Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑ
  • [02] ΕΕ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑ

    Την απογοήτευσή του γιατί οι μέχρι τώρα προσπάθειες για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της δεν έχουν καρποφορήσει, εξέφρασε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα «Επαρχία Αμμοχώστου Διοικητική Αναβάθμιση Το όραμα μας για το μέλλον», τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και του Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε πως θα καταβάλει ``κάθε ειλικρινή προσπάθεια ώστε οι απευθείας συνομιλίες που έχω αρχίσει με τον κ. Ταλάτ το Σεπτέμβριο του 2008 να οδηγήσουν στον τερματισμό της κατοχής της πατρίδας μας και στην εξεύρεση δίκαιης λύσης του προβλήματος η οποία να είναι προς όφελος του συνόλου του λαού μας.``

    Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ``στις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα έχουμε κατορθώσει συγκλίσεις σε ορισμένα θέματα, αλλά έχουμε επίσης εντοπίσει και διαφορές για τις οποίες συνεχίζουμε τις προσπάθειες με αισιοδοξία, επειδή πιστεύω ότι με το διάλογο και με την καλή θέληση θα υπερπηδήσουμε τα προβλήματα και θα βρούμε λύσεις βασισμένες στη λογική που θα διασφαλίζουν την ενότητα της χώρας.``

    Σε σχέση με την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία είναι ηπιότερες ``χάρις στο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που θωρακίζει την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας``. ``Πιστεύουμε ότι το μικτό οικονομικό σύστημα που ακολουθεί η Κύπρος αποτελεί τον καλύτερο μηχανισμό άμυνας για την αντιμετώπιση μεγάλων οικονομικών κρίσεων όπως αυτή που διανύουμε σήμερα``, συμπλήρωσε.

    Είπε, παράλληλα, πως η μέχρι τώρα οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης έχει συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης, κάτι που όπως πρόσθεσε, επιβεβαιώνεται μέσα από τους οικονομικούς δείκτες του πρώτου τριμήνου του 2009 που ανακοίνωσε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, και τα οποία φέρουν την Κύπρο να παρουσιάζει το μοναδικό θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

    Σημειώνοντας πως παρά τα ικανοποιητικά αυτά οικονομικά δεδομένα η Κυβέρνηση δεν επαναπαύεται, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για στήριξη της οικονομίας, τα οποία ανέρχονται στα 470 εκ ευρώ. και αφορούν τα 207 εκ. ευρώ τους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τα 63 εκ. ευρώ τον τουρισμό και τα υπόλοιπα 200 εκ. ευρώ τον κατασκευαστικό τομέα.

    ``Με στοχευμένα επίσης μέτρα επιδιώκουμε τη στήριξη του τομέα της παροχής υπηρεσιών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς οι τομείς αυτοί συνεχίζουν να αποτελούν βασικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας και στηρίζουν διαχρονικά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και αναφέρθηκε στις συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας με χώρες όπως τη Μολδαβία, το Κατάρ και ιδιαίτερα τη Ρωσία.

    Ειδικότερα, για την Επαρχία Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για μεγαλύτερη αύξηση του βαθμού υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων που έχουν προγραμματιστεί, αλλά και για την υλοποίηση έργων που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής Φρενάρους, καθώς και των Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Ζωνών της περιοχής.

    Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ολοκλήρωση των έργων υποδομής συνολικής δαπάνης 776.283 και τη δημιουργία 18 βιομηχανικών οικοπέδων στη Βιομηχανική Περιοχή Φρενάρους, την ετοιμασία ρυθμιστικού σχεδίου δημιουργίας οδικού δικτύου στη Βιοτεχνική Ζώνη Σωτήρας, τη μεταφορά νερού και την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής υποδομής.

    Είπε ακόμη πως η Κυβέρνηση επεδίωξε τη βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών εφαρμογής των νομοθεσιών που διέπουν την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σύστημα επιθεωρήσεων και παρακολούθησης της αγοράς και στο πλαίσιο αυτό προωθείται η δημιουργία Επαρχιακού Γραφείου του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στο Παραλίμνι. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται ότι θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση και βελτίωση του ελέγχου και της επιτήρησης της αγοράς που διενεργείται στην επαρχία Αμμοχώστου.

