Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΔΑΦΙΚΟ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

    Δεν έχει συζητηθεί στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θέμα εγγυήσεων και ασφάλειας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ετέθη ζήτημα των τουρκικών εγγυήσεων κατά την συνάντηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντερβίς Ερογλου στην Αγκυρα. Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτά τα ζητήματα έρχονται και επανέρχονται και σημειώστε ότι θέμα εγγυήσεων και ασφάλειας δεν έχουμε ακόμα συζητήσει στις διαπραγματεύσεις».

    Πρόσθεσε ότι σε κατοπινό στάδιο το ζήτημα των εγγυήσεων θα συζητηθεί από τους δυο ηγέτες στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων όπως και το θέμα των εποίκων. Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι «αυτού του είδους ζητήματα, που αποτελούν σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, θα πρέπει να επιλυθούν μέσα από μια συνολική λύση στο κυπριακό πρόβλημα». «Αν δεν συζητηθούν πώς θα επιλυθούν;» διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος.

    Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι «η δέσμευση και οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία από το επιπρόσθετο πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας είναι δεδομένες».

    Ερωτηθείς κατά πόσον ισχύει αυτό που λέγεται περί άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ ώστε να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια και για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στο επιπρόσθετο πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας αναφέρεται μέσα σε άλλα «ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στην Κυπριακή Δημοκρατία και τίποτε περισσότερο».

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΔΑΦΙΚΟ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι στην επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έκαστη η κάθε πλευρά θα προβεί σε μια καταρχήν τοποθέτηση για το εδαφικό, βάσει των γραπτών υπομνημάτων που έχουν κατατεθεί από την ε/κ και την τ/κ πλευρά κατά την τελευταία συνάντηση των δυο ηγετών τους στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχει κατατεθεί το πλαίσιο των θέσεων της ε/κ πλευράς όπως και της τ/κ πλευράς στο θέμα του εδαφικού δεν έχει όμως γίνει οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος».

    Ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν της 11ης Ιουνίου ότι στην επόμενη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων «θα γίνει συζήτηση και η κάθε πλευρά θα σχολιάσει τις θέσεις που έχει καταθέσει η άλλη πλευρά στην έναρξη της συζήτησης για το εδαφικό». Σε άλλη ερώτηση κατά πόσον έχει οριστεί νέα συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο».

    Τέλος, και σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος φθάνει το απόγευμα στο νησί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τουλάχιστον για σήμερα δεν έχει τέτοια συνάντηση στην ατζέντα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη συνάντηση που προσφάτως είχε με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό και το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης κωμόπολης είχε πει πως «όταν είναι κατάλληλη η στιγμή θα πάρει κάποιες πρωτοβουλίες(για το θέμα της Αμμοχώστου) αλλά αυτή την ώρα δεν έχουμε τίποτα να σας ανακοινώσουμε και να σας πούμε επί αυτού του ζητήματος», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Αλέξη Γαλανού ότι εμπειρογνώμονες των ΗΕ αναμένεται να εισέλθουν στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου και είπε ότι «για τέτοιου είδους ευαίσθητα ζητήματα όσο λιγότερα λέγονται τόσο το καλύτερο». Ερωτηθείς κατά πόσον ισχύει αυτό που σήμερα δημοσιεύει το «Βήμα» των Αθηνών ότι ήδη εμπειρογνώμονες των ΗΕ έχουν εισέλθει στην Αμμόχωστο, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε ότι δεν έχει κάτι άλλο να αναφέρει επί του θέματος.

    Σε σχόλιο ότι ίσως και από πλευράς του Δημάρχου Αμμόχωστου πρέπει να υπάρξει εμπάργκο δηλώσεων για το ζήτημα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «νομίζω να μείνουμε ως εδώ».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ

    Την απόλυτη ικανοποίηση του για την ομαλή καταστροφή και των τελευταίων φορητών ληξιπρόθεσμων αντιαεροπορικών πυραύλων 2SA-7 STRELLA, που έγινε σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας. Η διαδικασία καταστροφής των τελευταίων 20 πυραύλων, από τους συνολικά 324, έγινε στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Πρεσβευτή της Ελλάδας Βασίλη Παπαϊωάννου ως εκπρόσωπος της Προεδρίας του ΟΑΣΕ, του Πρεσβευτή των ΗΠΑ, του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας, του Αρχηγού της ΕΦ και εκπροσώπων του ΟΑΣΕ και υλοποιήθηκε από πυροτεχνουργούς της ΕΦ σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες χωρών του ΟΑΣΕ από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σε δηλώσεις, μετά την τελετή λήξης της καταστροφής των πυραύλων, ο κ. Παπακώστας είπε ότι ``λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας`` για καταστροφή των πυραύλων και ``έχουμε επιτέλους τελειώσει αυτό το θέμα``, προσθέτοντας ότι είναι προς πίστη της Κυπριακής Δημοκρατίας η ενέργεια αυτή. Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή, ο κ. Παπακώστας είπε ``η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύθηκε για την απόσυρση των πυραύλων αυτών το συντομότερο δυνατό, αναγνωρίζοντας τις απειλές από την ανεξέλεγκτη παραγωγή και χρήση των MANPADS, τα οποία στα χέρια τρομοκρατών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιζήμιες και καταστροφικές δραστηριότητες``.

    Η σημερινή τελετή, συνέχισε, υπογραμμίζει γενικότερα, την μακροπρόθεσμη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την επιτυχή καταπολέμηση της εξάπλωσης των μικρών και ελαφρών όπλων, σε όλες τους τις μορφές. ``Αναμφίβολα, η εν λόγω δέσμευση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, χωρίς τη συνεχή και ανεκτίμητη υποστήριξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τον οποίον θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας``, είπε ο κ. Παπακώστας. Ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε ευχαριστίες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την τεχνική, όπως είπε, ``συνεισφορά τους σε αυτό το έργο και γενικότερα για την συνολική προσφορά τους σ αυτή την προσπάθεια``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 12 June 2009 - 15:29:13 UTC