Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Τα ΗΕ πιστεύουν ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι καλά και όταν δεν επιτυγχάνονται υπάρχει πάντα μια απογοήτευση, ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι να διατηρηθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και το μομέντουμ, παρά τις απογοητεύσεις.

    Σε δηλώσεις μετά την εποικοδομητική, όπως είπε, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό και η οποία διήρκησε μία ώρα και 15 λεπτά, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι συζήτησε το θέμα του Λιμνίτη.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι υπήρξε σήμερα αδιέξοδο στο ζήτημα, ο αξιωματούχος των ΗΕ παρέπεμψε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν εκφράσει τις απόψεις τους γι αυτό το θέμα.

    «Δεν είμαι δικαστής, αλλά υπάρχουν σειρά από ΜΟΕ τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ για κάποια περίοδο και τα οδοφράγματα, περιλαμβανομένου του Λιμνίτη, είναι μεταξύ αυτών των ΜΟΕ» είπε, για να προσθέσει ότι «βεβαίως θα θέλαμε να δούμε μια συμφωνία σε αυτά τα ΜΟΕ και να προχωρήσουν, δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό. Οταν δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει απογοήτευση, φυσικά είναι μια απογοήτευση».

    Αυτό, είπε ο κ. Ντάουνερ, «δεν είναι το μόνο παιχνίδι». Το κύριο παιχνίδι, συνέχισε, είναι να διασφαλίσουμε πως οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κύπρου θα συνεχίσουν να διατηρούν το μομέντουμ. «Είναι σημαντικό σε περίοδο σαν αυτή, όταν οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι από ένα εμπόδιο σε ένα από τα ΜΟΕ, για ένα μέτρο που πολλοί άνθρωποι έχουν έντονα συναισθήματα και πολλοί Ε/κ νιώθουν έντονα γι αυτό, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε αυτό αλλά και στη διατήρηση των διαπραγματεύσεων». Η κύρια διαδικασία, τόνισε, είναι οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

    Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος πως υπάρχει ακόμα ελπίδα για το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος, όπως συγκρατημένα αισιόδοξος είναι για τις διαπραγματεύσεις. Μερικά από τα ΜΟΕ, πρόσθεσε, προχώρησαν αρκετά καλά, κάποια όχι. «Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε αυτά τα ΜΟΕ να επιτευχθούν».

    Σε ερώτηση εάν συζήτησε το θέμα του Λιμνίτη με τον Ντερβίς Ερογλου, τον οποίο θα συναντήσει αύριο, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε ότι το έχει συζητήσει μαζί του κάποιες φορές στο παρελθόν. «Δεν είναι το επίκεντρο της δουλειάς μου το θέμα αυτό», αλλά σημείωσε το έχει συζητήσει κατά περιόδους και με τις δύο πλευρές. Το συζήτησε επίσης με τους Χριστόφια, Ταλάτ, Ιακώβου και Ναμί, αλλά και κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία και την Ελλάδα.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η σημερινή εξέλιξη επηρέασε αρνητικά τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε πάντοτε υπάρχουν καλές και κακές μέρες και αυτό δεν είναι έκπληξη. Είναι, είπε, όπως όλα στην πολιτική: τίποτε δεν είναι ποτέ τόσο κακό όσο φαίνεται και κάποιες φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο φαίνονται.

    «Οπως λέει ένα παλιό πολιτικό ρητό, τίποτε δεν είναι ποτέ τόσο κακό ή τόσο καλό, όσο δείχνει». Είναι «καυτές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε, αυτά είναι δύσκολα θέματα, αλλά ο κόσμος δεν πρέπει να απογοητεύεται. Πρέπει, κατέληξε, να διατηρούν τη δύναμη, την πεποίθηση και την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και έχοντας αυτά όλα, μπορούν να το κάνουν.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Την απογοήτευσή του για τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από τη συνάντησή του με τον κ. Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε ``αχορταγία`` της τ/κ πλευράς, η οποία θέτει νέους όρους.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο και ερωτηθείς εάν δόθηκαν οι διευκρινίσεις από τον κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε καταφατικά.

    ``Πρέπει να πω ότι επιστρέφω απογοητευμένος. Ο κ. Ταλάτ εμμένει στους όρους να περνά και βενζίνη ή καύσιμα, αλλά κάθε φορά θέτει και καινούργιους όρους, οι οποίοι ασφαλώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί``, είπε.

    Σε ερώτηση για τους καινούργιους όρους που θέτει ο κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ``δεν είναι η ώρα τώρα`` να αναφερθεί στους όρους.

    ``Εγώ σας λέω ότι δεν γίνονται αποδεκτοί και φαίνεται ότι τινάζει στον αέρα την όλη προσπάθεια, την οποία εμείς με πολλή εντιμότητα και αγάπη προς τους κατοίκους, κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι ο τουρκικός στρατός δεν θέλει να ανοίξει τον Λιμνίτη. Αυτό είναι το γενικό μου συμπέρασμα. Λυπάμαι για αυτό. Περίμενα από τον κ. Ταλάτ διαφορετική συμπεριφορά. Φαίνεται όμως ότι, παρόλο που δεν το αναγνωρίζει, πολλά πράγματα μπορεί να μην εξαρτώνται από αυτόν``, σημείωσε.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

    Με τήρηση μονόλεπτης σιγής και σχετική αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριου Καρογιάν, η Ολομέλεια του κυπριακού κοινοβουλίου εξέφρασε την καταδίκη της για τη γενοκτονία των Ποντίων. ``Παράλληλα, αποτελεί δέσμευση για όλους μας``, δήλωσε ο κ. Καρογιάν, ``να αγωνισθούμε και να μην επιτρέψουμε να διενεργηθούν ξανά τέτοια εγκλήματα που κηλιδώνουν την ανθρωπότητα``.

    Πριν προχωρήσει το νομοθετικό Σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε με σύντομη ομιλία του στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. ``Οπως είναι γνωστό``, είπε ο κ. Καρογιάν, ``η 19η Μαΐου έχει, από το 1994, κηρυχθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων``, γενοκτονία που, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``συντελέστηκε από τους Τούρκους, από το 1916 μέχρι το 1923 και σε αυτή χάθηκαν, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, περισσότεροι από 350.000 Πόντιοι``.

    ``Η αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων``, δήλωσε ο κ. Καρογιάν, ``αποτελεί για όλους μας επίκληση να επικεντρωθούμε στις πιο ζοφερές και δραματικές πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 21 May 2009 - 19:29:10 UTC