    Τέλος σε σχέση με του τουρισμό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο της επαρχίας να συμβάλει ``ώστε να επιτύχει η προσπάθεια στήριξης του τουρισμού.``

    ``Ένα μεγάλο μέρος όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στηρίζονται και σε σας, τον επιχειρηματικό κόσμο, που πάντοτε υπήρξατε πολύτιμος σύμμαχος στην υλοποίηση των στόχων της Κυβέρνησης και αποτελείτε τον κεντρικό πυλώνα της οικονομίας. Γι αυτό επιτρέψετε μου να σας ζητήσω να ενώσουμε και πάλι τις δυνάμεις μας για καταστήσουμε την Κύπρο μια ευημερούσα οικονομία με επιχειρηματική πρόοδο και όπου όλοι θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στην εργασία, στην αμοιβή, στη σύνταξη, στην κοινωνική προστασία``, κατέληξε.

    [02] ΕΕ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ

    Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα ομόφωνα ότι ο Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο είναι το πρόσωπο που σκοπεύουν να ορίσουν Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το διάστημα 2009-2014.

    Οπως επισημαίνεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, που αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας (τωρινή προεδρία) και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας (επόμενη προεδρία από 1η Ιουλίου), θα έχουν άτυπες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να προσδιορίσουν κατά πόσον το Κοινοβούλιο είναι σε θέση να εγκρίνει τον ορισμό του συγκεκριμένου προσώπου κατά τη σύνοδο της ολομέλειας του τον Ιούλιο.

    Κατόπιν των συζητήσεων αυτών, και συνερχόμενο σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων, το Συμβούλιο θα εκδώσει τυπικά, βάσει του άρθρου 214 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο της Συνθήκης της ΕΚ, την απόφασή του για τον ορισμό του προσώπου που σκοπεύει να διορίσει ως Πρόεδρο της Επιτροπής.

    Η διαδικασία ορισμού των υπολοίπων προσώπων που θα διοριστούν μέλη της Επιτροπής μπορεί να αρχίσει μόνον όταν θα αποσαφηνιστεί η νομική βάση για τη διαδικασία ορισμού.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γερμανίας Professor Dr. Klaus Tolksdorf συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου από 24- 28 Ιουνίου, 2009.

    Κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο, ο Dr. Klaus Tolksdorf θα συναντηθεί στις 25 Ιουνίου με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς επίσης και με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ

    Ομάδα εμπειρογνωμόνων διενεργεί αυτές τις ημέρες σειρά θερμικών μετρήσεων και μετρήσεων ποσοτήτων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Προεδρικό Μέγαρο, για να διαπιστωθεί η δυνατότητα μετατροπής του κεντρικού διοικητικού κτιρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πρότυπο και παράδειγμα κρατικού κτιρίου φιλικού προς το περιβάλλον, με μηδενική ενεργειακή επιβάρυνση και μηδενικές εκπομπές.

    Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κτιριακού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη χρήση κινητού σταθμού μετρήσεων με υπερσύγχρονη οργανολογία.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης ανέφερε ότι πρόκειται για νέα πρωτοποριακή τεχνολογία, την οποία επεξεργάζονται μεγάλα ινστιτούτα του εξωτερικού και η οποία δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού, προσθέτοντας ότι ο όλος συμβολισμός του έργου πρέπει να χρησιμοποιηθεί και ως παράδειγμα προς μίμηση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Ανέφερε ότι ``σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για το θέμα του περιβάλλοντος``, για τον λόγο ότι, ``με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Κύπρου, έχει αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία, ούτως ώστε το κεντρικό διοικητικό κτίριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το Προεδρικό Μέγαρο, αφού γίνουν οι κατάλληλες μελέτες, να επιδιωχθεί να μετατραπεί σε κτίριο μηδενικής απώλειας ενέργειας``.

    ``Είναι σημαδιακή η σημερινή ημέρα γιατί ακριβώς έχει φθάσει στο Προεδρικό Μέγαρο από την Αθήνα η ομάδα φυσικής και κτιριακού περιβάλλοντος και εφαρμογών, η οποία θα κάνει τις κατάλληλες μετρήσεις``, σημείωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 19 June 2009 - 13:29:15 UTC