Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛΩΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [04] ΚΕΒΕ- ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛΩΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ

    Η Πολωνία στηρίζει πλήρως τις συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου, στη βάση μιας διμερούς δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ο νέος Πρέσβης της Πολωνίας στην Κύπρο Pawel Dobrowolski.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Dobrowolski ανέφερε ότι η Πολωνία στηρίζει τις συνομιλίες που, όπως είπε, άρχισαν με πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστόφια και για τις οποίες έχει καταστεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο.

    «Για το θέμα αυτό και για οποιοδήποτε άλλο θέμα, η Πολωνία είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια και στήριξη ώστε να γίνει κατανοητό ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της Κύπρου είναι κεφαλαιώδους σημασίας για όλους εμάς στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Πολωνία είναι ένας γνήσιος και πολύτιμος φίλος της Κύπρου με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ειρήνη και η δημοκρατία, ο σεβασμός της πολυ-πολιτισμικότητας, καθώς και το κοινό ευρωπαϊκό όραμα ότι η ΕΕ θα παρέχει ένα πλαίσιο συνεργασίας και κατανόησης ανάμεσα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

    Η ΕΕ, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μας έχει παράσχει ένα κοινό έδαφος, διευρύνοντας περαιτέρω τους ορίζοντες μας σε ό,τι αφορά στην κατανόηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα έχει σμικρύνει τους γεωγραφικούς περιορισμούς και έχει ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση και την άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ``η παρουσία των Πολωνών στην Κύπρο έχει αποδειχθεί ευεργετική και για τις δύο χώρες και έχει διανοίξει νέες οδούς για πολιτισμικό διάλογο, ενισχύοντας τις διμερείς μας σχέσεις. Η συμβολή τους στην Κύπρο εκτιμάται και αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό».

    Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η Κύπρος προσβλέπει στην ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από κοινού με την Πολωνία και τη Δανία, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, αφού εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συμβολή της Πολωνίας στις προσπάθειες επίλυσής του, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι πρωταρχικός στόχος από την πρώτη ημέρα της εκλογής του είναι ο τερματισμός του αδιεξόδου των τελευταίων ετών και η επίτευξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις, επισήμανε ότι παρότι έχει

    επιτευχθεί σύγκλιση σε κάποιο βαθμό παραμένουν πολλά θέματα τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν, ιδιαίτερα θέματα ουσιώδους σημασίας.

    Είναι αλήθεια, είπε, ότι αναμέναμε να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στην πορεία αυτών των διαπραγματεύσεων ωστόσο είμαστε έτοιμοι να επανενώσουμε τη χώρα μας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε έμπρακτα την πολιτική μας βούληση, υποβάλλοντας προτάσεις που θα υποβοηθήσουν ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα οδηγήσουν σε ένα έντιμο συμβιβασμό.

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι ο ρόλος της Τουρκίας παραμένει ουσιαστικής σημασίας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της, να είναι εποικοδομητική και να κατανοήσει ότι η συνεργασία της ως προς την επίλυση του Κυπριακού εξυπηρετεί και τα δικά της συμφέροντα σε σχέση με τις προσπάθειες ένταξής της στην ΕΕ.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Dobrowolski ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι εδώ στη Λευκωσία αισθάνεται κανείς αμέσως τη μεγάλη επίδραση που έχει ο Μεσογειακός πολιτισμός στην πολιτιστική και πολιτική μας κληρονομιά.

    Ακολούθως, τόνισε ότι, παρά τη γεωγραφική απόσταση, υπάρχουν μοναδικοί δεσμοί που φέρνουν πιο κοντά την Κύπρο και την Πολωνία και πρόσθεσε ότι τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Πολωνοί κατανοούν τη σημασία της Ιστορίας η οποία, στην περίπτωση και των δύο χωρών υπήρξε, κατά καιρούς, σκληρή και επώδυνη.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Πολωνία υπήρξε διαιρεμένη για 123 χρόνια, επισήμανε ότι η χώρα του κατόρθωσε να αναδειχθεί νικήτρια ως ένα ενωμένο κράτος με τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα.

    Σε ό,τι αφορά στα οφέλη των δύο χωρών κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων από την ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Dobrowolski είπε ότι έχει ενδυναμωθεί ο διμερής πολιτικός και οικονομικός διάλογος, έχουν έλθει χιλιάδες Πολωνοί στην Κύπρο όχι μόνο για το κλίμα, αλλά και για εξεύρεση εργασίας, ώστε να συμβάλουν στο εξαιρετικό οικονομικό επίπεδο της Κύπρου.

