώκονται πειθαρχικώς θα καταχωρηθεί και ποινική υπόθεση στο Δικαστήριο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 20 June 2009 - 9:29:11 UTC