Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της τόσο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ που αφορούν την Κύπρο, με τον τρόπο που οφείλει, τότε θα μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Μιλώντας μετά από τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, για όλες τις πιθανότητες, για όλες τις μορφές αντίδρασης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν τον κατάλληλο χρόνο, έχοντας ενώπιόν μας πλέον συγκεκριμένα δεδομένα», είπε ο ΥΠΕΞ.

    Σε παρατήρηση ότι κερδίζει έδαφος η στάση του γαλλογερμανικού άξονα σε σχέση με το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας για ειδική σχέση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η σχέση αυτών των δύο κρατών μελών έχει διατυπωθεί από τους ηγέτες των δύο χωρών αλλά η κάθε χώρα της ΕΕ έχει τη δική της προσέγγιση. «Η κυπριακή θέση είναι εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της τόσο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ που αφορούν την Κύπρο, με τον τρόπο που οφείλει, τότε θεωρούμε ότι θα μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ», τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Κυπριανού είπε «με τα σημερινά δεδομένα όχι. Αλλά είμαστε ακόμη στο Μάιο».

    Ερωτηθείς ποιες είναι οι επιλογές της κυπριακής Κυβέρνησης αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού είπε «ξέρουμε ποιες είναι οι επιλογές μας, είτε μια κοινή θέση των 27, είτε η Κύπρος με άλλα κράτη μέλη να εμποδίζουν το άνοιγμα κεφαλαίων μέχρι και όλων των κεφαλαίων. Είναι όλα αυτά που θα ζυγιστούν μέχρι το φθινόπωρο», σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι αναμένει από τον ΟΗΕ να ετοιμάσει σχέδιο λύσης για το Κυπριακό στο τέλος του 2009, ο κ. Κυπριανού είπε «νομίζω ότι είναι γνωστό και δεδομένο το πλαίσιο βάσει του οποίου άρχισαν οι διαπραγματεύσεις πέρσι. Και μιλάμε ότι η λύση θα πρέπει να είναι κυπριακή και αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο».

    «Πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Ταλάτ ότι θα πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να διαπραγματευθεί σοβαρά με στόχο την επίλυση του προβλήματος. Το να είναι αδιάλλακτος και να παρουσιάζει απαράδεκτες θέσεις ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα προκαλέσει παρέμβαση του διεθνή παράγοντα, πιστεύω ότι είναι λανθασμένη προσέγγιση, αντίκειται στα όσα συμφωνήθηκαν πέρσι και σίγουρα δεν εξυπηρετεί το στόχο της λύσης αλλά θεωρώ ότι αφήνει τον ίδιο όσο και την Τουρκία εκτεθειμένοι», υπέδειξε.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ότι ο Σουηδός ομόλογός του Καρλ Μπιλντ ζήτησε να αφιχθεί στις Βρετανικές Βάσεις αλλά μετά από παρέμβαση του κ. Κυπριανού τελικά ήρθε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο ΥΠΕΞ είπε «ότι έστω και αν υπήρχαν κάποια προβλήματα, (ο ίδιος ο κ. Μπιλντ αναφέρθηκε σε προβλήματα οργάνωσης του ταξιδιού της επίσκεψής του), εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι υπήρξε σε πολιτικό επίπεδο αντίληψη των προβλημάτων και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν και υπήρξε συνεργασία στο επίπεδο υπουργών εξωτερικών».

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι τα δύο υπουργεία όπως και οι δύο κυβερνήσεις είχαν πάντοτε στενή συνεργασία, τόσο σε υπηρεσιακό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στα συμβούλια υπουργών.

    Ανέφερε ότι στην τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο αποφασίστηκε ένας πιο στενός και έντονος συντονισμός μεταξύ των δύο υπουργείων και ακριβώς αυτό εφαρμόζεται. Ηδη έχουν μεταβεί Κύπριοι διπλωμάτες στην Ελλάδα και πραγματοποιούνται και αντίστοιχες επισκέψεις από αξιωματούχους του ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

    Στις συναντήσεις, είπε, συζητούν όλα τα ζητήματα καθώς και ο συντονισμός αλλά εκείνα που έχουν ιδιαίτερη σημασία «είναι από τη μια το Κυπριακό, η προσπάθεια επίλυσής του με τη σημερινή διαδικασία διαπραγματεύσεων και όλα τα παρεμφερή ζητήματα και πάντα είναι στην ημερήσια διάταξη το θέμα των ευρωτουρκικών, της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και οι σχεδιασμοί που θα ακολουθήσουμε και οι αποφάσεις που θα ληφθούν αργότερα».

