Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
  • [02] ΥΠΟΙΚ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ
  • [03] ΑΜΚΕ - ΜΕΤΑΛΛΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τα νεαρά ζευγάρια, που πληρούν τις προϋποθέσεις, να απευθυνθούν προς τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης για να υλοποιήσουν το όνειρο της απόκτησης στέγης. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία του Οργανισμού στη Λευκωσία, ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια για αξιοποίηση του νέου κυβερνητικού στεγαστικού σχεδίου για χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

    «Υπάρχουν περιθώρια, μεγάλα περιθώρια. Από τα 200 εκατ. ευρώ έχουν ξοδευτεί μόνο τα 17,5 εκατ. Αρα, υπάρχει λαμπρό πεδίο δράσης», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν «και άλλα νεαρά ζευγάρια που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να υλοποιήσουν το όνειρο της απόκτησης στέγης, για να απευθυνθούν στον Οργανισμό. Αυτός είναι και ο κυριότερος στόχος της επίσκεψής μου εδώ». Χαρακτήρισε τα μέτρα που λαμβάνει ο Οργανισμός για μείωση των δανειστικών επιτοκίων ως ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση για τις τράπεζες και άλλους ιδιωτικούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η στεγαστική πολιτική που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση αποτελείται από δύο σκέλη. «Το ένα αφορά στους πρόσφυγες, στην παραχώρηση καλύτερης στέγης σε αυτούς που έχουν ανάγκη, την παραχώρηση στέγης σε νέα προσφυγικά ζευγάρια και έχει επίσης και τους αυτόχθονες, ιδιαίτερα τα νεαρά ζευγάρια που απευθύνονται στον Οργανισμό», διευκρίνισε.

    [02] ΥΠΟΙΚ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ

    Πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη γραπτή διάφανη δημοπρασία κατά την οποία οι τράπεζες και το συνεργατικό κίνημα θα μπορούν να κάνουν προσφορές για καταθέσεις μέρους του ποσού των κυβερνητικών χρεογράφων ύψους 1,5 δις ευρώ που εξασφάλισε η Κυβέρνηση. Οπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, ένα μέρος του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα, μέχρι να αξιοποιηθούν για το αναπτυξιακό και το κοινωνικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, θα κατατεθούν στις τράπεζες και τα συνεργατικά προκειμένου να κερδίσει η Κυβέρνηση επιτόκιο και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία για να συνεχιστεί η μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

    Εξέφρασε τη θέση ότι η κατάθεση στις τράπεζες και τα συνεργατικά θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας στην κυπριακή οικονομία που θα οδηγήσει περαιτέρω σε μειώσεις στα δανειστικά επιτόκια. «Μέρος αυτού του ποσού σιγά - σιγά θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους το οποίο φέρει πολύ ψηλότερο επιτόκιο και άρα η διαφορά του επιτοκίου, που είναι σημαντική, είναι καθαρό κέρδος για τον Κύπριο φορολογούμενο», συνέχισε ο κ. Σταυράκης.

    Εξήγησε ότι η διαφορά του επιτοκίου θα ανέρχεται στο 1,2%, το οποίο θα είναι καθαρό κέδρος για τον Κύπριο φορολογούμενο. Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε υπολογίσει με βάση τις ανάγκες του Δημοσίου τους επόμενους οκτώ μήνες πότε θα χρειαστούμε μέρος αυτού του ποσού των 1,5 δις ευρώ και άρα θα ζητήσουμε προσφορές για καταθέσεις διάφορης διάρκειας ανάλογα με αυτές τις ανάγκες και λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και τη φερεγγυότητα κάθε τράπεζας».

    Εκτός από το ύψος του επιτοκίου, σημείωσε, θα τεθούν κάποια εσωτερικά όρια αξιολόγησης των διαφόρων τραπεζών και του συνεργατισμού, «ακριβώς διότι δεν μπορούμε να παίρνουμε κινδύνους με τα λεφτά του απλού φορολογούμενου».

    [03] ΑΜΚΕ - ΜΕΤΑΛΛΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Εννέα συνολικά χρυσά μετάλλια εξασφάλισε η Κύπρος την πρώτη αγωνιστική ημέρα των 13ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης. Το πρώτο χρυσό κέρδισε η Στέλλα Χριστοφόρου, η οποία τερμάτισε στην πρώτη θέση των 800 μέτρων γυναικών με χρόνο 2.11,92.

    Στο άλμα επί κοντώ ανδρών, το χρυσό μετάλλιο κέρδισε ο Νίκανδρος Στυλιανού με άλμα στα 4,80 μέτρα. Στα 100 μ ανδρών ο Παναγιώτης Ιωάννου τερμάτισε πρώτος με χρόνο 10,38. Στα 100 μ γυναικών η Ελένη Αρτυματά τερμάτισε επίσης πρώτη με χρόνο 11,40. Χρυσό μετάλλιο εξασφάλισε και ο Κύπριος άλτης, Κυριάκος Ιωάννου με άλμα στα 2.25 μέτρα.

    Στην ενόργανη γυμναστική η Κύπρος πήρε το χρυσό στο σύνθετο ομαδικό και στο σύνθετο ατομικό με την Αντωνία Γεωργίου. Στο αεροβόλο τουφέκι, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και στο τζούντο το χρυσό εξασφάλισε για την Κύπρο ο Νεοκλής Σκουρουμούνης στην κατηγορία των 66 κιλών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 2 June 2009 - 19:29:12 UTC