Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή στην Κύπρο η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στη Λευκωσία, προς τιμήν του τέως Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου, Πέτρου Τζεμαγέλ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, επίσης, ότι στην επόμενη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα θέσει το αίτημα των Μαρωνιτών να γιορτάσουν τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας στο ομώνυμο κατεχόμενο χωριό τους.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι παραμένει προσηλωμένος στο στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας ενώ σημείωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια στις αρχές λύσης ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται ενώπιον μας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως γνωρίζει «την ιδιαίτερη αγωνία των Μαρωνιτών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος» δηλώνοντας «για άλλη μια φορά ότι είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

    Μιας λύσης, όπως είπε, που θα αποβαίνει «προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού, «που θα προέλθει από εμάς, τους Κυπρίους, και αυτό δε σημαίνει», πρόσθεσε, ότι «δίνουμε συγχωροχάρτι στην κατοχή και σ΄ αυτούς που στηρίζουν την Τουρκία. Ούτε συζήτηση να γίνεται περί τούτου».

    Οπως είπε «θέλουμε η Τουρκία να μπει στη θέση της. Να κατανοήσει ότι κατοχικές χώρες δεν μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους ως δημοκρατικές χώρες που μάλιστα να ζητούν να βρουν τη θέση τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

    «Οσο συνεχίζεται η κατοχή και αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν πρόκειται η Τουρκία να γίνει μέλος της Ενωσης», τόνισε.

    Συμπλήρωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την επίτευξη μιας λύσης «που θα καθιστά το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να έχει στην έγνοια του τη διατήρηση της ταυτότητας και της οντότητας των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων γιατί «η δημιουργική παρουσία τους στον τόπο και οι αδελφικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει είναι πολιτισμικός πλούτος και ομορφιά για την Κύπρο και το λαό μας και αυτό τον πλούτο θα τον διαφυλάξουμε και θα τον αφήσουμε κληρονομιά στις γενιές που θα έρθουν».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υποσχέθηκε, ακόμη, πως το πρώτο θέμα που θα θέσει στον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά τη συνάντηση τους την ερχόμενη Πέμπτη, θα είναι το αίτημα των Μαρωνιτών να γιορτάσουν τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου, στο ομώνυμο κατεχόμενο χωριό τους.

    Αναφερόμενος στον τέως Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου, Πέτρο Τζεμαγέλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τιμούμε σήμερα έναν πραγματικό φίλο και εκφράζουμε τον σεβασμό μας προς τον Αρχιεπίσκοπο Τζεμαγέλ, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του έναν άνθρωπο που στα είκοσι χρόνια της διακονίας του στην Κύπρο υπηρέτησε με προσήλωση και αγάπη την κοινότητα των Μαρωνιτών, αγωνιζόμενος πάντοτε για την ανάπτυξη και την ευημερία της».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το έργο που επιτέλεσε ο τέως Αρχιεπίσκοπος της μαρωνίτικης κοινότητας της Κύπρου, «ήταν πολύτιμο και πολυσύνθετο και πέραν της ποιμενικής διάστασης, η συμβολή του Πέτρου Τζεμαγέλ υπήρξε σημαντική στην προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής να επιβιώσει και να μπορέσει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Μαρωνιτών της Κύπρου».

    Αυτό, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν ήταν διόλου εύκολο λαμβάνοντας υπόψη το πλήγμα που υπέστη η Εκκλησία των Μαρωνιτών ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής» μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το έργο του τέως Αρχιεπισκόπου των Μαρωνιτών της Κύπρου, «δεν περιορίστηκε μόνο στην ποιμενική του πτυχή ή στα θέματα που αφορούν την αναδιοργάνωση της Αρχιεπισκοπής αλλά ουσιαστική υπήρξε και η κοινωνική του δραστηριότητα και η προσπάθεια του να συμβάλει ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζαν κατά καιρούς οι Μαρωνίτες».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν μπορώ να μην αναφερθώ ιδιαίτερα στην έγνοια του για την επιβίωση των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, καθώς και στον ζήλο με τον οποίο αφοσιώθηκε στον αγώνα για συντήρηση των χώρων λατρείας και των μνημείων των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα».

    Πρόσθεσε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Τζεμαγέλ αγάπησε και υπηρέτησε την Κύπρο σαν δεύτερη του πατρίδα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «με τον συνεργάτη και φίλο Αρχιεπίσκοπο Τζεμαγέλ εργάστηκα στενά και ως ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας για αυτό και τον ευχαριστώ για τη δημιουργική μας συνεργασία στην υπηρεσία της μαρωνίτικης κοινότητας αλλά και του συνόλου του κυπριακού λαού και τον διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ανάπτυξη και την ευημερία της».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την μαρωνίτικη κοινότητα «αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού και ένα ζωντανό και δημιουργικό στοιχείο της κυπριακής κοινωνίας» για να σημειώσει ότι «είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τις ανάγκες των Μαρωνιτών, αλλά και των άλλων θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου, Αρμενίων και Λατίνων και ανταποκρίνεται προωθώντας μέτρα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για στήριξη τους και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν».

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δήλωσε «σίγουρος ότι και με τον νέο Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών της Κύπρου, Ιωσήφ Σουέιφ, θα κτίσουμε πάνω στην ίδια βάση για το καλό των Μαρωνιτών της Κύπρου αλλά και του συνόλου του κυπριακού λαού».

    Τόσο ο τέως όσο και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου, Πέτρος Τζεμαγέλ και Ιωσήφ Σουέιφ ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στην εκδήλωση και ευχήθηκαν όπως οι προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος καρποφορήσουν σύντομα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δεν νοείται λύση του Κυπριακού που δεν θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν σε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο του Νίκου Νικολαϊδη στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο.

    «Πρέπει να διακηρύξουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας, με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού που δεν θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό της Κύπρου, που δεν θα επανενώνει την Κύπρο, το λαό της, την οικονομία και τους θεσμούς της, που θα διατηρεί τις τουρκικές εγγυήσεις και θα δίνει στην Αγκυρα επεμβατικά δικαιώματα», είπε ο κ. Καρογιάν.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «δεν νοείται λύση που δεν θα διασφαλίζει το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και δεν θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε ολόκληρη την Κύπρο και πρόσθεσε:

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ

    Στόχος της σημερινής Κυβέρνησης είναι η ουσιαστική και αισθητή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω της υλοποίησης μιας σειράς από μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν νέες προοπτικές για την κοινωνική ενσωμάτωση τους, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, στη Λευκωσία.

    Η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στη νέας διοικητική δομή του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες που λειτουργεί από τις αρχές του έτους,

    Οπως είπε το νέο Τμήμα έχει αναλάβει ως κεντρικός φορέας τη διαμόρφωση, το συντονισμό, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πολιτικών για τα άτομα με αναπηρίες, με τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων καθώς και του κοινωνικού εταίρου, της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΥΣΟΑ).

    Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ως ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει να επιτελέσει το νέο Τμήμα την κατάλληλη προετοιμασία για επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που έχει ως στόχο να προωθήσει, να προστατεύσει και να διασφαλίσει την πλήρη και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για όλα τα άτομα με αναπηρίες και να προωθήσει το σεβασμό προς την αξιοπρέπεια τους. Στόχος είπε είναι η επικύρωση της Σύμβασης από τη Βουλή μέσα στο 2009.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 24 May 2009 - 15:29:12 UTC