    [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της κυπριακής ηγεσίας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, από το βήμα του 13ου ετήσιου Συνεδρίου Economist, που διεξάγεται στην Αθήνα. Η κ. Μπακογιάννη έστειλε επίσης μήνυμα σε Τουρκία και ΠΓΔΜ ότι η πλήρης ένταξη τους στην ΕΕ, προϋποθέτει και την πλήρη προσαρμογή τους στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. «Στηρίζουμε την κυπριακή πολιτική ηγεσία για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, μιας λύσης καθαρά κυπριακής», υπογράμμισε.

    Η κ. Μπακογιάννη, που προέδρευσε της στρογγυλής τραπέζης με θέματα συζήτησης τις ευρωατλαντικές σχέσεις, τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Ρωσίας, καθώς και τη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια, επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει με συνέπεια την ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων της προωθώντας παράλληλα, με αποφασιστικότητα και ξεκάθαρες θέσεις, και τα δικά της εθνικά συμφέροντα.

    Αναφερόμενη στην ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ, είπε ότι η κρίση στον Καύκασο δοκίμασε πολλές φορές τις αντοχές και το δυναμικό της, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «θα συνεχίσουμε, όπως ξεκινήσαμε, να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι θετικά σε μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, όπως αυτή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στη Γεωργία». Στις 27 και 28 Ιουνίου, η ελληνική προεδρία θα συνεχίσει τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις στο πλαίσιο της Ατυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, που θα λάβει χώρα στην Κέρκυρα.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η Κυβέρνηση προχωρεί αποφασιστικά στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων στήριξης της οικονομίας, διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ύστερα από την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Κατά τη συνεδρία, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου προέβησαν σε ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ υπήρξε μια προκαταρκτική συζήτηση ενόψει της διαμόρφωσης των προϋπολογισμών του κράτους για το 2010.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η Κυβέρνηση προχωρεί αποφασιστικά στην υλοποίηση των μέτρων και δεν είναι τυχαίο που η κυπριακή οικονομία δείχνει αυτή την ανθεκτικότητα και έχει αυτούς τους οικονομικούς δείκτες, που σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι εξαιρετικά καλοί, σε εποχές πραγματικά πολύ δύσκολες και για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον έχει αποφασιστεί να ληφθούν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν ήταν αυτός ο στόχος της σημερινής συνεδρίας, προσθέτοντας ότι έγινε ενημέρωση σε σχέση με την υλοποίηση των μέτρων γιατί μια υπεύθυνη Κυβέρνηση``, όπως είπε, ``δεν παίρνει μόνο αποφάσεις και δεν λαμβάνει μόνο μέτρα αλλά

    [04] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ

    Για προσωπικές υποθέσεις αλλά και για τις διενέξεις τους με το κράτος, για ζητήματα που άπτονται της συνεχιζόμενης παρουσίας του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα αλλά και για πληροφορίες σχετικές με τις δυνατότητες απασχόλησης, σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Στρασβούργο, απευθύνονται οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα στατιστικά-απολογιστικά στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του Ευρωκοινοβουλίου, οι Κύπριοι πολίτες κατατάσσονται μεταξύ των πλέον ενεργών Ευρωπαίων πολιτών που, μέσω επιστολών, διεκδικούν το δίκιο τους, διαμαρτύρονται και ζητάνε πληροφορίες για την ακριβή λειτουργία, τόσον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Kάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες πολίτες της ΕΕ απευθύνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ενημερωθούν, να προτείνουν και να διαμαρτυρηθούν. Οι υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου διαπιστώνουν ότι, μεταξύ των πιο ενεργών Ευρωπαίων, από αυτή την άποψη είναι οι Κύπριοι πολίτες. Σχετικά με τις εθνικές πολιτικές, η πλειοψηφία των επιστολών των Κυπρίων πολιτών αφορά προσωπικές υποθέσεις αλλά και διενέξεις με εθνικές και τοπικές αρχές. Επικρίνονται πολιτικές αποφάσεις, όπως αυτές της κυπριακής Κυβέρνησης σχετικά με την κυκλοφορία αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες στην Κύπρο.

    Στην κατηγορία των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μετανάστευσης, οι Κύπριοι πολίτες έχουν απευθύνει πληθώρα επιστολών προς το Ευρωκοινοβούλιο, με μηνύματα διαμαρτυρίας, για τον κατοχικό στρατό στην Κύπρο, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των μεταναστών που ζουν στην Κύπρο. Οι Κύπριοι ζητούν, ακόμη, να μάθουν λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου ενώ, ζητούν συχνά να πληροφορηθούν για τη σύνθεση, τον πολιτικό ρόλο και τις δραστηριότητες του.

    Επίσης, μεγάλος αριθμός πολιτών, κυρίως νέοι, ζητούν πληροφορίες για τις ευκαιρίες απασχόλησης στους 3 τόπους εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 25 May 2009 - 17:29:19 UTC