Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ-ΤΑΛΑΤ 33Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [03] ΔΕΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
  • [04] UNHCR EΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ-ΤΑΛΑΤ 33Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Πραγματοποιήθηκε η 33η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στη μακρά τετ-α-τετ συνάντηση, που διήρκησε πάνω από 3 ώρες, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με το θέμα του Λιμνίτη και το εδαφικό.

    «Aντάλλαξαν απόψεις και τις κρίσεις τους επί των αρχικών εισαγωγικών παρατηρήσεων», ανέφερε ο κ. Ζεριχούν.

    Η επόμενη συνάντηση, είπε ο κ. Ζεριχούν, έχει οριστεί για την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

    Πρόσθεσε ότι στο μεσοδιάστημα, οι σύμβουλοι των δύο ηγετών Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί θα συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα του Λιμνίτη και το εδαφικό, στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Ναμί είπε ότι η συνάντηση των δύο συμβούλων αναμένεται να οριστεί κάποια στιγμή αυτή την εβδομάδα.

    Εξερχόμενος από το χώρο συνάντησης και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι η συζήτηση για το θέμα θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

    [02] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Τέλος, θέλησε να δώσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, στο θέμα σχετικά με τη δήλωση στην οποία είχε προβεί στο παρελθόν, μετά τα δημοψηφίσματα του 2004, ότι ξεγελάστηκε από τους Ε/κ.

    «Το θέμα ανήκει στην ιστορία και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με τον οποίο είχα πολύ καλές σχέσεις, είναι νεκρός. Νομίζω ότι είναι πιο λογικό να δώσουμε ένα τέλος σε αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις, και εγώ έχω το σκοπό να το κάνω», δήλωσε ο κ. Φερχόιγκεν. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της ΕΕ στους ηγέτες για εξεύρεση λύσης, δήλωσε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν ήταν λάθος, ενώ αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ήταν λάθος η έναρξη της ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία από τη στιγμή που «η Τουρκία καυχιέται πως δεν έχει μετακινήσει ούτε ένα στρατιώτη από την Κύπρο», ο κ. Φερχόιγκεν είπε: «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση της Τουρκίας το 2004, προσυπέγραψε το Σχέδιο λύσης των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προέβλεπε στρατιωτική παρουσία της τάξης των 600 στρατιωτών. Είχε πλήρως προσυπογράψει, όπως είχε προσυπογράψει και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Συνεπώς, δεν μπορούμε να ρίξουμε το φταίξιμο στη διαδικασία ένταξης και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

    Συνεχίζοντας, ο κ. Φερχόιγκεν είπε πως η κατάσταση εδώ στην Κύπρο ήταν καλά γνωστή σε όλους, «όταν λαμβανόταν η απόφαση για έναρξη των προ-ενταξιακών διαδικασιών με την Τουρκία».

    Την ίδια ώρα, είπε πως υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης λύσης και πως «η πιο υποσχόμενη προσέγγιση, είναι αυτή που οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να ακολουθήσουν για να βρουν τη λύση. Κάτι το οποίο και κάνουν», συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση αν ήταν λάθος η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού, ο κ. Φεχόιγκεν δήλωσε: «Οχι, δεν ήταν λάθος. Δεν συμμερίστηκα ποτέ την άποψη αυτών που είπαν ότι ήταν λάθος», είπε, και ανέφερε πως η στρατηγική για πλήρη ένταξη και λύση του Κυπριακού έγινε αποδεκτή από το 1999 από τους ηγέτες.

    [03] ΔΕΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

    O Πρέσβης της Ολλανδίας στην Κύπρο Ζαν Ερικ βαν ντεν Μπέργκ θα επιδώσει την Πέμπτη 18 Ιουνίου στις 9.30 το πρωί στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) επιταγή ύψους 250.000 ευρώ.

    Oπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΑ, η επιταγή θα επιδοθεί στο εργαστήριο της Επιτροπής στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Eθνη περιοχή.

    Τα τρία μέλη της ΔΕΑ, η Τουρκοκύπρια Γκουλντέν Πλουμέρ Κουτσούκ ο Ελληνοκύπριος Ηλίας Γεωργιάδης και το τρίτο μέλος Κριστόφ Ζιρόντ, καθώς και ο Πρέσβης θα προβούν σε δηλώσεις προς στα ΜΜΕ.

    [04] UNHCR EΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Με στόχο να τιμήσει το «το αλύγιστο πνεύμα, κουράγιο και δύναμη των προσφύγων», η Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες παρουσιάζει υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Πρόσφυγες: Αληθινοί Ανθρωποι, Πραγματικές Ανάγκες» για να τιμήσει την 20 Ιουνίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

    Στην έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου, κάθε εικόνα και κάθε πρόσωπο μεταφέρει τη δική του μοναδική ιστορία. Συγκεκριμένα, πίσω από τις αμέτρητες ανάγκες των ανθρώπων αυτών, «βρίσκονται συνηθισμένοι άνθρωποι που ωστόσο κουβαλούν τις δικές τους ιστορίες πόνου και εξαθλίωσης που δεν μπορούν παρά μόνο να συγκινήσουν και να προβληματίσουν».

    Καθώς οι καιροί χειροτερεύουν από πλευράς οικονομίας, σημειώνει η Αντιπροσωπεία, πιο βαριά επηρεάζονται οι λιγότερο προνομιούχες τάξεις ανθρώπων, μαζί τους και οι πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε αλλά, υψηλότερα ποσοστά απόρριψης από την κοινωνία. Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, χρειάζεται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς επίσης και δράση από πλευράς κοινωνίας. Βάζοντας ένα πρόσωπο στις άγνωστες μάζες προσφύγων, η έκθεση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλίμα κατανόησης και επίγνωσης μέσα στο οποίο θα ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις και τα λανθασμένα στερεότυπα της κοινωνίας.

    «Οφείλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να γίνουν μέρος της νέας κοινωνίας, τακτική που μόνο κέρδος θα μπορούσε να επιφέρει και στις δύο πλευρές», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Το φωτογραφικό υλικό που θα παρουσιαστεί στην έκθεση θα αποτελείται κυρίως από μια επιλογή των πιο εντυπωσιακών φωτογραφιών του Οργανισμού World Press Photo (WPP), οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες που ωθούν τους ανθρώπους στην προσφυγιά. Ο WPP είναι ένας μη κυβερνητικός και μη-κερδοσκοπικός οργανισμός στο Αμστερνταμ, υπεύθυνος για την οργάνωση των μεγαλύτερων και πιο αναγνωρισμένων διαγωνισμών φωτογραφίας παγκοσμίως.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 16 June 2009 - 9:29:15 UTC