    Ο κ. Πρέσβης επισήμανε, ακολούθως, «τη σημασία του διαλόγου, της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας, κάτι που επιβεβαιώνεται από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος τόνισε ότι η καλή θέληση από τις δύο κοινότητες είναι ικανοποιητική εγγύηση ότι πλησιάζουμε ο ένας τον άλλο ως μια ειρηνική χειρονομία». Σε αυτό το πνεύμα, τόνισε ο κ. Πρέσβης, προσβλέπουμε σε ακόμη πιο στενή συνεργασία με την Κύπρο, ενόψει της ανάληψης της κοινής προεδρίας της ΕΕ μαζί με τη Δανία.

    Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας Ιωάννα Μαλλιώτη.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αστήρικτους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Χασάν Ερτσακιτζά, ο οποίος υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έφερε πρωτοφανείς, όπως τις χαρακτήρισε, ιδέες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν επικεντρώνεται αρκετά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης ότι η ε/κ πλευρά, στα πλαίσια της συμφωνηθείσας βάσης λύσης, καταθέτει τις λογικές προτάσεις της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, εργάζεται με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό, με στόχο να φθάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό.

    «Ο κ. Ερτσακιτζά χθες (Τρίτη) προέβη σε κάποιες δηλώσεις και κάποιους ισχυρισμούς, ισχυρισμοί οι οποίοι είναι και αστήριχτοι, είναι και ατεκμηρίωτοι, θα έλεγα είναι και αυθαίρετοι», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι ουδέποτε δέχθηκε παρέμβαση ή πίεση από οποιονδήποτε αναφορικά με το θέμα των ερευνών για ανόρυξη υδρογονανθράκων, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, και δήλωσε ότι το Υπουργείο θα προσχωρήσει κανονικά και στο δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων.

    «Πότε, μα ποτέ, ο αρμόδιος Υπουργός ενέργειας δεν δέχθηκε παρέμβαση ή πίεση από οποιονδήποτε. Είναι εντελώς λανθασμένη η θέση ότι εμείς είτε αλλάξαμε το σχεδιασμό μας είτε τον προγραμματισμό μας ή οτιδήποτε άλλο», τόνισε ο κ. Πασχαλίδης στο περιθώριο διάσκεψης Τύπου για τα δικαιώματα του καταναλωτή.

    Πρόσθεσε ότι τα πράγματα λόγω της φύσης τους τυγχάνουν λεπτών χειρισμών και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δείξει το πρόγραμμα ώστε να πείσει ότι ακολουθείται κατά γράμμα, διότι σε μια τέτοια περίπτωση εύκολα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αναβάλλεται κάτι ή καθυστερείται λόγω πιέσεων. Μπορεί, συνέχισε, κάποιοι μέσω του Τύπου να αναφέρονται σε καθυστερήσεις δύο ή τριών μηνών, ωστόσο υπάρχουν εξηγήσεις οι οποίες δεν μπορούν να δίνονται στη δημοσιότητα.

    [04] ΚΕΒΕ- ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

    Ο Πρόεδρος του Κυπριακού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) ανακοίνωσε ότι το ΚΕΒΕ, ο Κυπρο-Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού διοργανώνουν αποστολή από τις 16 έως στις 20 Ιουνίου στη Μόσχα και το Σότσι.

    Μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μαυρομμάτης είπε ότι στην αποστολή θα μετάσχουν 35 εταιρείες, κυρίως από το χώρο των τραπεζών και των λογιστικών και δικηγορικών γραφείων, που έχουν στο πελατολόγιο τους σημαντικό αριθμό διεθνών εταιρειών.

    Πρόσθεσε ότι στο θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα όπου το 2014 θα γίνουν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι η πρώτη φορά που το ΚΕΒΕ διοργανώνει αποστολή, ευελπιστώντας ότι αρκετές ρωσικές αλλά και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, θα χρησιμοποιήσουν την Κύπρο για τις οικονομικές τους δραστηριότητες. Ο κ. Μαυρομμάτης υπενθύμισε ότι με το Σότσι, οι πρώτες επαφές και η προετοιμασία του εδάφους έγιναν τον περασμένο Ιούνιο από πολυμελή κυπριακή αποστολή που επισκέφθηκε την περιοχή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 10 June 2009 - 13:29:20 UTC